Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σχέδιο ενδυνάμωσης της ΡΑΕ ετοιμάζει ο Κ. Σκρέκας - Επαφές με Δαγούμα χθες 6/7

Σχέδιο ενδυνάμωσης της ΡΑΕ ετοιμάζει ο Κ. Σκρέκας - Επαφές με Δαγούμα χθες 6/7
Στενή συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΝ και ΡΑΕ με στόχο την ανανάθμιση της Επιτροπής για να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της

Στην άμεση ενδυνάμωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με έμψυχο υλικό, αλλά και με νέα τεχνικά εργαλεία,  δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σε συνάντηση που είχε χθες η πολιτική ηγεσία του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με τα μέλη της Ολομέλειας της ΡΑΕ ο υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας του Ρυθμιστή της ενεργειακής αγοράς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η στήριξη του κ. Σκρέκα στον τρόπο που η Αρχή ανταποκρίνεται στο  τεράστιο φορτίο ευθύνης και εργασιών  που της έχουν ανατεθεί, έρχεται λίγες ημέρες μετά τις ευθείες βολές του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνου Μανουσάκη προς τη  διοίκηση της ΡΑΕ, με επίκεντρο τις καθυστερήσεις  για την έγκριση των εσόδων του Διαχειριστή.

Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σηµερινή στελεχειακή σύνθεση της Αρχής, καθώς και στα πολύ σηµαντικά, και συνεχώς επιδεινούµενα, προβλήµατα υποστελέχωσης που αυτή αντιµετωπίζει, παρά τον πολλαπλασιασµό των αρµοδιοτήτων της.

Το «φορτίο» εργασιών αυξάνεται, τα στελέχη μειώνονται

Η ΡΑΕ σήμερα έχει δεν έχει 50 άτομα προσωπικό  - 25% κάτω από ότι προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία  - με πολλά από αυτά να αποχωρούν σταδιακά για τον ιδιωτικό τομέα. 

Στο πολύ σημαντικής βαρύτητας έργο που της έχει ανατεθεί περιλαμβάνονται   αδειοδοτήσεις παλαιών αιτημάτων και νέων, αιτήματα τροποποίησης, έλεγχος χιλιάδων αιτημάτων, διαγωνισμοί ΑΠΕ, σχεδιασμός και ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου, βελτίωση πληροφοριακού συστήματος   κ.ά.

Μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να διαχειριστεί και ζητήματα που αφορούν στη νέα αγορά (target model) και τη λειτουργία της.

Ο επικεφαλής της Αρχής έχει εδώ και καιρό θέσει στο ΥΠΕΝ τα οξύτατα προβλήματα υποστελέχωσης  που αντιµετωπίζει η Αρχή, όπως επίσης και όλα τα διοικητικά, νοµοθετικά και οικονοµικά εµπόδια τα οποία δυσχεραίνουν την ανεξάρτητη λειτουργία της, παρά την υψηλή  τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναµικού της.

Μάλιστα, η πρόταση της Διοίκησης της ΡΑΕ προς τον υπουργό   προβλέπει νέες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού με αμοιβές 2.500 ευρώ για στελέχη με διδακτορικό έναντι 1.100 ευρώ σήμερα και 1.500 ευρώ για κατόχους μεταπτυχιακού από 950 ευρώ σήμερα. 

Από την πλευρά του ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού καθώς, όπως επεσήμανε ο ίδιος, το επιτελείο του προετοιμάζει μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση για την ενδυνάμωση της ΡΑΕ ως θεματοφύλακα του ανταγωνισμού αλλά και της διαφάνειας στη λειτουργία της αγοράς.

Έτσι, ο Ρυθμιστής θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του και στο μέλλον, σε μια εποχή που ο ρόλος του καθίσταται κομβικός για μια σειρά θεμάτων που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και την εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης