Ενέργεια

Οι συστάσεις Κομισιόν για λιανική ρεύματος, ληξιπρόθεσμες, φυσικό άεριο και έξυπνους μετρητές

Οι συστάσεις Κομισιόν για λιανική ρεύματος, ληξιπρόθεσμες, φυσικό άεριο και έξυπνους μετρητές
Ζητά παρέμβαση του ρυθμιστή και στο Φυσικό Αέριο όπου διαπιστώνει υψηλό κόστος εξισορρόπησης

Την ύπαρξη εμποδίων στη λειτουργία της λιανικής αγοράς ρεύματος που δημιουργούν ένα βαθμό αβεβαιότητας μεταξύ των νέων νεοεισερχομένων προμηθευτών, διαπιστώνει μελέτη της Κομισιόν με αντικείμενο τα εμπόδια στην ανάπτυξη των λιανικών αγορών ενέργειας όλων των χωρών της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα η μελέτη σημειώνει ότι έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δεν ρυθμίζονται, πέραν του κοινωνικού τιμολογίου για τους ευάλωτους καταναλωτές.

Ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχουν εμπόδια σε επίπεδο λιανικής που ενδέχεται να περιορίσουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία της αγοράς.

Ο κατάλογος των συστάσεων από την Κομισιόν

Με βάση αυτό το δεδομένο η μελέτη της Κομισιόν καθόρισε έναν κατάλογο συστάσεων που αφορούν την ελληνική λιανική αγορά ενέργειας μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:

  • Συνιστάται η σταθεροποίηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου και η ύπαρξη μακροπρόθεσμων κατευθύνσεων σε πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα σημειώνεται ότι πρέπει να μειωθεί η συχνότητα των ρυθμιστικών παρεμβάσεων που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
  • Σε ότι αφορά τους λογαριασμούς ειδικά του ρεύματος συνίσταται ο διαχωρισμός των χρεώσεων που δεν σχετίζονται με τον εκάστοτε προμηθευτή και η συλλογή τους με διαφορετικές μεθόδους.
  • Επίσης σε περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών συνίσταται να προστατεύονται οι προμηθευτές σε ότι αφορά τις χρεώσεις τρίτων μέσω ενός ταμείου ανάκτησης.
  • Πρέπει να προωθηθεί κανονισμός για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών στη διανομή ρεύματος, καθώς δεν χρησιμοποιούνται έξυπνοι μετρητές.
  • Μια κατ΄αρχή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι το νέο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος που προβλέπει τη βελτίωση και ψηφιοποίηση του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης έξυπνων μετρητών εντός της επόμενης δεκαετίας.

Ωστόσο η ψηφιοποίηση του δικτύου πρέπει να ενισχυθεί όπως και η συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά.

Τεχνολογικές βελτιώσεις και καινοτομία που χρειάζεται η αγορά

Τεχνολογικές βελτιώσεις και καινοτομία των διαδικασιών της αγοράς είναι παράγοντες που επηρεάζουν το πεδίο ανταγωνισμού στην Ελλάδα όπως και σε άλλες αγορές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  • Η παρακολούθηση της δραστηριότητας από τις αρμόδιες αρχές πρέπει να είναι αποτελεσματική και να καταγράφει, εάν υπάρχει, καταχρηστική συμπεριφορά από ορισμένους προμηθευτές.
  • Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη της Κομισιόν η έρευνα που διενεργήθηκε έδειξε ότι νέοι προμηθευτές διαμαρτύρονται για «στρατηγική συμπεριφορά» του κυρίαρχου προμηθευτή που προκαλεί επιθετική τιμολόγηση και σταυροειδείς επιδοτήσεις.
  • Η διαδικασία απελευθέρωσης πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ.
  • Στον τομέα του φυσικού αερίου σημειώνεται ότι το κόστος εξισορρόπησης είναι υψηλό.

Συνιστάται η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων για την εξασφάλιση δίκαιης μεταχείρισης στις πλατφόρμες εξισορρόπησης της αγοράς. Μαζί με το Ενίσχυση των σχετικών δράσεων του θεσμικού οργάνου, για παράδειγμα, εισαγωγή ενός παραθύρου / απλοποιημένες διαδικασίες για την αύξηση της ποιότητας της υπηρεσίας που παρέχεται στους προμηθευτές.

  • Όσον αφορά την πρόβλεψη κατανομής δεδομένων και ποσοτήτων, στον τομέα του φυσικού αερίου, ο ρυθμιστής πρέπει να παρέμβει.
  • Συνιστάται η εκστρατεία ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και η ενίσχυση τους στις αρμόδιες αρχές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα από τους προμηθευτές και να τους παρέχονται όλες οι προ-συμβατικές πληροφορίες, με σαφήνεια και σωστή σύγκριση τιμών. Η δραστηριότητα αυτή θα μπορούσε να αυξήσει την εμπιστοσύνη προς προμηθευτές στην αγορά.
  • Επίσης, οι ενώσεις καταναλωτών μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη παρακολούθηση της συμπεριφοράς των προμηθευτών, αποτρέποντας την ανήθικη συμπεριφορά γεγονός που ενισχύει την ελκυστικότητα και την αξιοπιστία της αγοράς.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης