Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για την παγκόσμια μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για την παγκόσμια μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές

Ο ΙΕΑ προβλέπει ότι, έως το 2050, τα δύο τρίτα της ενέργειας θα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 

Η ΙΕΑ αναγνωρίζει ότι το να φτάσουμε στο μηδέν έως το 2050 θα είναι ένα «καθήκον» που δεν θα επιτευχθεί χωρίς μαζικές αλλαγές συμπεριφοράς στον τρόπο παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης ενέργειας σύμφωνα με το scmp.com.

Το World Energy Outlook του Birol παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη. Το "Net Zero έως το 2050: Ένας χάρτης πορείας για τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα" απευθύνεται στην παγκόσμια βιομηχανία ορυκτών καυσίμων - χωρίς νέα πεδία πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Δεν υπάρχουν νέα ανθρακωρυχεία ή επεκτάσεις. Η ζήτηση άνθρακα θα μειωθεί κατά 90% έως το 2050, με τη ζήτηση φυσικού αερίου να είναι μειωμένη κατά 55% και η ζήτηση πετρελαίου κατά 75%.
Για τους παραδοσιακούς πελάτες της IEA τον OΠΕΚ, αναφέρει ότι τα συνολικά κατά κεφαλήν κέρδη θα μειωθούν από 1.800 $ σήμερα σε 450 US $ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Ο χάρτης πορείας απευθύνεται σε κυβερνητικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επικεφαλής των κορυφαίων εταιρειών του κόσμου, και παρέχει τόσο λεπτομερή σειρά σχεδίων εργασίας για το τι πρέπει να γίνει για να φτάσει στο «καθαρό μηδέν» έως το 2050. Η ισχύς του προέρχεται από σχολαστική λεπτομέρεια για το πώς να φτάσετε εκεί, καθώς και το απλό γεγονός του ποιος το λέει.
Αυτό δεν είναι πλέον το poodle της βιομηχανίας πετρελαίου. Η έκθεση «ζητάει τίποτα λιγότερο από έναν πλήρη μετασχηματισμό του τρόπου παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης ενέργειας». Διαμαρτύρεται ότι παρόλο που οι χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 75% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν κάνει καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις, αυτές οι δεσμεύσεις υπολείπονται πολύ από αυτό που απαιτείται. «Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ανακοινωθέντων καθαρών μηδενικών δεσμεύσεων καθορίζονται στην εθνική νομοθεσία και λίγες υποστηρίζονται ακόμη από συγκεκριμένα μέτρα ή πολιτικές για την πλήρη και έγκαιρη υλοποίησή τους». Οι πολλές εταιρικές δεσμεύσεις είναι επίσης αόριστες και μακρινές. Ζητώντας οι επενδύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να αυξηθούν από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως προς το παρόν σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, ο ΙΕΑ προβλέπει ότι, έως το 2050, τα δύο τρίτα της ενέργειας θα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Λιγότερη ενέργεια

Η παγκόσμια οικονομία θα είναι διπλάσια από την σημερινή, αλλά θα χρησιμοποιεί 8% λιγότερη ενέργεια και θα υποστηρίξει επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των 785 εκατομμυρίων που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Τα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030 θα αντιπροσωπεύουν το 60% των οχημάτων στο δρόμο, σε σύγκριση με το 5%σήμερα. Τα αεροπλάνα θα χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα και η ναυτιλία θα χρησιμοποιεί αμμωνία για να μειώσει το αποτύπωμα τους.

γρφ.PNG


Οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να καταργηθούν και η τιμολόγηση του άνθρακα καθιερώθηκε παγκοσμίως για να ενθαρρύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μόνο η ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσωπεύει το 20% όλης της παραγόμενης ισχύος - με χωρητικότητα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που είναι σήμερα.
Αυτό ισοδυναμεί με την προσθήκη καθημερινά του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου στον κόσμο, του ηλιακού πάρκου Bhadla των 2,25 gigawatt στο Rajasthan.
Τα ορυκτά καύσιμα θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 20% της παραγωγής ενέργειας, σε σύγκριση με το 80% σήμερα, και αυτά τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να «μειωθούν» χρησιμοποιώντας τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.
Η έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται εντατική ανάπτυξη των υπαρχουσών τεχνολογιών και καινοτομία στις νέες τεχνολογίες. Λέει ότι το 50% των απαιτούμενων μειώσεων θα προέλθει από τεχνολογίες που βρίσκονται επί του παρόντος στη φάση επίδειξης ή πρωτοτύπου - συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών, του υδρογόνου και της άμεσης δέσμευσης και αποθήκευσης αέρα.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050, με τη βαριά βιομηχανία να εξαλείφει το 90% των εκπομπών κυρίως μέσω της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα και υδρογόνου.

Ο τομέας των μεταφορών θα μειώσει κατά 90% τις εκπομπές έως το 2050, καθώς θα μετατοπισθεί σε 100% ηλεκτρικά οχήματα.
Τα κτίρια θα εξαλείψουν το 95% των εκπομπών τους έως το 2050, κυρίως με μετασκευή, χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και εφαρμογή προτύπων μηδενικού άνθρακα. Ενώ οι περικοπές στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων θα κοστίσουν περίπου 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα προέλθουν από την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και άλλα 16 εκατομμύρια από νέα προϊόντα και ενεργειακά αποδοτικές κατασκευές.

Προβλέπει ότι, έως το 2040, οι παγκόσμιες εταιρείες εξόρυξης θα βασίζονται περισσότερο στα ορυκτά που είναι κρίσιμα για την καθαρή ενέργεια - όπως ο χαλκός, οι σπάνιες γαίες, το νικέλιο και το κοβάλτιο - από ό, τι στον παραδοσιακό άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματα.
Η ζήτηση λιθίου αναμένεται να αυξηθεί 40 φορές έως το 2050.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης