Ενέργεια

PPAs: Τα ζητούμενα για τις συμφωνίες με τους καθετοποιημένους και το σχέδιο για τις τιμές

PPAs: Τα ζητούμενα για τις συμφωνίες με τους καθετοποιημένους και το σχέδιο για τις τιμές
Οι προτάσεις που μπαίνουν στο τραπέζι από την πλευρά των παραγωγών πράσινης ενέργειας συνδέουν την τιμή του ρεύματος των PPAs με την χονδρεμπορική τιμή του ΕΧΕ

Μεγάλη είναι η κινητικότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά ενέργειας σχετικά με τα «πράσινα» PPAs, δηλαδή τα μακροχρόνια συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ και μεγάλων καταναλωτών, είτε αυτοί είναι προμηθευτές ρεύματος, είτε επιχειρήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διμερείς επαφές και διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν συναφθεί τέτοιου είδους συμβόλαια, που από τη μια πλευρά θα διασφαλίζουν τραπεζική χρηματοδότηση των νέων έργων ΑΠΕ και από την άλλη θα προσφέρουν σταθερές χαμηλές τιμές ενέργειας στους καταναλωτές, οι οποίοι παράλληλα θα έχουν στα χέρια τους έναν τίτλο διαπραγματεύσιμο στα χρηματιστήρια ενέργειας.

Αυτό είναι το σκεπτικό των «πράσινων» PPAs, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει δύσκολο να λάβει σάρκα και οστά αφού οι προτάσεις μεγάλων ξένων αλλά και ελληνικών ενεργειακών εταιριών  προς μεγάλους καταναλωτές όπως βιομηχανίες, τουριστικές μονάδες, αλλά και εμπορικές αλυσίδες, κρίνονται μάλλον ασύμφορες.

Σύνδεση τιμής του ρεύματος με τη χονδρεμπορική στο ΕΧΕ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των σχετικών συζητήσεων οι προτάσεις που μπαίνουν στο τραπέζι από την πλευρά των παραγωγών πράσινης ενέργειας συνδέουν την τιμή του ρεύματος των PPAs με την χονδρεμπορική τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας επί της οποίας θα παρέχεται ένα ποσοστό έκπτωσης.

Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης λοιπόν είναι το ποσοστό έκπτωσης, όμως οι υπολογισμοί των καταναλωτών με βάση τα σημερινά δεδομένα της Αγοράς, δείχνουν ότι τέτοιου τύπου προτάσεις είναι μάλλον ασύμφορες.

Έτσι επί του παρόντος γίνονται μόνο συζητήσεις χωρίς να έχουν συναφθεί διμερή συμβόλαια μεταξύ ανεξάρτητων παραγωγών και καταναλωτών.

Παρόλα αυτά το άνοιγμα της αγοράς των PPAs έχει γίνει εντός δυο μεγάλων καθετοποιημένων ενεργειακών ομίλων και συγκεκριμένα της ΔΕΗ και της Mytilineos.

Η μεν ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την σύναψη PPA μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του τομέα προμήθειας του ομίλου για ισχύ 39 MW από τα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 50 MW που σύντομα θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στη Μεγαλόπολη.

Η δε Mytilineos σύναψε PPA με την Egnatia Group για 200 MW από φωτοβολταϊκά στην τιμή των 33 ευρώ ανά MWh συμπεριλαμβανομένης και της αποθήκευσης ενέργειας, για 10 χρόνια και με δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης για άλλα πέντε χρόνια.

Ανάλογες κινήσεις εξάλλου έχουν προαναγγείλει για το μέλλον και τα ΕΛ-ΠΕ, η διοίκηση των οποίων δηλώνει ότι ο όμιλος ως μεγάλος καταναλωτής ενέργειας που ταυτόχρονα θέλει να ενισχύσει την παρουσία του στο τομέα της πράσινης ενέργειας έχει το περιθώριο να αξιοποιήσει το εργαλείο των  PPAs.  

Τις εξελίξεις στον τομέα των PPAs οδηγούν, οι αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς με την εφαρμογή του Target Model, αλλά και το γεγονός ότι το καθεστώς των εγγυημένων τιμών για τα έργα ΑΠΕ προβλέπεται να λήξει οριστικά το 2024 και τα έργα που δεν θα εντάσσονται λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού και της περιορισμένης διαθεσιμότητας θα πρέπει να στραφούν προς άλλες κατευθύνσεις για να εξασφαλίσουν προϋποθέσεις χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Καθοριστική η έγκριση του σχεδίου χρηματοδότησης και επιδότησης

Ωστόσο καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η πολυαναμενόμενη κατάθεση από το ΥΠΕΝ, στην Κομισιόν του ελληνικού σχεδίου χρηματοδότησης των «πράσινων» PPAs.

Όπως έχει πει παλαιότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εντός του τρέχοντος μηνός θα γίνει η κοινοποίηση του μηχανισμού χρηματοδότησης των «πράσινων» PPAs στις Βρυξέλλες με στόχο το σχήμα να λειτουργήσει από την αρχή του επόμενου χρόνου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το ελληνικό σχέδιο προβλέπει επιδότηση ύψους 15 ευρώ/MWh με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για πράσινα PPAs.

Στόχος του μέτρου, είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρισμού για τις επιχειρήσεις, μια μείωση που θεωρείται αναγκαία για να καταστήσει συμφέρουσα τη σύναψη τέτοιων συμβολαίων μεταξύ ανεξάρτητων εταιριών και όχι μόνο εντός των πλαισίων καθετοποιημένων ομίλων.

Ανάλογα σχέδια έχουν υποβληθεί και εγκριθεί από την Κομισιόν όπως για παράδειγμα από την Ισπανία. Το ισπανικό σχήμα προβλέπει την παροχή εγγυήσεων προς όφελος εταιριών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους υψηλής έντασης ενέργειας, εκτεθειμένους στον διεθνή ανταγωνισμό.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αποζημιωθούν ως 85% κατ’ ανώτατο όριο της συνεισφοράς τους για τη χρηματοδότηση της παραγωγής των  ΑΠΕ, της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης και της παραγωγής ενέργειας σε ισπανικά εδάφη εκτός της ιβηρικής χερσονήσου.

Η παροχή εγγυήσεων για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, θα πραγματοποιείται μέσω του φορέα, FERGEI (Aποθεματικό Ταμείο Εγγυήσεων των Μεγάλων Καταναλωτών Ηλεκτρισμού- Reserve Fund to Guarantee Large Electricity Consumers). Μάλιστα το ισπανικό σχήμα, το οποίο θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 θα έχει προσωρινό ετήσιο προϋπολογισμό 91,88 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης