Ενέργεια

Αυξήσεις στις τιμές CO2 και Φυσικού Αερίου οξύνουν τον ανταγωνισμό στους προμηθευτές ρεύματος - Ποιοί κερδίζουν

Αυξήσεις στις τιμές CO2 και Φυσικού Αερίου οξύνουν τον ανταγωνισμό στους προμηθευτές ρεύματος - Ποιοί κερδίζουν
Η αντιστροφή των τάσεων του 2020 αλλάζει ριζικά τα δεδομένα και συμπιέζει τα περιθώρια για τους προμηθευτές ρεύματος
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με το ράλι του τελευταίου διαστήματος στις τιμές του CO2, δημιουργεί νέες συνθήκες στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αφού ασκούν ανοδικές πιέσεις στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος όπως αυτή διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχή του έτους και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες οι χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού παρουσιάζει μια συνεχή ανοδική τάση και κινείται στο επίπεδο των 70 ευρώ/MWh, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα η ενεργοποίηση ρητρών που σχετίζονται τόσο με το CO2 όσο και με την χονδρεμπορική τιμή ειδικά στα συμβόλαια της μέσης τάσης, οδηγεί σε μετακινήσεις πελατών από τον ένα προμηθευτή στον άλλο.
Σε ότι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου TTF πρέπει να σημειωθεί πως όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν σχετικά ισχυρές και τον Μάιο, καθώς οι συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν επικεντρωθεί στην αναπλήρωση των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης.

Ανοδικά οι τιμές των συμβολαίων

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μελλοντικό συμβόλαιο στο ολλανδικό hub έκλεισε κατά μέσο όρο στα 20,96 ευρώ/MWh για τον Απρίλιο, με άνοδο 3,19 ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ οι παραδόσεις του Μαΐου έκλεισαν στα 23,38 ευρώ/MWh, υψηλότερα κατά 4,33 ευρώ από ό, τι ήταν στις αρχές του μήνα.
Μάλιστα στη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας η τιμή έφθασε στα 23,43 ευρώ/MWh κατακτώντας το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα το μελλοντικό συμβόλαιο για το επόμενο έτος έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Η άνοδος αποδίδεται από τους αναλυτές στο παρατεταμένο κρύο στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τη μείωση των εισαγωγών αερίου αγωγών, που έχουν ως αποτέλεσμα τα αποθέματα αποθήκευσης φυσικού αερίου να παραμένουν περίπου 25% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Όπως αναφέρουν αναλυτές όλοι οι παράγοντες υποστηρίζουν την ανοδική τάση των τιμών του φυσικού αερίου, και συγκεκριμένα ο κρύος ανοιξιάτικος καιρός σε όλη την Ευρώπη, οι ανησυχίες σχετικά με τη Ρωσία λόγω της σχέσης με την Ουκρανία, αλλά και η αύξηση της τιμής του CO2.
Όμως πέραν της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού προκαλεί και η ξέφρενη πορεία της τιμής του CO2, η οποία έχει πλέον ξεπεράσει τα 50 ευρώ/τόνο.
Πρόκειται για μία αύξηση άνω του 50% από τον Δεκέμβριο του 2020, που επιβαρύνει τις τιμές χονδρικής του ρεύματος και εδώ και αρκετό καιρό κτυπά το καμπανάκι για τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού, πολλές από τις οποίες έχουν ρήτρα CO2 στα τιμολόγιά τους.

Τίμερμανς: Και υψηλότερα από τα 50 ευρώ οι τιμές των CO2


Το ράλι του CO2 αναμένεται πάντως να συνεχιστεί ενώ ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για την Κλιματική Πολιτική της ΕΕ Φραντς Τίμερμανς ερωτώμενος σχετικά δήλωσε: «Είναι η αγορά. Ποιός είμαι εγώ για να πω ότι οι τιμές είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά; Είναι ένας μηχανισμός της αγοράς, αλλά αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, νομίζω ότι η τιμή του CO2 θα πρέπει να κυμαίνεται σε επίπεδα υψηλότερα από τα σημερινά, ακόμα και αν αυτά είναι τα 50 ευρώ».
Η στάση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προιδεάζει για περεταίρω άνοδο της τιμής του CO2 και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν να αγγίξουν το επίπεδο των 100 ευρώ/τόνο ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές οι πράσινες βιομηχανικές τεχνολογίες, όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο.
Οι εξελίξεις αυτές στις τιμές του φυσικού αερίου και του CO2 με δεδομένη και την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων ρύπων από όλους τους θερμικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος, δηλαδή τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τις πετρελαϊκές και τις μονάδες φυσικού αερίου, είναι σαφές ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην εγχώρια αγορά προμήθειας ηλεκτρικής είναι μεγάλες.

Αντιστροφή των τάσεων του 2020

Οι εταιρίες βλέπουν το κόστος τους να αυξάνεται και τα περιθώρια να μειώνονται με αποτέλεσμα η ενεργοποίηση των ρητών που περιέχουν πολλά από τα συμβόλαια ειδικά στη μέση τάση να οδηγούν τους μεγάλους καταναλωτές σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και σε μετακινήσεις από τη μια εταιρία στην άλλη.
Αν το 2020 ήταν μια χρονιά όπου η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου βοήθησε στην αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από το συγκεκριμένο καύσιμο και βοήθησε τις εταιρίες προμήθειας να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας φαίνεται ότι εφέτος τα πράγματα έχουν αντιστραφεί
Παρόλα αυτά από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου έχουν όφελος οι μεγάλοι προμηθευτές του καυσίμου στην εγχώρια αγορά δηλαδή η ΔΕΠΑ και η Μυτιληναίος.
Και οι δυο εταιρίες διαθέτουν καλάθι προμήθειας τόσο φυσικού αερίου αγωγού μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων όσο και εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου γεγονός που τους δίνει ευελιξία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των αλλαγών στη διεθνή αλλά και την εγχώρια αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης