Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η απογείωση των τιμών φυσικού αερίου φέρνει ανακατατάξεις στους ηλεκτροπαραγωγούς

Η απογείωση των τιμών φυσικού αερίου φέρνει ανακατατάξεις στους ηλεκτροπαραγωγούς
Η Wood Mackenzie σε σχετική μελέτη της σημειώνει ότι η Ευρώπη διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις παγκόσμιες τιμές LNG και αποτελεί το «πεδίο μάχης»

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και σε συνδυασμό με την αντίστοιχη πορεία των τιμών του CO2, ενισχύονται οι πιέσεις που ασκούνται στην αγορά ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα ανακατατάξεις στο επίπεδο της προμήθειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος όπως διαμορφώθηκε στην Αγορά επόμενης Ημέρας άγγιξε τα 70 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 9,43% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου κάλυψε το 41% της ζήτησης.

Έτσι η πρόβλεψη για μια «σφιχτή» αγορά φυσικού αερίου καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους προϊδεάζει για περαιτέρω άνοδο της χονδρικής τιμής στην εγχώρια αγορά ρεύματος και κατ’ επέκταση για ανακατατάξεις στην προμήθεια.

Είναι ενδεικτικό ότι η ΔΕΗ εφάρμοσε από τον Μάιο ρήτρα CO2 στα τιμολόγια λιανικής, ενώ οι ιδιώτες προμηθευτές στην πλειονότητα τους εφαρμόζουν ρήτρες χονδρικής τιμής ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

Κύκλοι ΔΕΗ: Θα μηδενιστούν οι επιβαρύνσεις το καλοκαίρι

Σε ότι αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ κύκλοι της επιχείρησης σημειώνουν ότι η επιβάρυνση για τους καταναλωτές ήταν της τάξης των 2-3 ευρώ τον Μάιο, θα μειωθεί στο 1,5 ευρώ τον Ιούνιο και σχεδόν θα μηδενιστεί τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού λόγω της μείωσης της χρήσης των λινγιτικών μονάδων. Και αυτό διότι η ρήτρα συνδέεται τόσο με τη τιμή των CO2 όσο και με τη συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα της ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η ΔΕΗ επιχειρεί να ανακτήσει μερίδιο και διατηρεί ανταγωνιστικά τα τιμολόγια στην Μέση Τάση, όπου ήδη η ενεργοποίηση των ρητρών και οι αυξήσεις που βλέπουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους έχει προκαλέσει μεγάλη κινητικότητα και μετακινήσεις, ενώ ισχυρές είναι οι αντιδράσεις κυρίως από τους επιχειρηματικούς καταναλωτές της Μέσης Τάσης, όπου οι επιβαρύνσεις είναι μεγαλύτερες και σαφώς εμφανέστερες απ΄ ότι στη Χαμηλή Τάση.

Από την άλλη η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά, αφού η αύξηση του κόστους κατά 12 ευρώ/MWh λόγω της ανόδου των τιμών, της δημιουργεί πρόσθετα κόστη που υπολογίζονται μέχρι 250 εκατ ευρώ για τους όγκους της παραγωγής της.

Η κινητικότητα αυτή προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί στους επόμενους μήνες όσο η ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου θα αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα αύξησης των τιμολογίων.     

Σύμφωνα με πρόβλεψη της Wood Mackenzie η παγκόσμιες αγορές LNG θα είναι σφικτές για τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς η αύξηση της προσφοράς επιβραδύνθηκε παγκοσμίως ενώ την ίδια ώρα η άνευ προηγουμένου δυναμική της αγοράς στην Ευρώπη, υπερτροφοδοτεί την ανάκαμψη των τιμών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF για τον Αύγουστο διαπραγματεύονται στα 25,5ευρώ/MWh ενώ η τιμή του φυσικού αερίου ακολουθεί και σταθερή ανοδική πορεία όλο τον τελευταίο χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 10,9 ευρώ/MWh στις αρχές Ιουνίου του 2020, ανήλθε στα 15,9 ευρώ/MWh στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020, για να φθάσει στα 26,67 ευρώ/ MWh στα μέσα Μαΐου, στα 26,04 ευρώ/MWh στις 25 Μαΐου και στα 25,1 ευρώ/MWh στις 31 Μαΐου.

Η ΔΕΠΑ έχει αυξήσει το μεριδιό της στην αγορά που προσεγγίζει σύμφωνα με εκτιμήσεις το 50% και σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν παράγοντα σταθεροποίησης για τις προμήθειες της ΔΕΗ.
To βέβαιο είναι ότι η ΔΕΠΑ δεν θα επιβαρυνθεί φέτος, δηλαδή το 2021 από την ρήτρα take or pay, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες

Η Ευρώπη πληρώνει τώρα ακριβότερα το ρωσικό αέριο και το αμερικανικό LNG

Η Wood Mackenzie σε σχετική μελέτη της σημειώνει ότι η Ευρώπη διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις παγκόσμιες τιμές LNG και αποτελεί το «πεδίο μάχης» για την παγκόσμια διαμόρφωση των τιμών LNG.

Η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία, οι περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές αερίου αγωγών και ο ασυνήθιστα κρύος καιρός, ιδιαίτερα τον Απρίλιο, έχουν συμβάλει σε μια πιο σφιχτή αγορά, λόγω και της μείωσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Οι Ρώσοι με τις δηλώσεις τους για ταβάνι τροφοδοσίας τα 150 bcf έκλεισαν την στρόγιγγα στην Ευρώπη μετά τις εξελίξεις σε Nord Stream και Ουκρανία.
Παράλληλα το αμερικανικό LNG επωφελείται από την άνοδο των τιμών και τις εξαγωγές σε Ευρώπη. Αντίστοιχα η τιμή του σε δολ/mmbtu έφθασε τα 3,095 με άνοδο +3,65% την 1/6.

Ως βασική αιτία αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, θεωρείται η προσήλωση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην μετατροπή του άνθρακα σε αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περιορισμοί στη χρήση άνθρακα έχουν οδηγήσει σε αύξηση του όγκου καύσης αερίου στον τομέα της ενέργειας.

Έτσι η πορεία προς την οικονομία μηδενικού άνθρακα προβλέπεται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου στη διάρκεια του καλοκαιριού ενώ και το ερχόμενο χειμώνα η δυναμική της αγοράς θα γίνεται όλο και πιο σφιχτή, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την υψηλή εποχική ασιατική ζήτηση.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι αναλυτές η παγκόσμια υπερπροσφορά LNG που επηρέασε την αγορά από το τέλος του 2018 επί του παρόντος έχει λήξει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης