Ενέργεια

Ποιοί είναι οι νέοι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές που κάλυψαν το ομόλογο της ΔΕΗ

Ποιοί είναι οι νέοι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές που κάλυψαν το ομόλογο της ΔΕΗ
Τα ονόματα των νέων funds - ομολογιούχων της ΔΕΗ
Σχετικά Άρθρα
Νέα μεγάλα διεθνή επενδυτικά σχήματα έδωσαν το παρών στην υπερκάλυψη της ομολογιακής έκδοσης της ΔΕΗ καταδεικνύοντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των αγορών προς την Επιχείρηση. Η αύξηση τελικά του αντληθέντος ποσού στα 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο που τελικά έκλεισε στο 3,375% δείχνει και την δυναμική που έχει αποκτήσει η ΔΕΗ στις κεφαλαιαογορές, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ευχέρεια αναδιάρθρωσης των δανείων.

Νέα κορυφαία επενδυτικά σχήματα εισήλθαν στην ομολογιακή έκδοση, που περιλαμβάνουν:
Την Vontobel με έδρα την Ζυρίχη, από το 1936, που έχει υπό διαχείριση 228,4 δισ ελβετικά φράγκα.
Την Union Investments με έδρα την Φραγκφούρτη, που διαχειρίζεται κεφάλαια θεσμικών επενδυτών και σε σύνολο ανέρχονται στα 386 δισ ευρώ.
Απότελεί θυγατρική της DZ Bank AG και έχει ιστορία από το 1956.

Εκτός όμως από το old money της Ευρώπης και newcomers από τις ΗΠΑ εισήλθαν στην ομολογιακή έκδοση.
Το Aperture που δημιουργήθηκε το 2018 με επικεφαλής τον Peter Kraus πρώην επικεφαλής της AllianceBernstein με την συμβολή 4 δισ δολ από την ασφαλιστική Generali και με έδρα τη Νέα Υόρκη πήρε θέση στην ομολογιακή έκδοση. Είχε πει ο Kraus ξεκινώντας το fund,"θέλω να γίνουμε η Netflix του Asset Management".
Το Saba Capital ψηφίστηκε για το 2020 το hedge fund της χρονιάς στον χώρο του credit με επικεφαλής τον Baaz Weinstein.
Η Barings που ανήκει στην Massachusetts Mutual Life με έδρα το Σάρλοτ στην Βόρεια Καρολίνα είναι ένας εξειδικευμένος οργανισμός στο credit με 4 στρατηγικές επιλογές: Το High Yield, το Structured Credit, το Emerging Markets και το Investment Grade.
Δίνει έμφαση στα ESG και στις αντίστοιχες εκδόσεις με αποτέλεσμα τα ESG Bonds να καταλαμβάνουν το 16,9% του χαρτοφυλακίου της έναντι 7,2% το 2020.

Τέλος το Sona Asset Management, δημιουργηθέν το 2016 και εξειδίκευση σε long/short θέσεις στο credit είναι ο εκπρόσωπος του Λονδίνου.

Oι προκλήσεις είναι μπροστά

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι ήδη υπάρχοντες επενδυτές Blackrock,Fidelity, Twenty Four AM, Apolo, Butler, Amia, Bluecrest,Pictet, Lazard, Carmignac και φυσικά η EBRD.
Έτσι η διεθνής επενδυτική βάση για την ΔΕΗ διευρύνεται πριν μάλιστα την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι παράλληλες αυτές κινήσεις αναβαθμίζουν διεθνώς την εικόνα της επιχείρησης και την εμπιστοσύνη των αγορών σε αυτήν, αφού τα επενδυτικά κεφάλαια αυξάνουν την συμμετοχή τους σε πολλαπλά επίπεδα.Με τα δεδομένα αυτά η ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με την επιχείρηση που γνωρίζαμε πριν από ένα χρόνο.H απόδοση του 5ετους της παραμένει κάτω από 3%, ενώ το 7ετές ξεικνά πολύ καλά στο 3,375%.

Η στρατηγική της διοίκησης Στάσση έχει αλλάξει πλήρως την εικόνα της ΔΕΗ, που ας μην ξεχνάμε έχει ότι τις μεγάλες κινήσεις μπροστά:
 - Την κεφαλαιακή ενίσχυση με την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
-  Την ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσα από ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά τα 3 δισ ευρώ.
-  Και την επίτευξη καθαρής κερδοφορίας που θα ξεπερνά τα 150 εκατ σε πρώτη φάση και τα 200 εκατ ευρώ στην συνέχεια.

Η περίοδος του μετασχηματισμού της μόλις έχει ξεκινήσει και οι προκλήσεις έρχονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης