Iberdrola: Αύξηση 1,5% στα 2,8 δισ. ευρώ τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

Iberdrola: Αύξηση 1,5% στα 2,8 δισ. ευρώ τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δίκτυα στήριξαν τα κέρδη και τις προοπτικές της Iberdrola

Ο μεγαλύτερος όμιλος αιολικής ενέργειας της Ευρώπης Iberdrola επιβεβαίωσε την προοπτική ανάπτυξής του το 2021 την Τετάρτη αφού ανακοίνωσε αύξηση των τριμηνιαίων κερδών που υποστηρίζονται από την ταχεία κατασκευή μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας και επενδύσεων σε δίκτυα.
Ενισχυμένη από μια παγκόσμια στροφή προς τις πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις οποίες επενδύει εδώ και δύο δεκαετίες, η Iberdrola με έδρα τη βόρεια Ισπανία σχεδιάζει να τριπλασιάσει σχεδόν την παραγωγική της ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας στα 95 gigawatts (GW) έως το 2030.
Τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων αυξήθηκαν 1,5% στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ικανοποιώντας γενικά τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών.
Επαναλαμβάνοντας τις εκτιμήσεις για καθαρό κέρδος 3,7 δισεκατομμυρίων έως 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για ολόκληρο το έτος, η Iberdrola πρότεινε επίσης ένα συμπληρωματικό μέρισμα 0,252 ευρώ ανά μετοχή, αυξάνοντας την πληρωμή των μετόχων το 2020 στα 0,42 ευρώ ανά μετοχή.
Τα αιολικά πάρκα και τα ηλιακά εργοστάσια αναπτύχθηκαν παγκοσμίως με τον ταχύτερο ρυθμό τους σε δύο δεκαετίες πέρυσι, παρά τον COVID-19 και αναμένεται να συνεχίσουν να επιταχύνουν, νακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας την Τρίτη.

Επενδύσεις

Η Iberdrola πρόσθεσε 2,75 GW στον ανανεώσιμο στόλο της κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους και κατασκευάζει επιπλέον 8,7 GW. Δαπάνησε τα μισά των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που επενδύθηκαν την περίοδο σε δίκτυα.
Η ισχύς ποικίλλει ανάλογα με την πηγή που χρησιμοποιείται, αλλά η Iberdrola λέει ότι το έργο 800 megawatt Vineyard Wind που αναπτύσσεται από την αμερικανική μονάδα Avangrid (AGR.N) θα προμηθεύει περισσότερα από 400.000 σπίτια.
Η διοίκηση Biden έδωσε αυτήν την εβδομάδα την πολυαναμενόμενη έγκριση του έργου, το οποίο θα είναι το πρώτο μεγάλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ignacio Galan δήλωσε ότι τα κλιματικά σχέδια του Biden και τα φορολογικά κίνητρα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν πολύ θετικά για την Iberdrola.
Η νέα προσέγγιση των ΗΠΑ είναι "απολύτως σύμφωνη με αυτό που ονειρευόμαστε εδώ και χρόνια", δήλωσε ο Galan σε τηλεδιάσκεψη.

"Είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρει στη θυγατρική μας Avangrid τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ... ειδικά τις υπεράκτιες (αιολική) και όσον αφορά τα δίκτυα και τη μετάδοση", πρόσθεσε.
Η αγοραία αξία της Iberdrola έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, αντικατοπτρίζοντας παρόμοια κέρδη από τον αμερικανό ανταγωνιστή NextEra Energy και την Δανέζικη Orsted . Οι μετοχές της ισπανικής εταιρείας διαπραγματεύονται πλέον κοντά στα επίπεδά τους πριν από την πανδημία COVID-19 στις παγκόσμιες αγορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης