Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι στόχοι της ΓΕΚ Τέρνα με την πλήρη απορρόφηση των 582 MW της Ηρων

Οι στόχοι της ΓΕΚ Τέρνα με την πλήρη απορρόφηση των 582 MW της Ηρων
Αποκτά ευελιξία κινήσεων στην αγορά ηλεκτρισμού και δυνατότητα σύναψης PPAs

Σε ελληνικά χέρια περνάει ο πλήρης έλεγχος του ενεργειακού ομίλου Ήρων μετά τη συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  με την γαλλική Engie και την Qatar Petroleum, για εξαγορά του 50% των μετοχών του.

Ο όμιλος Ήρων ιδρύθηκε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πριν από 20 χρόνια κι ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρία που προχώρησε στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, την ΗΡΩΝ Ι, το 2004.

Το Ιούλιο του 2013 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την Engie και την Qatar Petroleum International από όπου προέκυψε ο καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος Ήρων.

Η μονάδα ΗΡΩΝ Ι και η δραστηριότητα της προμήθειας ρεύματος ανήκε 50% στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατά 50% στην Engie. Η μονάδα ΗΡΩΝ ΙΙ ανήκε κατά 50% στην ENGIE, κατά 25% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 25% στην Qatar Petroleum.

Engie: Περιορίζει δραστηριότητες σε 35 χώρες παγκοσμίως

Σήμερα πλέον μετά τη νέα συμφωνία το 100% του ομίλου Ήρων περνάει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς οι Γάλλοι της Engie περιορίζουν τις δραστηριότητες τους σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο όπου δεν έχουν ισχυρή παρουσία. Την απόφαση των Γάλλων ακολούθησε και η Qatar Petroleum International

Ο όμιλος Ήρων  είναι παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, διαθέτοντας δύο ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, ισχύος 582 MW.

Είναι επίσης, ένας από τους κορυφαίους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με περισσότερους από 270.000 πελάτες (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις) σε όλη την Ελλάδα.

Με την εξαγορά του 50% των μετοχών του ομίλου Ήρων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποκτά ένα ισχυρό εργαλείο επέκτασης των δραστηριοτήτων της στον τελικό καταναλωτή ενέργειας αφού πλέον διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο «πράσινης» αλλά και θερμικής ενέργειας που της δίνει τη δυνατότητα της σύναψης PPAs και ευελιξίας κινήσεων στην αγορά ηλεκτρισμού.

Άλλωστε ο όμιλος Ήρων συμβάλλοντας στην προώθηση της πράσινης ενέργειας και στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, διαθέτει στην ελληνική αγορά μια σειρά πράσινων προγραμμάτων και προγραμμάτων ηλεκτροκίνησης, όπως τα EcoUP και EcoDrive.

Προσφορά ρεύματος που παράγεται 100% από ΑΠΕ

Mέσω αυτών, δίνεται η δυνατότητα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων να καταναλώνουν ρεύμα, το οποίο παράγεται 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Μάλιστα, με δεδομένο ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον βασικό μέτοχο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρίας στον χώρο της παραγωγής κι αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, ήδη οι εταιρίες ΗΡΩΝ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεργάζονται για να προσφέρουν στους πελάτες του ομίλου Ήρων νέα πρωτοποριακά προϊόντα που βασίζονται αποκλειστικά στην καθαρή ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στην ανάπτυξη μίας ακόμα μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, η ισχύς της οποίας ανέρχεται σε 877 ΜW, διαμορφώνοντας έτσι ένα χαρτοφυλάκιο μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος της τάξης του 1,5 GW.

Με την απόκτηση του 100% των μετοχών του ομίλου ΗΡΩΝ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη, καθώς πλέον θα ενοποιεί τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΗΡΩΝ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οριστικοποίηση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων Αρχών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης