Ηλεκτρισμός

ΔΕΔΔΗΕ: Υπογειοποίηση 2.500 χλμ. δικτύου σε τέσσερα χρόνια - Επενδύσεις 1,5 δισ

ΔΕΔΔΗΕ: Υπογειοποίηση 2.500 χλμ. δικτύου σε τέσσερα χρόνια - Επενδύσεις 1,5 δισ
Σχεδόν το 60% του συνολικού σχεδιασμού αφορά στην Αττική και τα τουριστικά νησιά

Μόλις το 11% του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Μέσης και Χαμηλής Τάσης που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπογειοποιημένο, την ώρα που ο μέσος όρος υπογειοποίησης στην Ευρώπη είναι στο 50% και στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης κυμαίνεται σε ποσοστά της τάξης του 70% και 80%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος κατά τη χθεσινή επίσκεψη του μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα στην περιοχή του Τατοΐου, όπου ξεκίνησαν έργα υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου Μέσης Τάσης.

Σύμφωνα με το κ. Μάνο για να υπογειοποιηθεί το σύνολο του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ θα απαιτούνταν σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς κονδύλια της τάξης των 20 δις ευρώ.

Σε Αττική και νησιά ο κύριος όγκος των έργων

Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθεί ωστόσο ο ΔΕΔΔΗΕ με προνοητικότητα, είχε ήδη από το 2020 δουλέψει στο κομμάτι των υπογειοποιήσεων των καλωδίων.

Με βάση το σχεδιασμό της εταιρίας το 2021 θα αυξηθούν οι υπογειοποιήσεις δικτύου κατά 40% και θα φθάσουν τα 340 χιλιόμετρα.

Την περίοδο 2022-2025 θα υπογειοποιηθούν 2.150 χιλιόμετρα δικτύου τα οποία θα χρηματοδοτηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό από τα 187 εκατ. ευρώ που έχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και σε άλλα προγράμματα, με κεντρικό στόχο την υπογείοποίηση 600 χιλιομέτρων δικτύου κάθε χρόνο.

Το 30% του πλάνου αυτού αφορά την Αττική που υπέφερε το προηγούμενο διάστημα και το 28% τα νησιά που είναι και ο τουριστικός πυλώνας της χώρας.

Τρία εργαλεία χρηματοδότησης

Για τα έργα αυτά θα αξιοποιηθούν τρία εργαλεία. Κατ΄αρχήν ίδιοι πόροι του ΔΕΔΔΗΕ, αιτήσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και το πλάνο συγχρηματοδότησης 50%-50% με δήμους ανά την Ελλάδα.

Για την επιλογή των περιοχών ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κάνει μελέτη που περιέχει 21 κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέγονται εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, όπως δασικές, περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, οικονομική σημασία και ούτω καθεξής. 

Σε ότι αφορά το έργο που ξεκίνησε χθες στην περιοχή του Τατοίου έχει προϋπολογισμό 450.000 ευρώ και αφορά την κατάργηση εναέριου δικτύου Μέσης Τάσης, μήκους 3,4 χιλιομέτρων, και αντικατάστασής του από υπόγειο δίκτυο μήκους 4,3 χιλιομέτρων.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, που υπολογίζεται για τον Ιούνιο, το εναέριο δίκτυο Μέσης Τάσης επί της Λεωφόρου Τατοΐου, από το ύψος της συμβολής της με την είσοδο των πρώην βασιλικών κτημάτων έως τη συμβολή της με την οδό Αγίου Αντωνίου στον Δήμο Αχαρνών, θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από υπόγειο. 

Σημειώνεται ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ θα επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσης και χαμηλής τάσης, και βέβαια στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων.

Παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ επισπεύδει την υλοποίηση μιας σειράς έργων τεχνολογικής αναβάθμισης και υποδομών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, η προεργασία για την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, έργα όπως το GIS, τα συστήματα SCADA αλλά και ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων εφαρμογών και ολοκληρωμένων λύσεων που θα αποφέρουν την ψηφιοποίηση της λειτουργίας του Δικτύου, για να το μετατρέψουν σταδιακά, σε «έξυπνο», που θα μπορεί να διαχειριστεί τόσο την αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ στο σύστημα, όσο και τις προκλήσεις που ορθώνει η διεσπαρμένη παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης