Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μακρύς ο δρόμος για τις μηδενικές εκπομπές για τον κολοσσό BHP

Μακρύς ο δρόμος για τις μηδενικές εκπομπές για τον κολοσσό BHP
H εταιρεία εξόρυξης άνθρακα στοχεύει σε μείωση των εκπομπών κατά 30% την επόμενη δεκαετία και επίτευξη καθαρού μηδέν έως το 2050

Ένα φιλόδοξο σχέδιο ανακοίνωσε η BHP τον περασμένο Σεπτέμβριο για την μείωση των εκπομπών κατά 30% την επόμενη δεκαετία και επίτευξη καθαρού μηδέν έως το 2050 το οποίο όμως αντιμετωπίζεται με δυσπιστία σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Η Fiona Wild στέλεχος της BHP, επιφορτισμένη με την επίβλεψη του σχεδίου της εταιρείας, γνωρίζει ότι οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι η BHP θα αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή – αναφερόμενη σε επιστολές που κατηγορούν την εταιρεία εξόρυξης άνθρακα ότι δεν κάνει αρκετά.
"Μια εταιρεία που έχει κερδίσει περιουσία από ορυκτά καύσιμα είναι σοβαρή όταν λέει ότι θέλει να κινηθεί προς μια οικονομία χωρίς άνθρακα" επεσήμανε η Fiona Wild.
Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της BHP προέρχεται από την έκρηξη της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος στην Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας.
Η BHP - τουλάχιστον προς το παρόν - εξακολουθεί να κατέχει ανθρακωρυχεία, συμπεριλαμβανομένου του ορυχείου Arthur στη Νέα Νότια Ουαλία, που μέχρι πέρυσι χρησιμοποιούσε καύσιμα απευθείας από κοντινούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Η εξόρυξη μεταλλεύματος σιδήρου δεν εκλύει τεράστια ποσότητα αλλά η διαδικασία μετατροπής σε χάλυβα χρησιμοποιεί ακόμη περισσότερο άνθρακα - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα ορυχεία που η BHP σχεδιάζει να κρατήσει - και αντλεί τεράστιες ποσότητες, έως 320 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.
Η BHP πιστεύει ότι θα κερδίσει περισσότερα χρήματα εάν ο κόσμος επιτύχει τον στόχο του Παρισιού να περιορίσει τη θέρμανση στους 1,5C από ό, τι εάν αποτύχει.
Η BHP διαθέτει επίσης ορυχεία που παράγουν χαλκό, που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροκίνηση αυτοκινήτων και νικέλιο, ζωτικής σημασίας, για την παραγωγή μπαταριών.

Η πίεση των επενδυτών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σημείο καμπής αποτέλεσε, τον Ιούλιο του 2019, όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος της BHP, Andrew Mackenzie, δήλωσε ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση ήταν «αδιαμφισβήτητη» και ότι η μάχη θα απαιτούσε «τη μεγαλύτερη παγκόσμια κινητοποίηση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η BHP φαίνεται ότι δέχθηκε σημαντική πίεση από τους επενδυτές.
Ωστόσο, η Wild επιμένει ότι η BHP «άρχισε να σκέφτεται πώς να αντιμετωπίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τη δεκαετία του 1990» - όπως και άλλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων που ανησυχούν για την έκθεσή τους στον κίνδυνο του κλίματος.
«Είχαμε μια ολόκληρη σειρά τόσο απόλυτων στόχων μείωσης εκπομπών όσο και στόχων έντασης εκπομπών που θέσαμε από τη δεκαετία του ’90, μέχρι το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα», υποστηρίζει.

Η Wild εκτιμά ότι τρία πράγματα πρέπει τώρα να συμβούν στη BHP.
«Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές μας, να προσαρμοστούμε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να είμαστε απόλυτα διαφανείς και να συνεργαζόμαστε με την αγορά, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους σε αυτό που κάνουμε και να το επιτύχουμε. "
Η μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές είναι σχετικά εύκολη. Η BHP χρησιμοποιεί πλοία που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Αυτό μειώνει σημαντικά τον άνθρακα. Ωστόσο, η ναυτιλία παράγει μόλις 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ένα μικρό μέρος των 320 εκατομμυρίων τόνων που παράγονται από πελάτες χαλυβουργείων της BHP, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι στην Κίνα.

Πράσινο υδρογόνο

Πολλοί έχουν στρέψει τις ελπίδες τους να παράγουν άνθρακα και ουδέτερο χάλυβα από πράσινο υδρογόνο, το οποίο μπορεί να παραχθεί φθηνά και σε βιομηχανική κλίμακα, από το νερό, αρκεί η ηλιακή και η αιολική ενέργεια να είναι άφθονη και φθηνή.
Ωστόσο, η BHP διατηρεί τα ορυχεία της που παράγουν μεταλλουργικό οπτάνθρακα υψηλότερης ποιότητας που καίγεται σε φούρνους χάλυβα.
«Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σχετικά εύκολο να μετριαστεί, επειδή υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή ενέργειας χωρίς εκπομπές, οπότε μπορείτε να μεταβείτε από καύση άνθρακα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς σε ορισμένα μέρη, είναι ακόμη φθηνότερη» λέει η Wild.
Μία από τις κύριες δυσκολίες είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής των κλιβάνων παραγωγής χάλυβα, που μπορούν να λειτουργήσουν για δεκαετίες.
Μπορεί να είναι δύσκολο να πείσουμε έναν χαλυβουργό ότι ένας μύλος που λειτουργεί πολύ καλά πρέπει να αντικατασταθεί, με τεράστιο κόστος, έτσι ώστε η BHP να μπορεί να μειώσει τις εκπομπές. «Ο τομέας του χάλυβα είναι λίγο διαφορετικός επειδή η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα για την κατασκευή του δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με λογικό κόστος», υποστηρίζει η Wild.

Υδρογόνο στη χαλυβουργία

Το έργο της BHP για την αντικατάσταση του άνθρακα με υδρογόνο στη χαλυβουργία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. "Η γνώση μας αυτή τη στιγμή είναι ότι το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά είναι απίθανο να αντικαταστήσει τις τρέχουσες τεχνολογίες σε κάθε τοποθεσία γρήγορα", υποστηρίζει η Wild. «Υπάρχουν περιοχές όπου είναι πιθανό να δείτε περισσότερη πρόσληψη υδρογόνου, για παράδειγμα στην Ευρώπη, αλλά μάλλον θα είναι λίγο αργή σε άλλες περιοχές, και επίσης το κόστος του υδρογόνου εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό σε ορισμένες περιοχές.

Στην Αυστραλία, οι επενδυτές έχει επικεντρωθεί στην ένταξη της BHP στο Συμβούλιο Ορυκτών της Αυστραλίας και σε έναν συνδεδεμένο οργανισμό που ονομάζεται Coal21, ο οποίος είναι πλέον γνωστός ως Low Emission Technology Australia.
Η BHP εξέτασε την ένταξή της στο συμβούλιο ορυκτών το 2019 και αποφάσισε να παραμείνει, αν και ανέστειλε τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Πόρων Κουίνσλαντ τον Οκτώβριο μετά την εκστρατεία εναντίον των Πρασίνων στις κρατικές εκλογές.
Το Coal21 δημιουργήθηκε για την έρευνα τεχνολογίας και την μείωση των εκπομπών, ιδίως για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Το CCS είναι διχαστικό - ορισμένοι επικριτές λένε ότι δεν είναι πρακτικό - ενώ άλλοι επιστήμονες λένε ότι θα είναι ζωτικής σημασίας.
Παρά το γεγονός ότι έδωσε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για το CCS, το Coal21 δεν έχει ακόμη επιτυχώς φέρει την τεχνολογία σε εμπορικό επίπεδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης