Η Αυστραλία παγώνει έργο αιολικής, ηλιακής ενέργειας και υδρογόνου ύψους 36 δισ. δολ.

Η Αυστραλία παγώνει έργο αιολικής, ηλιακής ενέργειας και υδρογόνου ύψους 36 δισ. δολ.
Το έργο, αρχικά σχεδίαζε να παράγει αιολική και ηλιακή ενέργεια και να τη μεταδώσει μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου στην Ασία

Η αυστραλιανή κυβέρνηση απέρριψε σχέδια για ένα έργο αιολικής, ηλιακής ενέργειας και υδρογόνου υψους 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας, παγώνοντας προς το παρόν ένα από τα μεγαλύτερα έργα πράσινης ενέργειας στον κόσμο.

Σε απόφαση της 15ης Ιουνίου, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Υπουργός Περιβάλλοντος Sussan Ley έκρινε ότι το έργο, το Ασιατικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (AREH), "θα έχει σαφώς απαράδεκτες επιπτώσεις" σε διεθνώς αναγνωρισμένους υγρότοπους και αποδημητικά είδη πτηνών.

Το έργο AREH, που βρίσκεται στην περιοχή Pilbara, σχεδιάστηκε για να κατασκευάσει αρχικά 15 gigawatts (GW) ανανεώσιμης ενέργειας, τελικά να επεκταθεί σε 26 GW και να παράγει πράσινο υδρογόνο και αμμωνία για εξαγωγή.

Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην έγκριση του έργου τον περασμένο Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας τις θέσεις εργασίας που επρόκειτο να δημιουργήσει, την καθαρή ενέργεια για την τοπική βιομηχανία και την ευκαιρία εξαγωγών που θα έφερνε.

Το AREH αναπτύσσεται από την InterContinental Energy, την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας CWP Energy Asia, τον κορυφαίο παγκόσμιο κατασκευαστή ανεμογεννητριών Vestas και την Macquarie Group.

Η υπουργός περιβάλλοντος επεσήμανε το σχέδιο επέκτασης στην απόφαση απόρριψης. Το αρχικό σχέδιο του έργου κέρδισε περιβαλλοντική έγκριση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η προτεινόμενη διεύρυνση συνοδεύτηκε από λιμενική εγκατάσταση αμμωνίας, μια πόλη που θα φιλοξενούσε 8.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων του έργου , διευρυμένες ηλιακές συστοιχίες. εγκαταστάσεις αμμωνίας, υδρογόνου και αφαλάτωσης και εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μια διαδρομή αγωγού για τη μεταφορά αμμωνίας, θαλασσινού νερού και άλμης μέσω υγροτόπων.

"Εργαζόμαστε τώρα για να κατανοήσουμε τις ανησυχίες της υπουργού και θα συνεργαστούμε περαιτέρω με το υπουργείο καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τις λεπτομερείς πτυχές του σχεδιασμού και της μηχανικής του έργου", ανέφερε σε ανακοίνωση η κοινοπραξία του AREH.

Το έργο, αρχικά σχεδίαζε να παράγει αιολική και ηλιακή ενέργεια και να τη μεταδώσει μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου στην Ασία, αλλά πέρυσι άλλαξε σχέδια, με στόχο τη χρήση καθαρής ενέργειας για τη διάσπαση νερού για παραγωγή υδρογόνου και αμμωνίας για εξαγωγή.

Το Συμβούλιο Καθαρής Ενέργειας της Αυστραλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει η κυβέρνηση να συνεργαστεί με την AREH για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

"Εάν η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την ανάπτυξη μιας οικονομίας υδρογόνου, οι εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα σε έργα μηδενικών εκπομπών πρέπει να βοηθηθούν για να ληφθεί μια τελική επενδυτική απόφαση", δήλωσε ο Dan Gocher, διευθυντής κλίματος και περιβάλλοντος στο Αυστραλιανό Κέντρο Εταιρικής Υπευθυνότητας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης