Ενέργεια

Γ. Γιαρέντης: Χρειάζεται δομικός ανασχηματισμός του ΕΛΑΠΕ

Γ. Γιαρέντης: Χρειάζεται δομικός ανασχηματισμός του ΕΛΑΠΕ
Είναι αναγκαίο να δούμε τον ΕΛΑΠΕ σε βάθος δεκαετίας και μέσα από τον δομικό ανασχηματισμό του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ

Ηχηρή παρέμβαση από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννη Γιαρέντη στο Delphi Economic Forum, όπου αίσθηση έκαναν οι αναφορές του τόσο για τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ όσο και για το άλλο επίκαιρο θέμα, αυτό των Δικαιωμάτων Ρύπων.

Ο κος Γιαρέντης αναφέρθηκε στην παλαιότερη θέση του, για δομικό ανασχηματισμό του ΕΛΑΠΕ (θέση που προσφάτως βλέπουμε να υιοθετεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Διαφωνώ με την έννοια «ελλειμματικός ΕΛΑΠΕ». Ο Ειδικός Λογαριασμός πρέπει να είναι πάντα ισοσκελισμένος! Ακριβέστερα θα έπρεπε να μιλάμε για θετικό ή ίσως αρνητικό ισοζύγιο» και πρόσθεσε «Ο Ειδικός Λογαριασμός ειδικά για φέτος, με το τελευταίο Δελτίο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτές τις ημέρες, κλείνει με πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς –χωρίς να έχουμε λάβει υπόψιν τις όποιες ενισχύσεις από το πράσινο τέλος και από τις βεβαιώσεις παραγωγών. Αυτές θα δημιουργήσουν μια ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία.»

Αναφορικά τώρα με τα Δικαιώματα Ρύπων ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ αναγνώρισε ότι από τους ρύπους ο Διαχειριστής καλύπτει μεγάλο μέρος από τις ανάγκες του ΕΛΑΠΕ, αλλά τα έσοδα αυτά ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενα. Πλην όμως, είναι αποτέλεσμα της χρηματιστηριακής εξέλιξης των δικαιωμάτων ρύπων και πρέπει να μην θεωρούνται μόνιμες και πάντα δεδομένες. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι στην αρχή της εμφάνισης του Covid-19, δηλαδή τον Απρίλιο του 2020, οι τιμές των ρύπων είχαν κατρακυλήσει στα 17 ευρώ, κάτι που ζημίωσε  ανεπανόρθωτα τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ και συνέβαλε στα αρνητικά επίπεδα του ΕΛΑΠΕ της προηγουμένης χρονιάς.

Συγκεκριμένα ο κος Γιαρέντης δήλωσε στην ομιλία του:

«Τα έσοδα από τα Δικαιώματα Ρύπων δεν εκπλήσσουν  κανέναν στον χώρο της Ενέργειας, ήταν κάτι που το περιμέναμε. Η πορεία των ρύπων είχε ξεκινήσει να είναι ανοδική μετά από την περσυνή περίοδο του Μαρτίου – Απριλίου και τώρα έχει ξεπεράσει τα 50$. Αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί όμως μια υπεραισιοδοξία. Οι ρύποι αποτελούν βασικό τροφοδότη του ΕΛΑΠΕ, αλλά μην νομίζουμε ότι αυτή είναι η μόνη και η μόνιμη λύση. Είναι αναγκαίο να δούμε τον ΕΛΑΠΕ σε βάθος δεκαετίας και μέσα από τον δομικό ανασχηματισμό του. Έτσι ώστε οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των εκροών, δηλαδή των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, να ισοσκελίζονται χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ. Ταυτόχρονα η εισροή από την αγορά πρέπει να στοχεύει σε μια καθοδική πορεία , έτσι ώστε να μειώνεται το χοντρεμπορικό ενεργειακό κόστος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης