Ενέργεια

'Επεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό με τη Β. Μακεδονία - Σκρέκας: Ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας

'Επεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό με τη Β. Μακεδονία - Σκρέκας: Ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας
Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli
Σχετικά Άρθρα

Ο αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει τα συστήματα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως κόμβου για τον εφοδιασμό της περιοχής με φυσικό αέριο, αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού της γειτονικής χώρας διαφοροποιώντας τις πηγές προμήθειας και βοηθά την απανθρακοποίηση της οικονομίας της.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας με τον υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Kreshnik Bekteshi, για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.

Όπως ανέφερε, ο κ.Σκρέκας, ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 123 χιλιόμετρα και θα συνδέει το ελληνικό σύστημα στη Ν. Μεσημβρία με το σύστημα της Β. Μακεδονίας στο Νεγκότινο. Θα έχει μεταφορική ικανότητα 1,5 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο με δυνατότητα διπλασιασμού ενώ το ύψος της επένδυσης αναμένεται να φθάσει σε 110 εκατ. ευρώ. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022.

Ο κ. Bekteshi έκανε λόγο για ιστορική στιγμή μετά από πολυετείς προσπάθειες της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας ενώ τόνισε ότι η συμφωνία είναι σημαντική για τη διαφοροποίηση των πηγών, την ασφάλεια και τη σταθερότητα εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής.

Η διακυβερνητική συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο του συνεδρίου του Εκόνομιστ που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στους στόχους της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής και στις επενδύσεις ύψος 44 δισ. ευρώ που αναμένονται στον τομέα ως το 2030 ενώ ανέφερε ότι με τα κίνητρα που δόθηκαν πλέον ένα στα δέκα νέα οχήματα που πωλούνται είναι ηλεκτρικά ή plug in υβριδικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αγωγού IGI Poseidon Pierre Vergerio σημείωσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο επαρκούν για την κάλυψη της τοπικής ζήτησης αλλά και για τη διοχέτευση ποσότητας 25 δισ. κυβικών μέτρων προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού EastMed ή σε υγροποιημένη μορφή. Ανέφερε δε ότι «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε την τελική επενδυτική απόφαση» καθώς το έργο του EastMed είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά ανταγωνιστικό.

Κ. Σκρέκας: Αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό σταυροδρόμι


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουλίου, Διακρατική Συμφωνία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Τη συμφωνία συνυπέγραψε ο Υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Kreshnik Bekteshi, παρουσία του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, ZoranZaev, του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Υπεύθυνου για Οικονομικά θέματα, FatmirBitikji, του Διευθύνοντος Συμβούλου του MER JSC, Bajram Rexhepi, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt και της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli.

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει συνολικό μήκος 123 χιλιομέτρων, 55 εκ των οποίων σε ελληνικό έδαφος, και θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία, κοντά στη Θεσσαλονίκη, προς το Νετιτόνο μέσω της Γευγελής. Η αρχική ικανότητα μεταφοράς θα φθάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες προκειμένου ο αγωγός να διαθέτει τις προδιαγραφές και για την μεταφορά πράσινου υδρογόνου. Το έργο αναμένεται να κοστίσει 110 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 51,4 εκατομμύρια θα επενδυθούν από τον ΔΕΣΦΑ στην ελληνική πλευρά του έργου, μετά τη διενέργεια market test στο επόμενο διάστημα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Σήμερα είχα τη χαρά να υποδεχτώ τον καλό μου φίλο, τον Υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Kreshnik Bekteshi με τον οποίο υπογράψαμε μiα διακρατική συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από τη Νέα Μεσημβρία και θα καταλήγει στη Γευγελή.

Με τον αγωγό αυτό καταφέρνουμε να πετύχουμε δύο στόχους: Αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της ως ένα ενεργειακό σταυροδρόμι που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το εθνικό μας σύστημα στη Βόρεια Μακεδονία. Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στον βόρειο γείτονά μας να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του, να πετύχει την ενεργειακή μετάβαση και σταδιακά να αντικαταστήσει πιο ρυπογόνες πηγές ηλεκτροπαραγωγής με το φυσικό αέριο και να συμβάλλει στο γενικότερο ευρωπαϊκό όραμα για μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.

Είναι μια σημαντική συμφωνία, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού που θα κοστίσει 110 εκατομμύρια ευρώ και θα βοηθήσει ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομιών μας.

Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αφορούν την κλιματική αλλαγή και την κλιματική αλλαγή είναι κοινά, δεν γνωρίζουν σύνορα και θα πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τα αίτια τα οποία προκαλούν την κλιματική κρίση και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον ευημερίας και μια καλύτερη ζωή για τις επόμενες γενιές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης