Ενέργεια

Έκθεση του ΙΕΑ «βλέπει» σημαντική αύξηση των σταθμών φόρτισης - Η πρωτιά της Ευρώπης

Έκθεση του ΙΕΑ «βλέπει» σημαντική αύξηση των σταθμών φόρτισης - Η πρωτιά της Ευρώπης
Οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν κατά 41% το 2020 παρά την πανδημία

Οι διεθνείς πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 41% το 2020, σύμφωνα με την έκθεση Global EV Outlook 2021 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ο IEA δημοσιεύει το Global EV Outlook ετησίως από το 2013, με την τελευταία έκθεση να περιέχει 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους του κόσμου στα τέλη του 2020

Ένα αποκορύφωμα αυτής της τελευταίας έκθεσης είναι ότι οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν κατά 41% το 2020 παρά την πανδημία που σχετίζεται με την παγκόσμια πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων. Μάλιστα, η μείωση άγγιξε τη μείωση 6% των πωλήσεων με το πρώτο τρίμηνο του 2021 να βαδίζει σε αυτή την τάση.

Η διάκριση της Ν. Αφρικής

Η Νότια Αφρική κατέλαβε την πέμπτη θέση παγκοσμίως στην αναλογία φορτιστών δημόσιων ηλεκτρικών οχημάτων (EV) προς ηλεκτρικά οχήματα το 2020. Μόνο η Κορέα, η Χιλή, το Μεξικό, η Ινδονησία και οι Κάτω Χώρες έχουν περισσότερους φορτιστές ανά EV από το κράτος της Νότιας Αφρικής.

Το Φεβρουάριο του 2021 οι εγγραφές μπαταριών ηλεκτρικού οχήματος (BEV) ξεπέρασαν εκείνες των καταχωρίσεων υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων plug-in (PHEV) τοπικά. Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας μπαταριών στο χώρο EV και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των τοπικών καταναλωτών στη γκάμα που προσφέρεται σε BEV νεότερης γενιάς με λιγότερη εξάρτηση από την υβριδική τεχνολογία κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ο διευθυντής προγράμματος uYilo eMobility, Hiten Parmar τόνισε ότι: «Η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει καθοριστική για τις εξελίξεις στην αγορά αυτοκινήτου ιαι την απανθρακοποίηση στον τομέα των μεταφορών. Είναι σαφές ότι η υποδομή φόρτισης EV της Νότιας Αφρικής έχει ένα καλό αποτύπωμα προς το παρόν με βάση τον χαμηλό όγκο των EV στη χώρα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη εφαρμογή πολιτικής είναι το επόμενο βήμα για τη βελτίωση της ευρύτερης υιοθέτησης της ηλεκτροκίνησης».

Η πρωτιά της Ευρώπης

Το 2020 η μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων EV σημειώθηκε στην Ευρώπη, ξεπερνώντας την κινεζική υιοθέτηση EV για πρώτη φορά. Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Κίνα, οι κυβερνητικές δαπάνες για την ηλεκτροκίνηση μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν στην Ευρώπη το 2020, έτος που σημείωσε επίσης αύξηση κατά 41% στον αριθμό των μοντέλων οχημάτων που διατίθενται ως EV.

Ο παγκόσμιος στόλος EV προβλέπεται να αυξηθεί από 11 εκατομμύρια οχήματα σε περίπου 145 την επόμενη δεκαετία και η ζήτηση για μπαταρίες αυτοκινήτων θα αυξηθεί 20 φορές από τα τρέχοντα επίπεδα έως το 2030. Ο ΙΕΑ ανέφερε ότι θα καταρτίσει έναν χάρτη πορείας για ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050

 

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης