Τελευταία Νέα

Και τα έργα αποθήκευσης ενέργειας στο μικροσκόπιο της Επιτροπής ΑΠΕ του ΥΠΕΝ

Και τα έργα αποθήκευσης ενέργειας στο μικροσκόπιο της Επιτροπής ΑΠΕ του ΥΠΕΝ
Προτείνονται επίσης λύσεις για τις δασικές εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις που αφορούν σε έργα ΑΠΕ

Αιτήσεις για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για αδειοδοτούμενους σταθμούς αμιγούς αποθήκευσης θα εξετάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι των λοιπών αιτήσεων.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση της επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη δεύτερη φάση της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, για την αποθήκευση ενέργειας θα προβλέπεται η δυνατότητα προσθήκης μονάδας αποθήκευσης σε σταθμό ΑΠΕ.

Για σταθμό ΑΠΕ που περιλαμβάνει και μονάδα αποθήκευσης δίχως να έχει δυνατότητα να απορροφά ενέργεια από το σύστημα θα αδειοδοτείται ως απλό έργο με την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού.  

Σχετικά με σταθμό ΑΠΕ, ο οποίος περιλαμβάνει μονάδα αποθήκευσης και έχει τη δυνατότητα να απορροφά ενέργεια από το σύστημα  θα αδειοδοτείται ως ειδικό έργο (θα εκδίδεται βεβαίωση ειδικών έργων) και η διαδικασία θα προϋποθέτει υποβολή ενεργειακής μελέτης καθώς και τεκμηρίωση οικονομικής επάρκειας.

Λύσεις για «ξεσκαρτάρισμα» των ΑΠΕ

Στην  πρόταση, η οποία βρίσκεται υπό διαβούλευση στους φορείς του κλάδου των ΑΠΕ,  προτείνονται κυρίως λύσεις για το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων ΑΠΕ όπως είναι η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής κατά την αίτηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, ο έλεγχος των ιδιωτικών εκτάσεων από ανεξάρτητο δικηγορικό γραφείο για το ζήτημα του ιδιοκτησιακού, η πλήρης ψηφιοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας έως και την έκδοση της άδειας λειτουργίας κλπ.

Ωστόσο, προτείνονται και λύσεις για τα μεγάλα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις δασικές γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις μελετών, οι οποίες συχνά μπλοκάρουν την υλοποίηση των έργων ΑΠΕ.

Έτσι προτάσσεται η άποψη ότι η  γνωμοδότηση των δασικών υπηρεσιών επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα πρέπει να γίνεται μόνο από το αρμόδιο Δασαρχείο.

Σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης συστήνεται να υπάρχει δυνατότητα ιεραρχικής προσφυγής στην  προϊσταμένη δασική αρχή. Επίσης, οι διαδικασίες έγκρισης των μελετών προτείνεται να ολοκληρώνονται από τη Διεύθυνση Δασών της Περιφερειακής Ενότητας.

Να αποσαφηνιστεί το καθεστώς με τις δασικές εκτάσεις

Όσον αφορά στη έγκριση επέμβασης, αυτή θα πρέπει να αφορά ευρύτερη έκταση όπου θα επιτρέπεται η επέμβαση και να «κλειδώνουν» τα ακριβή εμβαδά επέμβασης στο στάδιο έκδοσης του Πρωτοκόλλου Εγκατάστασης όπου και θα υπολογίζεται το σχετικό αντάλλαγμα. Επίσης, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ιδιωτικών Δασικών Εκτάσεων δεν θα γίνεται στο στάδιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σχετικά με την έγκριση της μελέτης αναδάσωσης προτείνεται να μην αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση του Πρωτοκόλλου Εγκατάστασης, να  οριστεί τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού του τυπικού κόστους δάσωσης/αναδάσωσης με βάση τον χαρακτήρα της έκτασης προς επέμβαση και να δοθεί η δυνατότητα καταβολής της δαπάνης αναδάσωσης εξαρχής από τον επενδυτή στον Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής του ΥΠΕΝ προτείνουν να καθοριστούν νέες προδιαγραφές για τις μελέτες δασικής οδοποιίας που αφορούν στα έργα ΑΠΕ, βάσει και της εξέλιξης της τεχνολογίας των ανεμογεννητριών. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης