Ενέργεια

Η Engine No.1 κέρδισε την μάχη της Exxon - "Κλειδί" η δυσαρέσκεια των επενδυτών

tags :
Η Engine No.1 κέρδισε την μάχη της Exxon -

 Το hedge fund ανάγκασε την Exxon να δεχτεί δύο νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ένα μικρό hedge fund με την ονομασία Engine No. 1 κάλεσε την Exxon Mobil να αλλάξει, προκάλεσε γέλια Wall Street, καθώς προκαλούσε την μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου.

Μόλις έξι μήνες αργότερα, το fund κατάφερε ένα τεράστιο πλήγμα σε ολόκληρη τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εκστρατεία της Engine No. 1 ανάγκασε την Exxon να δεχτεί δύο νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν την επιχειρηματική της στρατηγική και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής που πολλοί επενδυτές λένε ότι η Exxon ήταν από καιρό απρόθυμη να αντιμετωπίσει.
Εταιρείες με αγοραία αξία 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως η Exxon σπάνια αντιμετωπίζουν, απώλειες σε αντίστοιχες «μάχες» μετόχων. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς δήλωσαν ότι η ήττα της Τετάρτης αναμενόταν πολλά χρόνια λόγω των συνεχιζόμενων ασθενών αποδόσεων.

Aπογοητευμένοι επενδυτές

Οι θεσμικοί επενδυτές είχαν απογοητευτεί με την προσέγγιση της εταιρείας στην ενεργειακή μετάβαση, την ώρα που οι παγκόσμιοι ανταγωνιστές της προχωρούσαν σε μεγάλες δαπάνες για παραγωγή ενέργειας, από ηλιακές και αιολικές μονάδες. Επιπλέον, η Exxon απέτυχε να αναγνωρίσει πώς η επενδυτική κοινότητα είχε εξοικειωθεί με θέματα κλιματικής αλλαγής, η οποία βοήθησε την Engine No. 1 να προσελκύσει τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη.
Πηγές εξοικειωμένες με τη στρατηγική της εταιρείας που επικαλείται το Reuters λένε ότι η Exxon καθυστέρησε να αντιμετωπίσει την Engine No. 1, και ακόμη και όταν το έκανε, επικεντρώθηκε στην απειλή για το γενναιόδωρο μέρισμα της εταιρείας. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούσαν για μήνες ότι το μεγάλο χρέος της Exxon θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτό το μέρισμα, καθιστώντας τις προειδοποιήσεις για τις προθέσεις του fund λιγότερο απειλητικές.

"Η Exxon δούλεψε σκληρά για να χάσει τη μάχη"

Exxon Mobil δούλεψε πολύ σκληρά για να χάσει αυτήν τη μάχη" με την πάροδο των ετών της απροσεξίας για την αλλαγή του κλίματος, δήλωσε ο Robert Eccles, καθηγητής στο Said Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τον Δεκέμβριο, ο Eccles είπε ότι πίστευε ότι οι ακτιβιστές είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν έναν αγώνα.
Τα στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι η κλίμακα και η επενδυτική της προσέγγιση είχαν ξεπεράσει τους στενούς κύκλους της εταιρείας. Την Τετάρτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος Darren Woods δήλωσε ότι η Exxon "συνεργάστηκε πολύ ενεργά με τους μετόχους μας, μοιράζοντας τα σχέδιά μας και ακούγοντας τις απόψεις τους και τα βασικά ζητήματα που έχουν σημασία."
Το fund μπόρεσε να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια των επενδυτών για να μετατρέψει σε δημοψήφισμα τον «αγώνα» για το κλίμα, κάτι που κόστισε στις δύο πλευρές τουλάχιστον 65 εκατομμύρια δολάρια. Το CALSters, το ταμείο συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών της Καλιφόρνια, υποστήριξε επίσης την εκστρατεία από την αρχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης