Ενέργεια

«Νίκησε» την πανδημία η ηλεκτροκίνηση το 2020 - Ποιες χώρες οδηγούν την κούρσα στην Ευρώπη

«Νίκησε» την πανδημία η ηλεκτροκίνηση το 2020 - Ποιες χώρες οδηγούν την κούρσα στην Ευρώπη
Το 2020 ήταν το πρώτο έτος κατά το οποίο οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Σχετικά Άρθρα

Ξεπέρασε την Γαλλία το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του έτους, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, σύμφωνα με το theguardian.com

Περίπου 31.800 ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαταριών πωλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σε σύγκριση με 30.500 στη Γαλλία, σύμφωνα με ανάλυση του Matthias Schmidt, ανεξάρτητου αναλυτή αυτοκινήτων.

Η περιβαλλοντική «πίεση»

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί ραγδαία από τις αρχές του 2020, εν μέρει λόγω των νέων κανόνων για τις εκπομπές που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν απότομα πρόστιμα εάν η μέση παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα των προϊόντων τους δεν μειωθεί.

Παράλληλα, οι μπαταρίες ντιπροσώπευαν το 7,5% των πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας, διπλασιάζοντας σχεδόν το μερίδιο αγοράς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.

Το ευνοϊκό 2020

Παρά την πανδημία, το 2020 ήταν το πρώτο έτος κατά το οποίο οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί σε 1 εκατομμύριο πωλήσεις το 2021, αν και τα καθαρά ηλεκτρικά ηλεκτρικά θα εξακολουθήσουν να είναι μόνο το 1/10 της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτων έως το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Schmidt.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι μακράν η μεγαλύτερη ενιαία αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπαταριών στην Ευρώπη, με τις πωλήσεις να αγγίζουν τις 64.700 το α΄ τρίμηνο του έτους. Αυτή η απόδοση ενισχύθηκε εν μέρει από γενναιόδωρες επιδοτήσεις, διπλασιασμένες από τη γερμανική κυβέρνηση τον Ιούνιο, για να βοηθήσουν τη βιομηχανία αυτοκινήτων της, η οποία είναι το κλειδί για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η Νορβηγία το 2020 ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου πωλήθηκαν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τα ορυκτά καύσιμα, χάρη στις γενναιόδωρες επιδοτήσεις.

Τέλος, ο Schmidt πρόσθεσε ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τις πωλήσεις αυτοκινήτων plug-in στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα «έτος κατασκευής ή διακοπής» για να συμμορφωθούν με τα νέα όρια εκπομπών μετά το Brexit.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης