Ενέργεια

«Μονόλογος» του Κατάρ στην παραγωγή LNG - Σε δυσμενή θέση οι ΗΠΑ

«Μονόλογος» του Κατάρ στην παραγωγή LNG - Σε δυσμενή θέση οι ΗΠΑ
Στόχος του Κατάρ είναι η εξάλειψη του ανταγωνισμού

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Κατάρ ότι θα κατασκευάσει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση παραγωγής LNG στον κόσμο δεν προκάλεσε τα ίδια συναισθήματα σε όλους, σύμφωνα με το Oilprice. Το γεγονός ότι το Κατάρ μειώνει τις τιμές του και επεκτείνεται στην αγορά spot για να διατηρήσει τα σκήπτρα στις εξαγωγές, ίσως επιφέρει το θάνατο ορισμένων προγραμματισμένων έργων LNG των ΗΠΑ. Mε επιθετικές κινήσεις το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, αυξάνει την παραγωγή του δραστικά και μειώνει αναλόγως τις τιμές του προϊόντος, ώστε να εξαλείψει τον ανταγωνισμό.

To  Κατάρ βρήκε γρήγορα μια θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων στον κόσμο, χάρη κυρίως στο γεγονός ότι οι παραγωγοί LNG των ΗΠΑ αναπροσαρμόζουν το αέριο τους σε σημεία αναφοράς του Henry Hub και όχι στο αργό πετρέλαιο. Η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά spot για LNG ήταν επίσης ευνοϊκή για αυτούς τους παραγωγούς.

Δυσοίωνα δεδομένα

Όπως αναφέρεται, ο κατάλογος των έργων LNG που αναμένουν μια τελική επενδυτική απόφαση έχει συρρικνωθεί τον τελευταίο χρόνο. Η αιτία είναι η πανδημία και οι υψηλές οικονομικές προσαρμογές των έργων. «Γενικά, έχουμε δει μια επιβράδυνση στον ρυθμό της δραστηριότητας των συμβάσεων πώλησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος αναλυτής της Wood Mackenzie, Alex Munton.

«Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί LNG σε όλο τον κόσμο, αλλά όλοι έχουν υψηλότερο κόστος από το Κατάρ. Κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το κόστος του Κατάρ. Μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν και όλοι θα πρέπει να ανταποκριθούν με τον τρόπο που μπορούν. Και, ειδικά όταν η αγορά είναι πλεονασματική και οι τιμές είναι χαμηλές, αυτό θα επηρεάσει τα κέρδη του ανταγωνισμού» σημειώνει ο Jonathan Stern, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης.

Οι επιλογές

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν θέλουν να αγγίξουν έργα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να βελτιώσουν τις μετρήσεις ESG τους, να βελτιώσουν την αποτίμηση και να αποφύγουν τους λανθάνοντες κινδύνους περιουσιακών στοιχείων» δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence Elchin Mammadov νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το χειρότερο, σύμφωνα με μια έκθεση του Bloomberg από νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές χρήσεις για το υγροποιημένο φυσικό αέριο επειδή δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παρουσία του Κατάρ με το φθηνό κόστος δεν αφήνει σημαντικό περιθώριο πρωτοβουλιών για τις αμερικανικές εταιρείες, δηλώνει στο Reuters ο Matt Smith, διευθυντής έρευνας εμπορευμάτων στο Clipper Data. Επί του παρόντος υπάρχουν τρία ή τέσσερα έργα LNG στις ΗΠΑ που σχεδιάζουν να λάβουν τελική επενδυτική απόφαση έως το τέλος του έτους.

Η εύρεση μακροχρόνιων αγοραστών για την ανάληψη των απαραίτητων δεσμεύσεων για ένα εντελώς νέο τοπίο LNG ήταν δύσκολο ακόμη και πριν από την πανδημία. Τώρα, με το Κατάρ στην εξίσωση, οι προβλέψεις της Wood Mackenzie μπορεί να αποδειχθούν ακριβείς και όλα αυτά τα FID που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος ενδέχεται να προωθηθούν προς το 2022 ή αργότερα.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης