Ενέργεια

Από Σεπτέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ – Τα «αγκάθια»που παραμένουν

Από Σεπτέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ – Τα «αγκάθια»που παραμένουν
Ζεστό το ενδιαφέρον- Ειδική ρήτρα για να προκύψει τελικά ένας προτιμητέος επενδυτής για το σύνολο της περιουσίας

Περαιτέρω καθυστερήσεις αναμένονται στους δίδυμους διαγωνισμούς της ΛΑΡΚΟ, με τις δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται πλέον από τον Σεπτέμβριο και μετά. 

Το VDR για τον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή που αφορά στην ιδιωτική περιουσία της νικελοβιομηχανίας άνοιξε μόλις την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, έχουν ήδη υποβληθεί από τους υποψήφιους μνηστήρες περί τις 50 ερωτήσεις, οι οποίες αφορούν στη λειτουργία, στον εξοπλισμό, στους κινδύνους και διάφορα τεχνικά ζητήματα, γεγονός που καταδεικνύει και το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Το αντίστοιχο VDR για τον «δίδυμο» διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη δημόσια περιουσία της ΛΑΡΚΟ είχε ανοίξει από τις 29 Απριλίου.

Έτσι, εκτιμάται ότι προς τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσουν οι επιτόπιες επισκέψεις εκπροσώπων των επενδυτών στις εγκαταστάσεις και στα μεταλλεία της βιομηχανίας.

Πλέον ο στόχος για ολοκλήρωση των δίδυμων διαγωνισμών στις αρχές του καλοκαιριού έχει απομακρυνθεί, γι΄ αυτό το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα δοθεί νέα παράταση στην Ειδική Διαχείριση (η τελευταία που είχε δοθεί εξαιτίας καθυστερήσεων στη διαιτησία με το Δημόσιο λήγει στις 8 Ιουλίου).

Και καθώς ο Αύγουστος θεωρείται «νεκρός» μήνας, οι δεσμευτικές προσφορές υπολογίζεται ότι μπορούν να υποβληθούν από Σεπτέμβριο.

Εκκρεμεί η υπογραφή του ΥΠΕΝ για την ανανέωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων

Άλλωστε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον – βάσει των ερωτήσεων που υποβάλλονται στον Ειδικό Διαχειριστή και στο ΤΑΙΠΕΔ – δείχνει ότι είναι σημαντικό. 

Ωστόσο, ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή του ΥΠΕΝ για την ανανέωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία αναμένεται να ξεκαθαρίζει διάφορα σημεία, κυρίως για το  εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

Οι επενδυτές παραμένουν «ζεστοί» κυρίως διότι λόγω της παγκόσμιας προώθησης της ηλεκτροκίνησης αλλά και της αποθήκευσης ενέργειας η ζήτηση νικελίου και κοβαλτίου, στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες, ολοένα και αυξάνεται. 

Παραμένουν ωστόσο τα «αγκάθια» του περιβαλλοντικού εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας και των παλαιών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της, όπως και το  υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι δύο διαγωνισμοί που τρέχουν παράλληλα από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή περιλαμβάνουν ειδική ρήτρα ώστε να προκύψει τελικά ένας προτιμητέος επενδυτής για το σύνολο της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στη δημόσια περιουσία της, δηλαδή το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και τα μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου και του Ειδικού Διαχειριστή στην ιδιωτική περιουσία της νικελοβιομηχανίας που περιλαμβάνει τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και τα μεταλλεία της Καστοριάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης