Ενέργεια

Με επιτυχία η ημερίδα της ΡΑΕ για το υβριδικό μοντέλο της Κρήτης

Με επιτυχία η ημερίδα της ΡΑΕ για το υβριδικό μοντέλο της Κρήτης
Η ΡΑΕ σκοπεύει να πραγματοποιήσει σύντομα και έτερη Ημερίδα για το Market Reform Plan

Το προκρινόμενο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2023 παρουσίασε η ΡΑΕ, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Διαχειριστές/Φορείς, σε διαδικτυακή Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ. 

Στο χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, χαρακτήρισε ως κορυφαίας σημασίας το έργο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η διασύνδεση της Κρήτης θα εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ για τον Έλληνα καταναλωτή μέσω της μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας), θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού, αλλά και συνολικότερα της χώρας, και θα ξεκλειδώσει το τεράστιο δυναμικό για την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ». Τόνισε, παράλληλα, πως «οι πρώτες ωφέλειες θα γίνουν άμεσα ορατές, ενώ πλήρως θα φανούν το 2023, όταν και  θα ολοκληρωθεί το μεγάλο καλώδιο, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ». Η κ. Γενική Γραμματέας εξήρε την αγαστή και στενή συνεργασία του Υπουργείου με τη ΡΑΕ, προσθέτοντας και την αμέριστη συμβολή των διαχειριστών. Υπογράμμισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «η διάθεση όλων να συμπράξουν από κοινού αποτελεί ένα παράδειγμα θεσμικής συνεργασίας, γεγονός που εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, αναφέρθηκε στην επίπονη και εργώδη προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων (ΡΑΕ, ΥΠΕΝ, ΕΧΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΠΠ και ΑΔΜΗΕ) για τη διαμόρφωση ενός υβριδικού καθεστώτος που θα διέπει τη λειτουργία της αγοράς της Κρήτης, κατά το μεταβατικό διάστημα από την ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης της Διασύνδεσης και μέχρι την πλήρη διασύνδεση της νήσου. Όπως τόνισε «δεν είναι αυτονόητη η συνεργασία όλων. Καταφέραμε να διαμορφώσουμε μία κουλτούρα συνεργασίας και αυτό είναι μία συλλογική επιτυχία». Τόνισε πως το ΥΠΕΝ και η Αρχή παρουσίασαν το εν λόγω υβριδικό μοντέλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της υποβολής Αίτησης Παρέκκλισης από ορισμένες διατάξεις της Οδηγίας 2019/944 και του Κανονισμού 2019/943, και η αρμόδια Διεύθυνση Ενέργειας δεν εξέφρασε αντιρρήσεις.

Ενημέρωσε, επίσης, πως η ΡΑΕ σκοπεύει να πραγματοποιήσει σύντομα και έτερη Ημερίδα για το Market Reform Plan, προκειμένου να δοθεί ένα σαφές roadmap για την περαιτέρω ενσωμάτωση διατάξεων του target model και ενοποίηση με τις Ευρωπαϊκές αγορές, ενώ θέτει υπό την αιγίδα της την τεχνική Ημερίδα που θα διοργανώσουν το ΕΧΕ και ο ΔΕΣΦΑ στις 12 Ιουλίου 2021 για το σχεδιαζόμενο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου, για το οποίο η ΡΑΕ έχει εξαρχής αναλάβει πρωτοβουλίες. «Δεν θέλουμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες των ευρωπαϊκών αποφάσεων, αλλά ενεργοί συμμετέχοντες στο νέο ενεργειακό περιβάλλον», κατέληξε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, Ιωάννης Γιαρέντης, συνεχάρη τη ΡΑΕ, τον πρόεδρό της και τα στελέχη της, καθώς «μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια δρομολόγησαν και δρομολογούν λύσεις στο ενεργειακό τοπίο της χώρας και στο κορυφαίο ζήτημα της διασύνδεσης της Κρήτης». Ανέφερε πως οι δύο κεντρικοί στόχοι του ΔΑΠΕΕΠ για το έργο είναι η δίκαιη εκπροσώπηση των παραγωγών ΑΠΕ και η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού, προκειμένου να είναι απόλυτα ισοσκελισμένος, και αυτό «για να μην τεθεί ποτέ σε αμφισβήτηση η επενδυτική ασφάλεια».

Ο Καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ΕΧΕ ΑΕ, τόνισε με τη σειρεά του πως «το υβριδικό μοντέλο οδηγεί με το βέλτιστο τρόπο σε μία ομαλή μετάβαση και το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεσμεύεται να συνδράμει σε αυτή την ομαλή μετάβαση, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης στους συμμετέχοντες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Αναστάσιος Μάνος, ανέφερε πως «με τη διασύνδεση η αγορά αλλάζει, περνάει στο υβριδικό μοντέλο, και ο Διαχειριστής θα συνεχίσει να εκτελεί το νέο, πιο περιορισμένο ρόλο του, με πνεύμα συνεργασίας».

Ο γενικός διευθυντής λειτουργίας υποστήριξης και αγοράς του ΑΔΜΗΕ ΑΕ, Δημήτριος Μίχος, είπε πως η διασύνδεση της Κρήτης είναι ένα σημαντικό έργο, τονίζοντας πως «είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί ένας μεταβατικός μηχανισμός διάρκειας δύο ετών, έως την ολική διασύνδεση του νησιού». Πρόσθεσε πως ο ΑΔΜΗΕ θα συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις του και θα ανταλλάξει στοιχεία με τους υπόλοιπους διαχειριστές.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας έγιναν οι παρουσιάσεις των φορέων για την υλοποίηση του υβριδικού μοντέλου, ενώ στο τρίτο μέρος δόθηκαν απαντήσεις από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ και τους εκπροσώπους των φορέων σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην Ημερίδα.

Παρουσιάσεις των φορέων για την υλοποίηση του υβριδικού μοντέλου:

  1. Αγγελική Μουρτζίκου, Διευθύντρια Ρύθμισης & Εποπτείας Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής & Διεθνών Διασυνδέσεων, ΡΑΕ

  2. Χριστόφορος-Ανέστης Ζούμας, Διευθυντής Λειτουργίας Αγορών, ΕΧΕ ΑΕ

  3. Κωνσταντίνος Πετσίνης, Διευθυντής Κλάδου Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Αγοράς, ΑΔΜΗΕ ΑΕ

  4. Θεοδώρα Πατσάκα, Διευθύντρια Διεύθυνσης Διαχείρισης Νησιών, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ

  5. Δρ. Νικόλαος Ζιώγος, Δ/ντης Συμβάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης