Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Συνεργασία ΥΠΕΝ - ΔΕΗ για τα εδάφη της απολιγνιτοποίησης

Σκρέκας: Συνεργασία ΥΠΕΝ - ΔΕΗ για τα εδάφη της απολιγνιτοποίησης
Ο κ. Σκρέκας άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση

Αναφορά στην επόμενη μέρα των ΕΛΠΕ και την εταιρική τους διακυβέρνηση, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του ενεργειακού κλάδου, έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κ. Φάμελλου με θέμα «Άμεσα αναγκαία η προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ)».

Παράλληλα, ο κ.Σκρέκας αναφέρθηκε και στο θέμα της Δίκαιης Μετάβασης, απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Πέρκα, με θέμα «Αποκατάσταση εδαφών των ορυχείων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην Μεγαλόπολη ενόψει της απολιγνιτοποίησης».

Αναλυτικά:

Ο υπουργός σημείωσε ότι η «αποτίμηση της μετοχής των ΕΛΠΕ αυξήθηκε κατά 40-50% και έρχεστε εδώ σήμερα για να  καταθέσετε δύο ερωτήσεις που εσεις σαν κυβέρνηση ψηφίζατε και υποχρεώνατε την σημερινή Διοίκηση να εφαρμόσει, ώστε να προσαρμόσει το καταστατικό σύμφωνα με τον νόμο.Δεν γνωρίζατε ότι τα ΕΛΠΕ ήταν μια ανώνυμη εισηγμένη ανώνυμη εταιρεία και να προβάλλετε μια αντίσταση, μια τροπολογία ή μια διαφοροποίηση;».

Ο κ. Σκρέκας άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Δεν θέλετε να μετασχηματιστούν τα ΕΛΠΕ, δεν βλέπετε την προσπάθεια που γίνεται για να μειωθούν οι εκπομπές CO2. Τι θα γίνει τότε αν δεν γίνει κάτι τώρα. Είστε οι άνθρωποι της τελευταίας στιγμής.  Εσεις μένετε σε μια στείρα κριτική. Το μόνο σίγουρο είναι δεν προσφέρετε νέες θέσεις εργασίας».

Για την επόμενη μέρα των ΕΛΠΕ, ο υπουργός ανέφερε συνοπτικά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης εξηγώντας ότι: «Ο ενεργειακός κλάδος αλλάζει πολύ γρήγορα, η επιχειρηματική στρατηγική των ΕΛΠΕ εστιάζεται στην βελτίση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πρέπει να αλλάξουν το ενεργειακό τους μείγμα και για αυτό επενδύουμε πάνω από 3,5 δις. ευρώ με το 50% αυτών των επενδύσεων να κατευθύνεται στην πράσινη ενέργεια. Εμείς τώρα θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Οι θέσεις εργασίας δεν θα μειωθούν, και θέλουμε πράγματι να υπάρχουν καλά αμειβόμενες νέες  θέσεις».

Για την απολιγνιτοποίηση, ο υπουργός σημείωσε ότι: «Εμείς αποφασίσαμε να το κάνουμε με σχέδιο την μείωση της παραγωγής με λιγνίτη. Συνολιά 5 δισ. ευρω θα επενδυθούν από το Ταμειο Ανάκαμψης για το σχέδιο της Δίκαιης μετάβασης. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Το εδαφικό σχέδιο περιλαμβάνει 60.000 στρέμματα που θα αποτασταθούν από τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης μετάβασης.  Συνολικά είναι 240.000 αλλά υπάρχουν πολλά που δεν χρειάζεται να αποκατασταθούν και ένα μεγάλο τμήμα αυτών θα αναλάβει η ΔΕΗ.  Στις εκτάσεις που δραστηριοποιείται η ΔΕΗ, προβλέπεται η σύναψη σύμβασης μεταξύ του υπουργείου και της ΔΕΗ, η οποία θα κυρωθεί από την Βουλή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σκρέκας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης