Εξοικονομώ

Κλιματιστικό και καύσωνας: Πώς θα αποφύγουμε τους «καυτούς» λογαριασμούς

Κλιματιστικό και καύσωνας: Πώς θα αποφύγουμε τους «καυτούς» λογαριασμούς
Καλό είναι, βέβαια, όταν αγοράζουμε ένα κλιματιστικό να επιλέγουμε εκείνο που μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες θέρμανσης το χειμώνα

Τα 40ρια δεν  λένε να υποχωρήσουν με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και η περιπλάνηση σε μέρη εκτός θαλάσσης να θεωρείται μια επικίνδυνη πράξη. Επομένως, το σπίτι είναι η σανίδα σωτηρίας μας και το κατάλληλο κλιματιστικό το «όπλο» εναντίον της ζέστης.

Ωστόσο, αποτελεί μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές δεδομένου ότι πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία επί πολλές ώρες κατά τη διάρκεια του 24ώρου.Έτσι, η κατανάλωση ρεύματος αυξάνεται σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα οι σχετικοί λογαριασμοί να είναι το ίδιο «καυτοί» με την περίοδο που αφορούν και να «τινάζουν» στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πώς λοιπόν θα περιορίσουμε την δαπάνη έως 50%.

Τα κλιματιστικά τύπου inverter, λόγω ακριβώς του μεταβλητού ρυθμού λειτουργία τους σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο, καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά (on/off κλιματιστικά).

Υπολογίζεται πως η εξοικονόμηση ενέργειας που κάνουν οι συγκεκριμένες κλιματιστικές συσκευές ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 35%.

Βέβαια είναι ακριβότερες από τα συμβατικά κλιματιστικά (οι τιμές τους ξεκινούν από τα 300 ευρώ περίπου), ωστόσο μπορούν να κάνουν απόσβεση ακόμη και μέσα σε ένα χρόνο ανάλογα με τη χρήση.

Επίσης, τα κλιματιστικά inverter έχουν χαμηλότερο επίπεδο θορύβου, ενώ παράλληλα διατηρούν τη θερμοκρασία και την υγρασία του σπιτιού πιο κοντά στα επιθυμητά επίπεδα.

Καλό είναι, βέβαια, όταν αγοράζουμε ένα κλιματιστικό να επιλέγουμε εκείνο που μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες θέρμανσης το χειμώνα. Μπορεί η πλειονότητα των κλιματιστικών που είναι διαθέσιμα στη αγορά να έχουν διπλή λειτουργία (ψύξη και θέρμανση), ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο και επομένως είναι ορθό να το επιβεβαιώσουμε πριν προβούμε στην αγορά.

Η παγίδα

Σε περίπτωση που σκοπεύουμε να αγοράσουμε κάποιο κλιματιστικό μηχάνημα, να επιλέγουμε εκείνο που καλύπτει επ’ ακριβώς τις ανάγκες δροσισμού (ή αντίστοιχα θέρμανσης το χειμώνα) του χώρου.Δεν αγοράζουμε, δηλαδή, κλιματιστικό που έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη ισχύ από όση απαιτεί η επιφάνεια και ο όγκος του χώρου που θέλουμε να κλιματίσουμε.
Εάν το κλιματιστικό έχει μικρότερη ισχύ, τότε δεν θα μπορεί να πετύχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ψύξης, ενώ θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία με αποτέλεσμα τόσο την αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος όσο και την αύξηση της πιθανότητας να εμφανίσει κάποια βλάβη.

Προβλήματα δημιουργούνται, όμως, και στην περίπτωση που αυτό έχει μεγαλύτερη από την ενδεικνυόμενη για το χώρο ισχύ.Τότε θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται αρκετά συχνά, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία αφύγρανσης του χώρου, αλλά και την μη αποδοτική, σε ότι αφορά στην κατανάλωση ρεύματος, λειτουργία του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης