Ενέργεια

Η Glencore επενδύει στον άνθρακα – Deal 230 εκατ. δολ. με BHP και Anglo

tags :
Η Glencore επενδύει στον άνθρακα – Deal 230 εκατ. δολ. με BHP και Anglo

Εξαγοράζει τα μερίδια BHP και Anglo σε κολομβιανό ανθρακωρυχείο

 

Η Glencore θα γίνει ο μοναδικός ιδιοκτήτης του ορυχείου θερμικού άνθρακα Cerrejon στην Κολομβία, εξαγοράζοντας τα μερίδια των BHP και Anglo American, ενισχύοντας τα περιουσιακά στοιχεία του άνθρακα σε μια στιγμή που άλλοι θέλουν να εγκαταλείψουν τον τομέα.

Η Glencore ανακοίνωσε τη Δευτέρα 28/6/2021 ότι θα καταβάλει 230 εκατομμύρια δολάρια για το συνδυασμένο μερίδιο 66% των BHP Group και της Anglo όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία το πρώτο εξάμηνο του 2022. Βλέπει οι όγκοι παραγωγής στο ορυχείο μειώθηκαν σημαντικά έως το 2030.
Οι εταιρείες εξόρυξης επανεξετάζουν τις ιδιοκτησίες θερμικού άνθρακα καθώς αποχωρούν από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα για να επιτύχουν τους στόχους εκπομπών και να στραφούν προς βιώσιμες επενδύσεις.

Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5% το 2021, μετά από ρεκόρ πτώσης που προκάλεσε η πανδημία πέρυσι.
Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στην Ασία, όπου πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, εξακολουθούν να δημιουργούν νέα ικανότητα, αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της ανάκαμψης, δήλωσε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Τους τελευταίους 12 μήνες, ο άνθρακας έχει υψηλότερη απόδοση σε άλλα προϊόντα, όπως το πετρέλαιο, ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα. Τα μελλοντικά συμβόλαια θερμικού άνθρακα στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Zhengzhou έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών στα 944,20 γιουάν (146,19 $) τον τόνο στις 12 Μαΐου, έχοντας σημειώσει άνοδο 159% από τα χαμηλά δύο ετών στα μέσα Απριλίου 2020.
Η Glencore που έχει στην κατοχή της το 100% του Cerrejon εκτιμά ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της για το κλίμα. Σκοπεύει να γίνει εταιρεία μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και έχει θέσει ως στόχο τη διαχείριση της εξάντλησης των ανθρακωρυχείων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040, αντί να τα πουλήσει.
"Η διάθεση του τρέχοντος μεριδίου της Glencore στο ορυχείο δεν θα ήταν συνεπής με τη δηλωμένη δέσμευσή μας για μια υπεύθυνη διαχειριζόμενη μείωση του χαρτοφυλακίου άνθρακα, ούτε θα είχε ως αποτέλεσμα μια πραγματική μείωση των απόλυτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου", δήλωσε η Glencore σε δήλωση.
Η εταιρεία θέλει να αυξήσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο μείωσης των συνολικών εκπομπών από 50% σε 40% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 και δήλωσε ότι θα εισαγάγει έναν νέο βραχυπρόθεσμο στόχο μείωσης 15% έως το 2026.
"Για να επιτευχθεί αυτό θα υποθέσουμε ότι αυτό θα σημαίνει χαμηλότερη παραγωγή από ό, τι στο παρελθόν από το υπάρχον χαρτοφυλάκιό της", ανέφεραν οι αναλυτές της RBC Capital Markets.

Μείωση εκπομπών

Η BHP, ο μεγαλύτερος εισηγμένος ανθρακωρύχος στον κόσμο, επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 έναντι του 2020, ενώ η Anglo American θέλει να μειώσει τις εκπομπές GHG κατά 30% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2016 και να επιτύχει καθαρό μηδέν κατά 2040.
Η BHP προσπαθεί επίσης να απομακρύνει τον ενεργειακό της άνθρακα στην Αυστραλία, ενώ η Anglo διέκοψε το χαρτοφυλάκιο άνθρακα στη Νότια Αφρική στις αρχές του μήνα.

Το Cerrejon, όπου οι τρέχουσες παραχωρήσεις εξόρυξης πρόκειται να λήξουν το 2034, είναι ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα ορυχείων και μεταφορών στην επαρχία La Guajira της Κολομβίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει ένα ορυχείο ανοιχτού λάκκου, (150 χλμ. ) σιδηροδρομική γραμμή και λιμάνι. "Αυτά είναι καλά νέα για την Κολομβία γιατί με αυτήν τη συναλλαγή ... η Glencore δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών που υπάρχει στον τομέα των εξόρυξης της Κολομβίας και εγγυάται επίσης επενδύσεις και απασχόληση στην επαρχία La Guajira", δήλωσε ο Υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας της Κολομβίας Diego Mesa στο Reuters.
Η παραγωγή στο Cerrejon έφτασε τους 25,8 εκατομμύρια τόνους το 2019, πριν μειωθεί σε 12,4 εκατομμύρια τόνους το 2020, λόγω της πανδημίας και μιας τριμηνιαίας απεργίας που παρέλυσε τις επιχειρήσεις. Η τιμή της μετοχής της Glencore υποχώρησε 1,3% σήμερα, έχοντας αυξηθεί σχεδόν 35% φέτος για να ξεπεράσει την BHP και την Anglo.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης