Ενέργεια

Η Saudi Aramco αναζητά σύμβουλο για τη πώληση αγωγών φυσικού αερίου

Η Saudi Aramco αναζητά σύμβουλο για τη πώληση αγωγών φυσικού αερίου

Η Aramco έχει ήδη προσλάβει τη Morgan Stanley (MS.N) ως σύμβουλο

 

Η Saudi Aramco κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο για την πώληση μειοψηφικού μεριδίου στους αγωγούς φυσικού αερίου, τη δεύτερη μεγάλη συμφωνία του γίγαντα πετρελαίου μετά το deal των 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια για πετρελαιαγωγούς, σύμφωνα με το Reuters.

Η Aramco έχει ήδη προσλάβει τη Morgan Stanley (MS.N) ως σύμβουλο M&A.
Η πώληση μεριδίων του αγωγού φυσικού αερίου θα είναι μια «αντιγραφή» της συμφωνίας πετρελαιαγωγού, ανέφερε μια από τις πηγές. Η Aramco έχει χρησιμοποιήσει μια συμφωνία lease and lease-back για να πουλήσει μερίδιο 49% της νεοσυσταθείσας Aramco Oil Pipelines Co και δικαιώματα δασμολογικών πληρωμών 25 ετών για το πετρέλαιο που μεταφέρεται στους αγωγούς της.
Η συμφωνία αγωγών υποστηρίχθηκε από χρέος ύψους περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από οκτώ τράπεζες και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε σε 10 επιπλέον τράπεζες, ανέφεραν πηγές στο Reuters νωρίτερα. Η ιαπωνική MUFG είχε συμβουλεύσει σχετικά με τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων του πετρελαιαγωγού και βρίσκεται σε ισχυρή θέση για το νέο ρόλο, αν και η Aramco δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση, ανέφεραν οι δύο πηγές.

Η πώληση μειοψηφικής συμμετοχής της Aramco στους αγωγούς πετρελαίου της για 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινοπραξία με επικεφαλής την EIG Global Energy Partners ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία της από την αρχική δημόσια προσφορά 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2019. Η συμφωνία έκλεισε στις 20 Ιουνίου. Η χρηματοδότηση για αυτήν τη συμφωνία αναμένεται να πραγματοποιηθεί με ομόλογα σε δύο ή τρεις εκδόσεις, με την πρώτη να αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η χρηματοδότηση της συμφωνίας αγωγών φυσικού αερίου αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί με ομόλογα. Η δομή ακολουθεί παρόμοιες συμφωνίες από την Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC), η οποία έχει συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια μέσω συμφωνιών πώλησης και εκμίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων του αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Σαουδική Αραβία είναι η έκτη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με την Aramco, της οποίας το Master Gas System (MGS) αντλεί αξία από το εύρος των καταθέσεων φυσικού αερίου και συμβάλλει στην παράδοσή του στους καταναλωτές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης