Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δημοπρασία: Καμία προσφορά για το 70% των ανθρακορυχείων στην Ινδία

Δημοπρασία: Καμία προσφορά για το 70% των ανθρακορυχείων στην Ινδία

Μετά την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή τεχνικών προσφορών, το υπουργείο ενέργειας ανακοίνωσε ότι μόνο 19 από τα 67 ορυχεία προσέλκυσαν ενδιαφέρον

 

Η Ινδία δεν έλαβε προσφορές για την πλειοψηφία των 67 προς πώληση ορυχείων στο πλαίσιο του σχεδίου της για άνοιγμα της εξόρυξης άνθρακα σε ιδιωτικές εταιρείες, γεγονός που αντικατοπτρίζει το περιορισμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για έναν τομέα που καλύπτεται από περιβαλλοντικές ανησυχίες και χαμηλά περιθώρια.

Ο Πρωθυπουργός Narendra Modi προσέφερε πέρυσι οικονομικά κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα και κατάργησε τους περιορισμούς στην τελική χρήση του καυσίμου σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εισαγωγές και να κάνει την Ινδία καθαρό εξαγωγέα άνθρακα.

 Η Ινδία διαθέτει το τέταρτο μεγαλύτερο αποθεματικό άνθρακα στον κόσμο και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής, εισαγωγέας και παραγωγός άνθρακα. Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε αργά την Παρασκευή μετά την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή τεχνικών προσφορών, το υπουργείο ενέργειας ανακοίνωσε ότι μόνο 19 από τα 67 ορυχεία προσέλκυσαν ενδιαφέρον.

"Τέσσερα από αυτά είναι ανθρακωρυχεία οπτάνθρακα και τα υπόλοιπα 15 δεκαπέντε ορυχεία είναι άνθρακα", ανέφερε το υπουργείο. Μόνο οκτώ ορυχεία έλαβαν περισσότερες από μία προσφορές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι οδηγίες δημοπρασίας όριζαν τουλάχιστον δύο τεχνικές προσφορές για να θεωρηθούν έγκυρες οι οικονομικές προσφορές. Στις πρώτες δημοπρασίες εξόρυξης άνθρακα για τον ιδιωτικό τομέα χωρίς περιορισμούς στην τελική χρήση των καυσίμων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, δεν υπήρξαν προσφορές για σχεδόν τα μισά από τα 38 ορυχεία.

Η παραγωγή στην Ινδία περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην κρατική εταιρεία Coal India Ltd και σε μια άλλη μικρότερη κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία.

Ενώ ο άνθρακας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η Ινδία έχει προωθήσει μια πολιτική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προβλέπει την αύξηση της πράσινης ενεργειακής ικανότητας  έως το 2030 Η Adani Power, η Hindalco Industries και η Vedanta Ltd (ήταν μεταξύ των εταιρειών που υπέβαλαν προσφορές. Δεν συμμετείχαν ξένες επιχειρήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης