Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ +: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για την αύξηση της παραγωγής - Ο Νovak ανέβαλε την συνεδρίαση

ΟΠΕΚ +: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για την αύξηση της παραγωγής - Ο Νovak ανέβαλε την συνεδρίαση

Στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου παρατηρείται ανάκαμψη στην παραγωγή σημείωσε ο Ρώσος υπουργός

 

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ + ανέβαλαν για τον Ιούνιο, την απόφαση για χαλάρωση των περικοπών παραγωγής καθώς αναβλήθηκε η διήμερη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί αυτή την εβδομάδα, παρά την ανησυχία που προκαλεί η έκρηξη του Covid στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν, ανακάμπτοντας από την πτώση της Δευτέρας, καθώς οι traders παρακολούθησαν στενά την παγκόσμια πανδημική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, του τέταρτου μεγαλύτερου αγοραστή πετρελαίου, ο οποίος έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που πρόκειται να ξεκινήσουν το 87 ημέρες. Τα αποθέματα αυξήθηκαν πάντως κατά 4,3 εκατ βαρέλια για την εβδομάδα λήξης 22 Απριλίου σύμφωνα με εκτίμηση του API.
Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ + αρχικά έπρεπε να συνεδριάσουν μέσω Zoom την Τρίτη και την Τετάρτη για να συζητήσουν περαιτέρω τα σχέδια που έγιναν την 1η Απριλίου για τη μείωση των περικοπών παραγωγής.
Ωστόσο, η συνάντηση αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Alexander Novak, το δεύτερο ισχυρότερο στο καρτέλ πετρελαίου, να λέει ότι θα πραγματοποιηθεί τώρα στις αρχές Ιουνίου. «Την 1η Ιουνίου, η υπουργική συνάντηση του ΟΠΕΚ + θα πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Novak σε σχόλιο που μετέδωσε το Reuters. «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα εξετάσουμε τους όγκους παραγωγής.»

Το αμερικανικό West Texas Intermediate, σημείωσε άνοδο 1,81%, στα 63,03 $ . To Brent κατέγραφε άνοδο 1,39%, στα 66,56 $.
«Το πετρέλαιο ανέκτησε μερικές απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, τα κέρδη είναι πιθανό να παραμείνουν περιορισμένα καθώς η κρίση του Covid συνεχίζεται », δήλωσε η Sophie Griffiths, της OANDA.
Η Ινδία, αντιμέτωπη με την χειρότερη συνεχιζόμενη επιδημία κορωνοϊού στον κόσμο, έχει ανακοινώσει περισσότερα από 17,6 εκατομμύρια κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας πέρυσι, καθιστώντας τη δεύτερη χώρα με τη χειρότερη μόλυνση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει μέχρι στιγμής 32 εκατομμύρια κρούσματα.
Ωστόσο, τα πραγματικά μεγέθη στην Ινδία θα μπορούσαν να είναι 30 φορές υψηλότερα - κάτι που σημαίνει πάνω από μισό δισεκατομμύριο περιπτώσεις - σύμφωνα με ειδικούς στο CNN.

Ανάκαμψη βλέπει ο Novak

Παρά την ανησυχητική κατάσταση στον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ο Novak δήλωσε ότι οι τιμές του αργού είναι «σε καλή θέση και η ζήτηση αυξάνεται». «Στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου παρατηρείται ανάκαμψη στην παραγωγή και την κινητικότητα», σημείωσε. "Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν σταθερές ως το τέλος του έτους."
Το 23μελές ΟΠΕΚ + αποτελείται από τα αρχικά 13 μέλη του ΟΠΕΚ, , και 10 άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Ο όμιλος ανακοίνωσε στις αρχές αυτού του μήνα την πρώτη σημαντική αύξηση της παραγωγής σε ένα χρόνο, αφού παρακρατούσε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε παραγωγή από τον Απρίλιο του 2020. Ο ΟΠΕΚ + είχε ανακοινώσει ότι θα αντλήσει επιπλέον 350.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, και άλλα 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο ιστορικό μείον 40 $ ανά βαρέλι τον Απρίλιο του 2020 στο αποκορύφωμα της κατάρρευσης της ζήτησης που προκλήθηκε από το Covid-19. Οι περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ + βοήθησαν την αγορά να ενισχυθεί, με την ανάκαμψη να επιταχύνεται ιδιαίτερα μετά τους εμβολιασμούς τον Νοέμβριο.
Μια μεικτή τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ +, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα, διαπίστωσε ότι οι προμήθειες πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και η ζήτηση αυξάνεται κατά 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2021, ανέφεραν οι εκθέσεις.

Προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης

Τη Δευτέρα, ο ΟΠΕΚ + διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος, αναμένοντας να αυξηθεί κατά 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) μετά τη μεγαλύτερη πτώση των 9,5 εκατομμυρίων bpd το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας.
Ο ΟΠΕΚ ανέφερε σε έκθεση του ότι παρά τις περισσότερες από ένα δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, ανησυχεί ότι η πιο πρόσφατη αύξηση σε νέες περιπτώσεις στην Ινδία, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία ενδέχεται να εκτροχιάσει την ανάκτηση της ζήτησης πετρελαίου.
Η έκθεση του ΟΠΕΚ + ανέφερε επίσης ότι αναμένει τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου να φτάσουν τα 2,95 δισεκατομμύρια βαρέλια τον Ιούλιο, κάτω από το μέσο όρο 2015-2019 και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους.
Επίσης τα αποθέματα εκτιμώνται σε περίπου 70 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από τον μέσο όρο για το σύνολο του 2021, μια πιο αισιόδοξη προοπτική από τις προηγούμενες προβλέψεις για 20 εκατομμύρια κάτω από το μέσο όρο.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης