Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Vitol και Mercantile εισέρχονται με 5% στο τεράστιο έργο Vostok Oil της Rosneft

Vitol και Mercantile εισέρχονται με 5% στο τεράστιο έργο Vostok Oil της Rosneft

Η Trafigura έχει ήδη μερίδιο 10%

 

Η Rosneft υπέγραψε αρχική συμφωνία για την πώληση μεριδίου 5% στο Vostok Oil, ένα τεράστιο έργο παραγωγής πετρελαίου, σε κοινοπραξία traders των Vitol και Mercantile & Maritime, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία.

To Vostok Oil, στο οποίο ο παγκόσμιος trader εμπορευμάτων Trafigura έχει ήδη μερίδιο 10%, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα πετρελαίου της Ρωσίας, συγκρίσιμου μεγέθους με την εξερεύνηση της Δυτικής Σιβηρίας τη δεκαετία του 1970 ή την περιοχή πετρελαίου Bakken των ΗΠΑ κατά την τελευταία δεκαετία.
Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει μετά τη λήψη των απαιτούμενων κανονιστικών και εταιρικών εγκρίσεων. Η Rosneft συζήτησε με διαφορετικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων traders και εταιρειών από την Κίνα και την Ινδία, σχετικά με τις δυνατότητες επένδυσης στο έργο. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Rosneft ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε συναντήσεις με ξένους εργολάβους και προμηθευτές της Vostok Oil.

Έντονο ενδιαφέρον

Οι εμπορικοί οίκοι γενικά αποφεύγουν να επενδύουν άμεσα στην παραγωγή, αλλά η συμφωνία Rosneft μπορεί να είναι ελκυστική, καθώς θα μπορούσε να τους δώσει πρόσβαση σε μια μακροπρόθεσμη σημαντική πηγή εφοδιασμού για την αναπτυσσόμενη ασιατική αγορά.
«Σίγουρα, το έργο είναι ενδιαφέρον για τις εταιρείες που επικεντρώνονται στην προμήθεια πρώτων υλών, στο εμπόριο και στην εφοδιαστική με εκτεταμένη βάση πελατών και κανάλια διανομής σε όλο τον κόσμο, εκείνα που θεωρούν τη μελλοντική ανάγκη για «πράσινη» προμήθεια πετρελαίου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin.
Η Vitol έχει μειώσει τις εμπορικές της δραστηριότητες με τη Rosneft τα τελευταία χρόνια, οπότε η νέα συμφωνία μπορεί να είναι μια καλή αρχή για τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης των εταιρειών, δήλωσε trader στη ρωσική αγορά πετρελαίου.
Η Mercantile & Maritime ήταν ένας από τους αγοραστές προϊόντων πετρελαίου της Rosneft τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η εταιρεία έδειξε επίσης ενδιαφέρον για την εμπορία ρωσικού αργού, δήλωσε άλλος trader.

Τεράστιες υποδομές

Η Rosneft εκτιμά τους πόρους του έργου σε 6,2 δισεκατομμύρια τόνους (45 δισεκατομμύρια βαρέλια) πετρελαίου και σχεδιάζει να κατασκευάσει τρία αεροδρόμια, δύο θαλάσσιους τερματικούς σταθμούς, έναν σιδηρόδρομο για περίπου 50 πλοία και εγκαταστάσεις για την παραγωγή 3.600 μεγαβάτ ισχύος.
Το Vostok Oil θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτυχθεί και αποτιμάται από τη Rosneft σε 70- 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου και το κόστος του κεφαλαίου, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης