Ενέργεια

ΡΑΕ: Προωθεί αλλαγές στα τέλη του δικτύου που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές

ΡΑΕ: Προωθεί αλλαγές στα τέλη του δικτύου που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές
Εξορθολογισμός του κόστους με τη μεταφορά σημαντικού μέρους των χρεώσεων στο σκέλος ισχύος

Σημαντικές αλλαγές στη δομή των τελών χρήσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που αναμένεται να επιβαρύνει τους καταναλωτές όλων των κατηγοριών επιφέρει η θέσπιση Εγχειριδίου Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με την Αρχή θα προκύψει μεταφορά σημαντικού μέρους των χρεώσεων στο σκέλος ισχύος και όπως αναφέρει θα πρέπει να διασφαλισθεί πως οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα αντίδρασης στα σχετικά οικονομικά σήματα.

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Εγχειριδίου

Η ΡΑΕ, με στόχο να έχει εκδώσει απόφαση για τη θέσπιση του Εγχειριδίου και του πλάνου μετάβασης στο νέο καθεστώς τιμολόγησης έως το τέλος Ιουνίου, θέτει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 31 Μαΐου το σχέδιο του Εγχειριδίου Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου που εκπόνησε ο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με τις προτεινόμενες από την ίδια προσθήκες και τροποποιήσεις στις ακόλουθες θεματικές:

(α) Τροποποιήσεις στον επιμερισμό του απαιτούμενου εσόδου μεταξύ κατηγοριών καταναλωτών βάσει μέσου φορτίου στην αιχμή και στον προσδιορισμό των μοναδιαίων χρεώσεων για την ανάκτησή του.

(β) Προσθήκες στο Εγχειρίδιο για εναρμόνιση με εξουσιοδοτικές διατάξεις του Κώδικα (ΧΧΔ Παραγωγών, Καταβολή και εγγυήσεις Προμηθευτών για τις ΧΧΔ)

(γ) Μικρές βελτιώσεις σε θέματα εφαρμογής της μεθοδολογίας του Εγχειριδίου

Επίσης θέτει σε διαβούλευση σενάρια για την ανάκτηση του απαιτούμενου εσόδου μέσω των διαφορετικών χρεώσεων που προβλέπονται βάσει της νέας μεθοδολογίας (σταθερή, ισχύος, ενέργειας) και για ειδικές ρυθμίσεις για κατηγορίες καταναλωτών.

Παράλληλα προτείνει πλάνο σταδιακής μετάβασης από την τρέχουσα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων χρήσης Δικτύου, στην πλήρη εφαρμογή της μεθοδολογίας του Εγχειριδίου ΧΧΔ, σε 3 έτη.

Για την πληρέστερη αξιολόγηση των ανωτέρω και, γενικότερα, της νέας μεθοδολογίας προσδιορισμού των χρεώσεων χρήσης δικτύου, παρουσιάζονται ενδεικτικά αποτελέσματα εφαρμογής του Εγχειριδίου.

Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται στο απαιτούμενο έσοδο και τις προβλέψεις πελατών και καταναλώσεων δικτύου βάσει των οποίων προσδιορίστηκαν οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης Δικτύου για το έτος 2017.

Πλάνο εφαρμογής της νέας μεθοδολογίας από αρχές του 2022

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η ΡΑΕ σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στις επόμενες ενέργειες, θέτοντας ως στόχο κατ΄ αρχήν την έκδοση απόφασης για τη θέσπιση του Εγχειριδίου και του πλάνου μετάβασης έως 31.6.2021, ώστε η νέα μεθοδολογία να μπορεί να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο 2022.

Εξάλλου σημειώνει ότι με δεδομένη τη σημαντική αλλαγή στη δομή των χρεώσεων χρήσης και συγκεκριμένα τη μεταφορά σημαντικού μέρους των χρεώσεων στο σκέλος ισχύος και προκειμένου η τιμολόγηση με τον τρόπο αυτό να συμβάλει μακροχρόνια σε εξορθολογισμό του κόστους υποδομών του δικτύου, θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα αντίδρασης στα σχετικά οικονομικά σήματα και ότι δεν υφίστανται αντικίνητρα, στρεβλώσεις ή εμπόδια.

Το θέμα αυτό θα απασχολήσει της ΡΑΕ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας.

Θέματα που θα απασχολήσουν τη ΡΑΕ στη συνέχεια σχετίζονται κυρίως με τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στο δίκτυο διανομής λόγω της ενεργειακής μετάβασης (αποκεντρωμένη παραγωγή, ενεργοί καταναλωτές, νέες οντότητες με ειδικά χαρακτηριστικά όπως εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων) και τη γενικότερη βελτίωση της μεθοδολογίας με στόχο τον δικαιότερο επιμερισμό του κόστους στις ομάδες χρηστών του δικτύου (για παράδειγμα, λαμβάνοντας υπόψη το επιπλέον κόστος που προκαλούν στο δίκτυο).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης