Τελευταία Νέα

Συνεργασία RWE - BASF για αιολικό project 4 δισ. ευρώ στη Γερμανία - Στο «κόλπο» και το υδρογόνο

Συνεργασία RWE - BASF για αιολικό project 4 δισ. ευρώ στη Γερμανία - Στο «κόλπο» και το υδρογόνο
Το έργο θα μπορούσε να αποφύγει περίπου 3,8 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 ετησίως

Οι γερμανικές εταιρείες RWE και BASF αποκάλυψαν σχέδια για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 2GW που θα προμήθευε με ηλεκτρική ενέργεια την χημική εγκατάσταση Ludwigshafen της Γερμανίας ύψους 4 δις. ευρώ, καθώς επίσης και για μια πράσινη μονάδα υδρογόνου έως το 2030. Μάλιστα, τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών, Martin Brudermuller (BASF) και Markus Krebber (RWE) έχουν υπογράψει επιστολή προθέσεων για συνεργασία.

Το έργο θα μπορούσε να αποφύγει περίπου 3,8 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 ετησίως, ενώ στόχος είναι η ηλεκτροδότηση των διαδικασιών παραγωγής βασικών χημικών, που βασίζονταν προηγουμένως σε ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με τα στελέχη, δεν θα χρειαστεί η οικονομική συνδρομή του κράτους για το εν λόγω έργο, αλλά απαιτείται ένα κανονιστικό πλαίσιο.

Περίπου 300MW θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή περίπου 30 εκατομμυρίων κιλών πράσινου υδρογόνου ετησίως για χρήση σε άλλα βιομηχανικά τμήματα. Οι Brudermuller και Krebber είπαν: «Μαζί θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδρομή προς μια ουδέτερη από το CO2 χημική βιομηχανία μέσω της ηλεκτροδότησης και της χρήσης υδρογόνου χωρίς CO2».

Ο Brudermuller τόνισε ότι: «Ο μετασχηματισμός που βρίσκεται μπροστά μας δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς επαρκείς ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό το έργο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω καινοτόμου και εντατικής συνεργασίας μεταξύ πολιτικής και βιομηχανίας».

Από την πλευρά του, ο Krebber τόνισε ότι: «Η σύνδεση ενός νέου υπεράκτιου αιολικού πάρκου με έναν βιομηχανικό πελάτη όπως η BASF στο στάδιο του σχεδιασμού, ο οποίος θα μετατρέψει την παραγωγή του σε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο σε αυτή τη βάση, θα ήταν η πρώτη για τη Γερμανία.

Η πραγματοποίηση της πρότασής μας θα επιταχύνει πραγματικά την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί, αλλά θέλουμε να προωθήσουμε και να διαμορφώσουμε την ενεργειακή μετάβαση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης