Ενέργεια

Σκρέκας: Νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για επιπλέον 140 MW φωτοβολταϊκών στην Κρήτη

Σκρέκας: Νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για επιπλέον 140 MW φωτοβολταϊκών στην Κρήτη
Για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, παρέχεται η δυνατότητα για επιπλέον 2.500 MW στο νησί, σύμφωνα με τον υπουργό

Σε ορισμένα βασικά μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας από το βήμα του 5ου Παγκρήτιου Συνεδρίου (8-10 Ιουλίου).

Είδηση της ημέρας το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου θα υπάρξει σημαντικός χώρος για τα φωτοβολταϊκά έργα. Ειδικότερα, προβλέπονται 140 MW για  μικρά φωτοβολταϊκά, που αφορούν πάρκα ισχύος έως 400 kW. Tα 40 MW προβλέπονται για αυτοπαραγωγή (net metering). Ο κ. Σκρέκας σχολίασε μάλιστα ότι η εν λόγω διαδικασία «θα πραγματοποιηθεί με διαφάνεια, χάρη στην ειδική πλατφόρμα που επεξεργάζεται ο ΔΕΔΔΗΕ και αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου».

Αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, παρέχεται η δυνατότητα για επιπλέον 2.500 MW στο νησί. Από τη συγκεκριμένη διασύνδεση, όπως ειπε, θα εξοικονομηθούν 24 εκατ. ευρώ και θα περιοριστούν 435.000 εκπομπές CO2.

Tέλος, στην ατζέντα του ΥΠΕΝ για το νησί της Κρήτης, προβλέπονται 200 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναλυτικά τα κονδύλια ανά νομό:

73 εκατομμύρια ευρώ στο Νομό Ηρακλείου

64 εκατομμύρια ευρώ στο Νομό Χανίων

39 εκατομμύρια ευρώ στο Νομό Ρεθύμνου

34 εκατομμύρια ευρώ στο Νομό Αγίου Νικολάου

Μέχρι το 2023, θα διατεθούν επιπλέον 16 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή νέου κέντρου διανομής με νέες γραμμές τροφοδοσίας υψηλής τάσης στα Χανιά και για την αναβάθμιση του υποσταθμού μέσης τάσης στον Άγιο Νικόλαο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης