Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος 18% στην ενεργειακή ζήτηση στα 360,37GWh - Προς τις 9.200 MW η αιχμή

Άνοδος 18% στην ενεργειακή ζήτηση στα 360,37GWh - Προς τις 9.200 MW η αιχμή
Είναι χαρακτηριστικό ότι Ελλάδα και Βουλγαρία είναι οι ακριβότερες αγορές της Ευρώπης

Συνεχίζεται το ράλι των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος λόγω της αυξημένης ζήτησης που προκαλεί ο καύσωνας αλλά και της περιορισμένης συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών, σε συνδυασμό βεβαίως με τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και CO2.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου διαμορφώθηκε στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 128,15 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 28% σε σχέση με την Τετάρτη 23 Ιουνίου που η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 99,86 ευρώ/ MWh, επίσης αυξημένη κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη ωστόσο για σήμερα η ελληνική και Βουλγαρική αγορά με ακριβώς την ίδια μέση τιμή δηλαδή τα 128,15 ευρώ/MWh είναι οι ακριβότερες αγορές στην Ευρώπη. Στην Ιταλία η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 106,56 ευρώ/MWh

Σε ότι αφορά τη σημερινή εικόνα της αγοράς πρέπει να σημειωθεί ότι η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 139,93 ευρώ/MWh στη 1 τα ξημερώματα ενώ η χαμηλότερη τιμή του 24ωρου διαμορφώθηκε πάνω από τα 100 ευρώ ευρώ και συγκεκριμένα στα 100,98 ευρώ/MWh στις 5 το πρωί.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 360,37 GWh ενισχυμένη κατά 18% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες έως και τις 30 Ιουνίου και να προσεγγίσει τις ώρες αιχμής τα 9.200 MW γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις ως προς τις τιμές.

Πώς διαμορφώθηκε το ενεργειακό μείγμα

Στο ενεργειακό μείγμα η συμμετοχή του λιγνίτη αυξάνεται και έφθασε για σήμερα στο 15% έναντι μηδενικής συμμετοχής στην αρχή της εβδομάδας.

Το φυσικό αέριο συνεχίζει να κατέχει τα πρωτεία καλύπτοντας το 50% της ζήτησης όμως η υψηλές τιμές του καυσίμου συντελούν στην αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής η οποία είναι θέμα χρόνου να περάσει στην τελική κατανάλωση πολύ δε περισσότερο που πλέον όλες οι εταιρίες προμήθειας έχουν ενεργοποιήσει ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής στα τιμολόγια τους.

Η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών είναι σήμερα στο 6%, οι εισαγωγές και αυτές περιορισμένες στο 11% και οι ανανεώσιμες αναμένεται να καλύψουν μόλις το 18% της ζήτησης.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 3.397 MWh και οι εισαγωγές στις 192.565 MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης