Τελευταία Νέα

Η Αυστραλία ανοίγει τον δρόμο για την υπεράκτια αποθήκευση άνθρακα

Η Αυστραλία ανοίγει τον δρόμο για την υπεράκτια αποθήκευση άνθρακα

Πρόσκληση για υποψηφιότητες CCS

 

Η Αυστραλία ζήτησε από τις εταιρείες την Τετάρτη να ορίσουν υπεράκτιες εκτάσεις που θέλουν να εξερευνήσουν για σημεία ταφής διοξειδίου του άνθρακα, μέρος μιας κυβερνητικής προσπάθειας για την προώθηση της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) για τη μείωση των εκπομπών.

"Η κυβέρνηση συνασπισμού είναι πρόθυμη να επιταχύνει την ανάπτυξη έργων (CCS) και η υπεράκτια αποθήκευση αερίων θερμοκηπίου προσφέρει μια τέλεια επενδυτική ευκαιρία", δήλωσε ο υπουργός Πόρων Keith Pitt.
Η τελευταία φορά που η Αυστραλία ανακοίνωσε υπεράκτιες εκτάσεις για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα ήταν το 2014. Η ανακοίνωση της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση ζήτησε προσφορές για υπεράκτια εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι εταιρείες μπορούν να ορίσουν περιοχές στα ομοσπονδιακά ύδατα της Αυστραλίας, τα οποία ξεκινούν τρία ναυτικά μίλια υπεράκτια, όπου θέλουν να εξερευνήσουν για τοποθεσίες αποθήκευσης, με τις υποψηφιότητες να υποβάλλονται τον Ιούλιο και η υποβολή προσφορών τον Δεκέμβριο.

Στην Αυστραλία το μεγαλύτερο εμπορικό έργο CCS

Η Αυστραλία φιλοξενεί ήδη το μεγαλύτερο εμπορικό έργο CCS στον κόσμο στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Gorgon, όπου η Chevron εγχέει διοξείδιο του άνθρακα (CO2) κάτω από το νησί Barrow στη Δυτική Αυστραλία.
Το έργο δεν έχει ακόμη φτάσει στην πλήρη του ικανότητα αποθήκευσης έως 4 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως, ωστόσο συνέβαλε σε μείωση 5% των εκπομπών άνθρακα της Αυστραλίας το 2020.
"Όπως κάθε πρωτοποριακή προσπάθεια, το σύστημα δέσμευσης άνθρακα έχει παρουσιάσει ορισμένες προκλήσεις", δήλωσε εκπρόσωπος της Chevron, προσθέτοντας ότι η εταιρεία επικεντρώνεται στην εξασφάλιση της λειτουργίας της με ασφάλεια και αξιοπιστία κατά τη διάρκεια 40 ετών και πλέον.

Η πρόσκληση για υποψηφιότητες CCS ήρθε την επόμενη ημέρα που η κυβέρνηση ζήτησε προσφορές για έκταση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά την προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον περασμένο μήνα ότι για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, δεν θα έπρεπε να υπάρξουν νέες επενδύσεις ορυκτών καυσίμων.
"Η απόφαση να ανοίξει νέα εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μια στιγμή που οι ενεργειακοί εμπειρογνώμονες, οι επενδυτές και οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα, έρχεται σε αντίθεση με κάθε επιστημονικό και οικονομικό λόγο", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Κλίματος Martin Rice .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης