Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κομισιόν: Ανάγκη περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Κομισιόν: Ανάγκη περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Δομικά προβλήματα και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καθυστερούν την απελευθέρωση, σύμφωνα με την έκθεση

Την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω βήματα απελευθέρωσης ως προς τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου επισημαίνει εμμέσως πλην σαφώς η έκθεση της Κομισιόν για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής αγοράς το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση Ελλάδα και Ιρλανδία κατέχουν τα αρνητικά πρωτεία ως προς το χρόνο έκδοσης άδειας προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Λετονία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία είναι οι χώρες που δεν έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα στην απελευθέρωση της αγοράς.

Αντίθετα σημαντικά βήματα απελευθέρωσης, με χαμηλό συνολικό δείκτη φραγμών στη λειτουργία της αγοράς έχουν οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έκθεση της Κομισιόν μετράει και την πολυπλοκότητα της διαδικασίας αδειοδότησης η οποία ποσοτικοποιείται με βάση το χρόνο που απαιτείται για την απόκτηση άδειας προμηθευτή.

Σε επτά αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης δεν υπάρχει καμία διαδικασία αδειοδότησης, ενώ στην Ελλάδα και την Ιρλανδία η διαδικασία είναι η μεγαλύτερη μεταξύ του συνόλου των χώρων μελών.

Σύμφωνα με την έκθεση το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019  στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της κατανάλωσης (26% ή 0,3 bcm) ενώ ακολούθησε η Βουλγαρία με αύξηση 23% ή 0,2 bcm.

Στην Ουγγαρία καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου που έφθασε στο 34% (-1,1 bcm), ενώ στη Μάλτα και την Εσθονία καταγράφηκε αύξηση 12% και 11% αντιστοίχως.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου

Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων χωρών κατανάλωσης φυσικού αερίου, η κατανάλωση μειώθηκε 7% στην Ισπανία (0,7 bcm), κατά 4% στις Κάτω Χώρες (0,5 bcm), και κατά 2% στη Γαλλία (0,2 bcm).

Στην Ιταλία η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 6% (κατά 1,2 bcm) και στη Γερμανία κατά 4% (κατά 1 bcm). Στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, η αλλαγή στην κατανάλωση φυσικού αερίου παρέμεινε στο εύρος από -10% έως + 10%, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 21% (5,1 bcm).

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Φινλανδίας, της Σουηδίας (83%), του Βελγίου (67%), των Κάτω Χωρών (45%), της Γαλλίας (29%), γεγονός που δείχνει την αυξανόμενη σημασία του ρωσικού αερίου στη Βορειοδυτική Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Λιθουανίας (84%), της Ελλάδας (48%), ενώ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις Κάτω Χώρες (37%) και στην Πορτογαλία (35%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι και το Κατάρ από το οποίο η Ελλάδα εξασφάλισε περίπου το 20% των αναγκών της

Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση στη λειτουργία το Δεκέμβριο του 2020, του αγωγού TAP ο οποίος αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου  και την πύλη που θα μεταφέρει 10 bcm αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες συμβάσεις προμήθειας, μέσω του αγωγού για 25 χρόνια, στην Ιταλία θα κατευθύνονται 8 bcm ετησίως και στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία από 1 bcm.

Η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ENTSO-G, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 η μέση ημερήσια παράδοση αερίου μέσω του TAP στην Ιταλία ανήλθε σε περίπου 9-10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Οι ροές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της πριμοδότησης τιμής του ιταλικού κόμβου τιμών PSV στο TTF, ενώ θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ιταλία να εξάγει αέριο στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Κομισιόν η σημασία του TAP θα αυξηθεί μόλις ολοκληρωθεί η διασύνδεση μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας που αναμένεται εντός του 2021, επιτρέποντας εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου για την περιοχή, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης