Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μότορ Όιλ: Πήρε άδεια για την μονάδα ΣΗΘΥΑ στους Αγίους Θεοδώρους

Μότορ Όιλ: Πήρε άδεια για την μονάδα ΣΗΘΥΑ στους Αγίους Θεοδώρους
Διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της με έμφαση στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο,την ηλεκτροκίνηση, την αποθήκευση και το υδρογόνο

Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση της νέας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού της Μότορ Όιλ, έγινε με την χορήγηση από τη ΡΑΕ της βεβαίωσης παραγωγού ειδικού έργου που αφορά σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), ισχύος 57 MW στο Σουσάκι, Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.

Η εταιρία είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση στη ΡΑΕ από τον Δεκέμβριο 2020.

Με στόχο την ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος ο όμιλος της Μότορ Οιλ προχωρά σε μία σειρά επενδύσεων, που σταδιακά διευρύνουν και διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό της με έμφαση στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο, στην ηλεκτροκίνηση και στη βελτίωση της απόδοσης των διυλιστηρίων με παράλληλη προσθήκη προιόντων νέας τεχνολογίας.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας η Motor Oil συμμετέχει με ποσοστό 35% στην Korinthos Power A.E., η οποία λειτουργεί τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 436,6 MW, ενώ στη λιανική αγορά δραστηριοποιείται με την εταιρία NRG, τόσο στην προμήθεια ηλεκτρισμού όσο και φυσικού αερίου.

Παράλληλα ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της στις ΑΠΕ, ενώ κατέχει άδεια ισχύος 300MW ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ). Στο αντικείμενο της έχει προστεθεί και η παροχή υπηρεσιών ενεργειακής εξοικονόμησης/απόδοσης.

Το Φεβρουάριο του 2020 απέκτησε φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής ισχύος 47MW στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου, όσον αφορά στη παραδοσιακή του δραστηριότητα, τα διυλιστήρια, εστιάζεται στην παραγωγή νέων και πιο προηγμένων προϊόντων, καθώς και στην παραγωγή βιοκαυσίμων.

Αποθήκευση, White Dragon κι αναβάθμιση πρατηρίων

Παράλληλα τοποθετεί στις  εγκαταστάσεις της στους Αγίους Θεοδώρους φωτοβολταϊκές συστοιχίες και μπαταρίες για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας.

Συμμετέχει μαζί με άλλους ελληνικούς ομίλους στο μεγάλο πρότζεκτ υδρογόνου White Dragon, το οποίο  έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση, ενώ εξετάζει την πιθανότητα δραστηριοποίησης σε έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Στον τομέα της λιανικής, σχεδιάζει την αναβάθμιση των πρατηρίων  καυσίμων με διαφοροποιημένα προϊόντα, όπως συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG)  και, αργότερα τη  διανομή υδρογόνου και βέβαια την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εντός και εκτός των πρατηρίων της. 

Ας σημειωθεί τέλος ότι η εταιρία σχεδιάζει την  κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU). Πρόκειται για το πρότζεκτ  «Διώρυγα Gas», που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στον κόλπο των Αγίων Θεοδώρων στην Κόρινθο και το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στο δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης