Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 bpd το 2022

ΟΠΕΚ: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 bpd το 2022
Ο ΟΠΕΚ βλέπει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται κατά 6 εκατομμύρια bpd φέτος

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, χάρη στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τις προσδοκίες για συνεχή επιτυχία στην αναχαίτιση της πανδημίας, δήλωσε χθες (15/7) ο ΟΠΕΚ.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,5% φέτος και ένα άλλο 4,1% το επόμενο έτος, διευκρίνισε ο Οργανισμός.

Διευκρινιστικές αναλύσεις

Ο ΟΠΕΚ βλέπει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται κατά 6 εκατομμύρια bpd φέτος, αμετάβλητη από την αξιολόγηση του περασμένου μήνα. Η συνολική ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να φτάσει τα 96,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021.

Παράλληλα, το επόμενο έτος, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 3,3 εκατομμύρια bpd σε σχέση με το 2021 σε 99,86 εκατομμύρια bpd κατά μέσο όρο, επιστρέφοντας περίπου στη μέση ζήτηση του 2019, πριν από την πανδημία. Το ορόσημο των 100 εκατομμυρίων bpd θα ξεπεραστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δήλωσε ο ΟΠΕΚ.

Η ζήτηση πετρελαίου στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022 σε σχέση με το 2021, με τη ζήτηση πετρελαίου των ΗΠΑ να οδηγεί την αύξηση, αν και η αμερικανική ζήτηση πετρελαίου θα είναι οριακά κάτω από τα επίπεδα του 2019, κυρίως λόγω της καθυστερημένης ζήτησης καυσίμων μεταφοράς.

Επίσης, με επικεφαλής την Κίνα και την Ινδία, η ζήτηση πετρελαίου στις αναπτυσσόμενες οικονομίες προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022 και να υπερβεί τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Αυτή η αύξηση θα υποστηριχθεί από την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων μεταφορών και της σταθερής ζήτησης βιομηχανικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών πετροχημικών. Όσον αφορά τα καύσιμα, η βενζίνη και το ντίζελ αναμένεται να οδηγήσουν την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2022, δήλωσε ο ΟΠΕΚ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης