Ενέργεια

ΔΕΠΑ Υποδομών: Ποιοί είναι οι δύο επικρατέστεροι στην τελική ευθεία του διαγωνισμού

ΔΕΠΑ Υποδομών: Ποιοί είναι οι δύο επικρατέστεροι στην τελική ευθεία του διαγωνισμού
Οι σκέψεις του ΥΠΕΝ για την ενοποίηση των θυγατρικών και το ποσοστό της Eni στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Οι Ιταλοί της Italgas και οι Τσέχοι της EPI είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι πλέον ενεργοί από τους έξι υποψήφιους επενδυτές για την αγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, στο πλαίσιο του data room μέσω του οποίου βρίσκονται σε επικοινωνία με τα στελέχη και τη διοίκηση της εταιρίας ζητώντας επιπλέον στοιχεία και διευκρινήσεις για να διαμορφώσουν πλήρη άποψη και να προετοιμάσουν τις προσφορές τους.

Όπως είναι γνωστό το ΤΑΙΠΕΔ που διενεργεί το διαγωνισμό έχει ανακοινώσει πως οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στα μέσα Ιουλίου και ως εκ τούτου οι επαφές έχουν πυκνώσει εν όψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Τα έξι επενδυτικά σχήματα

Στην τελική φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν προκριθεί έξι επενδυτικά σχήματα και συγκεκριμένα οι εξής:

1. EP INVESTMENT ADVISORS

 2. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)

3. ITALGAS SpA

4. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)

5. MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)

6. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

Πάντως για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να ρυθμιστούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύο ζητήματα.

Πρόκειται για την ενοποίηση της περιουσιακής βάσης των θυγατρικών ΕΔΑ, της ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η πώληση του 49% της Eni Gas e Luce στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Το «άκαρπο» ενδιαφέρον της Italgas για το 49% της Eni στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι για το συγκεκριμένο ποσοστό είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν η Italgas η οποία μάλιστα συνομιλούσε με Eni Gas e Luce για την απευθείας εξαγορά του.

Το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε και όπως φαίνεται πλέον το ΥΠΕΝ σχεδιάζει δυο νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων ζητημάτων.

Όπως όλα δείχνουν η περιουσιακή βάση των ΕΔΑ Αττικής, ΘΕΣΣ και της ΔΕΔΑ θα ενοποιηθούν ώστε να μοιραστεί το κόστος της ανάπτυξης του δικτύου διανομής στην χώρα.

Σε σχέση με την εκκρεμότητα της πώλησης του 49% της Eni Gas e Luce στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ότι στη φάση των δεσμευτικών προσφορών οι επενδυτές θα καταθέσουν διακριτό τίμημα για το συγκεκριμένο μερίδιο το οποίο θα λάβει ως αμοιβή η Eni Gas e Luce.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης