Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Με μπόνους και πρόστιμα το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ - Έγκριση για Wacc ΔΕΔΔΗΕ

ΡΑΕ: Με μπόνους και πρόστιμα το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ - Έγκριση για Wacc ΔΕΔΔΗΕ
Για να μην επαναπαύονται οι διαχειριστές στα εγγυημένα έσοδα και να βελτιώνουν τις υπηρεσίες για τους καταναλωτές

Στην επέκταση της αρχής της κινητροδότησης για τον υπολογισμό του επιτρεπόμενου εσόδου που εφάρμοσε αρχικά στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ προχωράει η ΡΑΕ.

Η Ολομέλεια της Αρχής αναμένεται να εγκρίνει σήμερα πρόταση που έχει ήδη γνωστοποιήσει στον ΑΔΜΗΕ η οποία θα λαμβάνει υπόψη της για τον υπολογισμό του επιτρεπόμενου εσόδου συγκεκριμένους στόχους και το κατά πόσο αυτοί έχουν επιτευχθεί.

Η επίτευξη των στόχων θα συνοδεύεται με μπόνους και η απόκλιση με πρόστιμα, τα οποία θα ενσωματώνονται αντιστοίχως στο ρυθμιζόμενο έσοδο. Η πρόταση θα τεθεί στις αρχές Ιουνίου σε δημόσια διαβούλευση για να ακολουθήσει στη συνέχεια η επίσημη απόφαση της ΡΑΕ για την καθιέρωση της νέας φόρμουλας υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του ΑΔΜΗΕ.

Σήμερα η έγκριση του Wacc του ΔΕΔΔΗΕ

Η σημερινή Ολομέλεια της ΡΑΕ αναμένεται επίσης σήμερα να εγκρίνει το Wacc του ΔΕΔΔΗΕ για τα νέα έργα, έξυπνων μετρητών και ψηφιοποίησης του δικτύου στη βάσει των στοιχείων που προσκόμισε η ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα.

Η έγκριση του Wacc για τα νέα έργα αποτελεί προαπαιτούμενο και για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να είναι εις γνώσει των υποψηφίων επενδυτών για να καταρτίσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Η ΡΑΕ σύμφωνα με πληροφορίες θα συνδέσει το ύψος του Wacc με την επίτευξη στόχων για τον περιορισμό των απωλειών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή των ρευματοκλοπών.

Η άποψη που επικρατεί στη ΡΑΕ, όπως επισήμως έχει διατυπωθεί από τον πρόεδρο της Αρχής κ. Αθανάσιο Δαγούμα είναι ότι δεν μπορούν οι Διαχειριστές να επαναπαύονται στα εγγυημένα έσοδα και να μην βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους προς όφελος των καταναλωτών. 

Επέκταση της αρχής κινητροδότησης σε όλους τους διαχειριστές

Η αρχή της κινητροδότησης για τον υπολογισμό του εγγυημένου εσόδου θα επεκταθεί σε όλους τους Διαχειριστές δικτύων. «Η παρωχημένη λογική της εγγυημένης κερδοφορίας (cost-plus) σταδιακά θα εγκαταλειφθεί, ωθώντας τους διαχειριστές να βελτιώσουν την απόδοση των υπηρεσιών τους προς όφελος των καταναλωτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγούμας στο μήνυμα που συνόδευε την Εκθεση Πεπραγμένων της ΡΑΕ  για το 2020. 

Οι τομείς της μεταφοράς και διανομής, υπό το καθεστώς του φυσικού μονοπωλίου, τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης λόγω κυρίως των εγγυημένων αποδόσεων, σημείωνε στο ίδιο μήνυμα.
«Είναι όμως αξιακό ζητούμενο, να συμφωνήσουμε ως κοινωνία, ότι δεν είναι εύλογο δραστηριότητες με εγγυημένη κερδοφορία να εμφανίζουν συστηματικά υψηλότερα περιθώρια κέρδους από δραστηριότητες που είναι ελεύθερες στον ανταγωνισμό, χωρίς παράλληλα να βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους ή επιλεκτικά εστιάζουν σε κάποιες εξ αυτών.

Ο Ρυθμιστής σκοπεύει να συνεργαστεί με τους Διαχειριστές στην κατεύθυνση αυτή, αλλά παράλληλα να στείλει τα απαραίτητα οικονομικά σήματα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ προετοιμάζοντας το έδαφος για τις επερχόμενες αλλαγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης