Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι άδειες αποθήκευσης και οι συμμαχίες για τις επενδύσεις των 4,8 δισ ευρώ

Οι άδειες αποθήκευσης και οι συμμαχίες για τις επενδύσεις των 4,8 δισ ευρώ

Το ΥΠΕΝ έχει προτείνει για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης δράση 450 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση συστημάτων αποθήκευσης, συνολικής ισχύος μέχρι 1.380 MW

Το ΥΠΕΝ έχει προτείνει για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης δράση 450 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση συστημάτων αποθήκευσης, συνολικής ισχύος μέχρι 1.380 MW

 Με «χίλια» τρέχουν οι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Μόλις εχθές, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έλαβε οκτώ Άδειες Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, συνολικής ισχύος 950 MW.

 Έτσι, ο όμιλος ΔΕΗ αυξάνει το είδος των τεχνολογιών για τις οποίες διαθέτει Άδεια Παραγωγής έχοντας πλέον ένα μεγάλο και πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη.

 Αλλά και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξασφάλισε άδειες παραγωγής για τέσσερις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, συνολικής ισχύος 375 MW. Πρόκειται για μία μονάδα 150 MW στη θέση «Τσιοκάνα» του Δήμου Τρίπολης, μία 100 MW στο Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, μία 25 MW στη Θήβα και μία 100 MW στον δήμο Μαρωνείας και Σαπών.

 Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε και η συμμαχία πέντε κολοσσών, των εταιρειών EDF, Enel Green Power, MYTILINEOS, Siemens Gamesa και Vestas, με το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, οι οποίες συστήνουν την Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.).

 Στόχος είναι να συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της ευρείας ενσωμάτωσης σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης στο Ελληνικό Σύστημα.

 Στα «σκαριά» επενδύσεις 4,8 δισ  

Μόνο στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως τις αρχές Απριλίου είχαν αδειοδοτηθεί 12 έργα αποθήκευσης, ισχύος 2,2 GW (γιγαβάτ) και είχαν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) 69 αιτήσεις για έργα 3,8 GW, τα οποία απαιτούν επενδύσεις περίπου 4,8 δισ. ευρώ.

 Η υπερπληθώρα έργων αποτελεί ένδειξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αν και η υλοποίηση στο σύνολό τους είναι ανέφικτη, καθώς υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις μεσοπρόσθεσμες ανάγκες του ενεργειακού συστήματός της χώρας. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και για 268 υβριδικά έργα (σύστημα ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, συνολικής ισχύος περίπου 1 GW.

 Για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης ΑΠΕ που έχει τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (δηλαδή 19 GW το 2030, από 7 GW σήμερα), βάσει της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της ΡΑΕ, προκύπτει ανάγκη ανάπτυξης περίπου 1,5 GW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

 Να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ έχει προτείνει για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης δράση ύψους 450 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση συστημάτων αποθήκευσης, με συνολική ισχύ μέχρι 1.380 MW.

 Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο μάλιστα αναμορφώνεται ώστε να γίνει πιο «πράσινο», πρέπει να υποστηριχθεί από συστήματα αποθήκευσης, τα οποία θα αντισταθμίσουν τη στοχαστικότητα της παραγωγής ΑΠΕ και θα διευκολύνουν την ενσωμάτωσή της στις αγορές ηλεκτρισμού, διασφαλίζοντας τη λειτουργία του ηλεκτρικού μας συστήματος.

 Οι 4 άξονες για ένα σταθερό και αποτελεσματικό πλαίσιο

Για να υλοποιηθούν ωστόσο οι απαραίτητες μονάδες αποθήκευσης, πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο σύμφωνα με την Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε θα βασίζεται στους ακόλουθους άξονες:

 - Ενημέρωση, εκπαίδευση και εγρήγορση όλων των ενδιαφερομένων μερών για τηνü εμπέδωση της προστιθέμενης αξίας της συγκεκριμένης τεχνολογίας, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την κοινωνία, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις.

 - Διασφάλιση ενός ισότιμου, ευέλικτου και φιλικού περιβάλλοντος για την αδειοδοτική διαδικασία, τη διασύνδεση με το Σύστημα και την ομαλή λειτουργία των έργων.

 - Εξασφάλιση ότι, τα συστήματα αποθήκευσης θα είναι σε θέση να λειτουργούν πλήρως σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών υπηρεσιών. Γεγονός, το οποίο θα επιτρέπει στα συγκεκριμένα έργα να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές ροές εσόδων, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν, (α) το επίπεδο ανταγωνιστικότητας τους και (β) το συνολικό λειτουργικό κόστος του εθνικού συστήματος.

 - Μείωση του ρίσκου υλοποίησης των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, μέσω διασφάλισης κατάλληλης μορφής οικονομικής υποστήριξης από τους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 Στο μεταξύ αναμένεται οι προτάσεις του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης για τον τρόπο αδειοδότησης των μονάδων αποθήκευσης αλλά και τον ακριβή τρόπο δραστηριοποίησής τους στις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

 Πάντως, στην Κομισιόν έχει ήδη κοινοποιηθεί προς έγκριση, πρόταση για τη δυνατότητα χορήγησης λειτουργικής ενίσχυσης σταθμών ΑΠΕ με αποθήκευση (υβριδικά) μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Ωστόσο και η ενίσχυση των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης σχεδιάζεται να γίνεται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, ενώ σχεδιάζεται να ενισχύονται και μέσω μηχανισμού ισχύος.

 www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης