ΙΕΑ: Αναμένεται «έκρηξη» των ΑΠΕ προσεχώς - Τα φωτοβολταϊκά θα ξεπεράσουν τα 160 GW το 2022

ΙΕΑ: Αναμένεται «έκρηξη» των ΑΠΕ προσεχώς - Τα φωτοβολταϊκά θα ξεπεράσουν τα 160 GW το 2022
Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ είναι 25% υψηλότερες από τις προηγούμενες

Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό πέρυσι σε διάστημα δύο δεκαετιών  και αυτή η ανάπτυξη πρόκειται να συνεχιστεί μετά την πανδημία, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, αναμεταδίδει το CNBC.

Ο ΙΕΑ είπε ότι οι πολιτικές αποφάσεις στην Κίνα και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, τροφοδότησαν την ανάπτυξη, εξουδετερώνοντας τον αντίκτυπο των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού από τον κορωνοϊό. Η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια που προστέθηκε πέρυσι αυξήθηκε κατά 45% στα 280 GW, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αύξηση από έτος σε έτος από το 1999.

Τα νέα φυσιολογικά επίπεδα

Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι προβλέπει ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ο νέος «φυσιολογικός». Ο IEA βλέπει 270 GW να προστίθενται το 2021, ακολουθούμενο από 280 GW το 2022. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι 25% υψηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις του οργανισμού που καθορίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μας δίνουν περισσότερους λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι για τους κλιματικούς μας στόχους καθώς το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Πέρυσι, η αύξηση της ανανεώσιμης χωρητικότητας αντιπροσώπευε το 90% της συνολικής επέκτασης του παγκόσμιου τομέα ενέργειας»» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol.

Σημειώνεται ότι στην ετήσια έκθεση World Energy Outlook που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο, ο IEA δήλωσε ότι η ηλιακή ενέργεια είναι έτοιμη να γίνει ο νέος βασιλιάς της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι μειωμένες τιμές καθιστούν την ηλιακή φθηνότερη από τις νέες μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου. Τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά θα ξεπεράσουν τα 160 GW μέχρι το 2022.

«Μετά την επιβράδυνση που προκλήθηκε από την πανδημία του πρώτου εξαμήνου του 2020, οι αμερικανικές οικιστικές και εμπορικές αγορές ανέκαμψαν πλήρως και μάλιστα αυξήθηκαν στο τέλος του έτους», ανέφερε η έκθεση. Οι παγκόσμιες προσθήκες αιολικής ενέργειας αυξήθηκαν περισσότερο από 90% το 2020 και έφτασαν τα 114 GW, αν και ο IEA προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022.

Κίνα και ΗΠΑ

Η αύξηση της ανανεώσιμης παραγωγικής ικανότητας στην Κίνα είναι έτοιμη να σταθεροποιηθεί κάτω από το επίπεδο ρεκόρ του 2020 χάρη στην παραγωγή που προχώρησε, αλλά οποιαδήποτε επιβράδυνση θα εξισορροπηθεί από την επιτάχυνση σε άλλες περιοχές. Στις ΗΠΑ, ορισμένοι προγραμματιστές προώθησαν τα έργα, δεδομένου ότι τα φορολογικά κίνητρα θα λήξουν στα τέλη του 2020.

Το πρόσφατα  πακέτο υποδομών του Biden διαθέτει περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια για δαπάνες καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και 174 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ωθήσει την ανάπτυξη και διάθεση ηλεκτρικών οχημάτων. Το σχέδιο απαιτεί επίσης 10ετή παράταση των πιστώσεων φόρου.

«Εάν θεσπιστεί, το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιτάχυνση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών μετά το 2022», ανέφερε η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης