Ενέργεια

ΕΛΠΕ: Τιμή - στόχος τα 6,91 ευρώ ανά μετοχή από την Edison

ΕΛΠΕ: Τιμή - στόχος τα 6,91 ευρώ ανά μετοχή από την Edison
Η Edison εκτιμά ότι η εν εξελίξει άρση του lockdown θα ωφελήσει τα ΕΛΠΕ στο β’ τρίμηνο του έτους

Στο μονοπάτι της απανθρακοποίησης των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ επικεντρώνεται η ανάλυση της Edison με ημερομηνία 2/6, η οποία προβλέπει περιθώρια για άνοδο της μετοχής 6% στα 6,91 ευρώ, κάνοντας μεταξύ άλλων εκτενή αναφορά στα ενεργειακά σχέδια του Ομίλου.

Αν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου επηρεάστηκαν αρνητικά από τη χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση ελέω της πανδημίας, η Edison εκτιμά ότι η εν εξελίξει άρση του lockdown θα ωφελήσουν τα ΕΛΠΕ στο β’ τρίμηνο του έτους. Αυτό γιατί, οι μεταφορές θα επιφέρουν αύξηση της ζήτησης καυσίμων, ενώ σημαντική θα είναι και η άφιξη των τουριστών στην χώρα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Focus στις ΑΠΕ

Το σχέδιο των ΕΛΠΕ περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ έως το 2030, από τα οποία τα μισά προορίζονται για τους παραδοσιακούς τομείς δραστηριότητας και τα υπόλοιπα για την ενεργειακή μετάβαση. Θα δοθεί προσοχή στην υιοθέτηση τεχνολογιών για μπλε και πράσινο υδρογόνο, ενώ η ενίσχυση των ΑΠΕ προβλέπεται στα 600 MW ως το 2025 και 2 GW ως το 2030. Όλα αυτά μαζί δείχνουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% έως το 2030 και επίτευξη ουδετερότητας ως το 2050.

Τι έδειξε το α΄ τρίμηνο

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου επηρεάστηκαν από τη χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου. Άλλωστε, αδύναμα ήταν τα περιθώρια διύλισης σε διεθνές επίπεδο. Η ζήτηση καυσίμων στις βασικές αγορές της Ελλάδας έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επηρεασμένα από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα μειωμένο EBITDA κατά 53% σε ετήσια βάση σε 60 εκατ. ευρώ.

Η Edison μείωσε την πρόβλεψή της για το EBITDA το 2021 κατά 7%. Τα υψηλά περιθώρια πολυπροπυλενίου και οι βελτιωμένες λειτουργίες πετροχημικών αντισταθμίζουν τα χαμηλότερα κέρδη διύλισης για το τρέχον έτος.

Στο α’ τρίμηνο, τα ΕΛΠΕ σημείωσαν προσαρμοσμένο EBITDA 60 εκατ. ευρώ έναντι 77 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2020 και 128 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020. Η κύρια αιτία για αυτά τα αποτελέσματα ήταν τα χαμηλά περιθώρια διύλισης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του αντικτύπου του στις αγορές.

Το υψηλότερο κόστος για δικαιώματα εκπομπής άνθρακα και το σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρέασαν επίσης την απόδοση.
Ωστόσο τα ισχυρά περιθώρια στο PP επέτρεψαν μια μερική αντιστάθμιση, επιτρέποντας στο τμήμα πετροχημικών να καταγράψει το καλύτερο τρίμηνο του ιστορία.

Αυτή η τάση συνεχίστηκε μετά το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς τα περιθώρια PP παρέμειναν ευνοϊκά τον Απρίλιο και τον Μάιο.

56_3.JPG



Η αποτίμηση

Η αποτίμηση της Edison βασίζεται σε ένα μείγμα προεξοφλημένων ταμειακών ροών (DCF), EV / EBITDA και Ρ/Ε. Η μετοχή θα φτάσει τα 6,91 ευρώ σε σύγκριση με τα 6,55 ευρώ, καθώς λαμβάνεται υπόψη  η αποτίμηση των ΕΛΠΕ για το 2022. Πιστεύεται ότι τα ΕΛΠΕ θα επωφεληθούν άμεσα από την αύξηση των μετακινήσεων και των ταξιδιών την καλοκαιρινή περίοδο, δεδομένου ότι σημειώνεται μια σημαντική πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

Η συνολική εικόνα

Οι τιμές του αργού πετρελαίου ανέκαμψαν στα επίπεδα προ πανδημίας στα 61δολ/βαρέλι, αρκετά υψηλότερα σε σύγκριση με τα το μέσο όρο του δ΄ τριμήνου στα 44 δολ./βαρέλι. Ωστόσο, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επηρέασαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο τα περιθώρια διύλισης.

2_25.JPG


Παράλληλα, η ζήτηση για προϊόντα διυλιστηρίων στην ελληνική εγχώρια αγορά ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο που είχε φτάσει ποτέ στο α΄τρίμηνο του 2021 (ακόμη και σε σύγκριση με το 2020) καθώς επηρεάστηκε ακόμη από τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα λόγω του lockdown.

3_19.JPG

Το συνολικό μακροοικονομικό περιβάλλον θα πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται από το καλοκαίρι του 2021. Τα εμβολιαστικά προγράμματα εξελίσσονται, με προοπτική να αυξηθεί η κυκλοφορία εντός της χώρας αλλά και τα αεροπορικά ταξίδια. Τα ΕΛΠΕ θα επωφεληθούν από την επακόλουθη εισροή τουριστών και από την άρση των περιορισμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης