Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Εξετάζει αλλαγές και πλαφόν στις ρήτρες για να ελέγχξει τις τιμές ρεύματος

ΡΑΕ: Εξετάζει αλλαγές και πλαφόν στις ρήτρες για να ελέγχξει τις τιμές ρεύματος
Σε εξέλιξη οι επαφές με τους Παρόχους - Μέχρι τέλος του μήνα το νέο πλαίσιο

Aλλαγές στις ρήτρες αναπροσαρμογής σχεδιάζει η ΡΑΕ με στόχο να ελεγχθούν οι ανοδικές τάσεις των τιμών που παρουσιάζονται στα τιμολόγια λόγω των ανοδικών τάσεων στην χονδρεμπορική αγορά.

Στα τέλη Ιουλίου η ΡΑΕ θα παρουσιάσει το σχέδιο αναμόρφωσης της χονδρεμπορικής αγοράς ενώ προχωρά στην ανάπτυξη «έξυπνου» εργαλείου παρακολούθησής της σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας.

Επίσης έχει ξεκινήσει  διάλογο για τις ρήτρες και προωθεί την ανάπτυξη σχετικού ψηφιακού εργαλείου όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να ελέγχουν τις προσφορές και τις συμβάσεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των παρόχων με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που αποτέλεσε και την αρχή μιας σειράς διαβουλεύσεων, που θα συνεχιστούν ώστε σταδιακά να διαμορφωθεί η πρόταση για το νέο πλαίσιο.

Προτεραιότητα της ΡΑΕ είναι να υπάρξει διαφάνεια στην αγορά ηλεκτρισμού, ώστε να είναι συγκρίσιμες οι ρήτρες και ξεκάθαρο για τους καταναλωτές το τί πληρώνουν σε κάθε εταιρεία προμήθειας.

Ανώτατο πλαφόν

Πρόθεση της ΡΑΕ είναι να τεθεί ανώτατο πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής ένα συγκεκριμένο όριο πάνω από το οποίο να μην μπορεί να υπάρχει αύξηση ανεξάρτητα από το πόσο έχει αυξηθεί η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά. Δεύτερο θέμα είναι το πότε εφαρμόζονται οι ρήτρες.

Για τις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή το πέναλτι που πληρώνει ένα πελάτης όταν «σπάει» νωρίτερα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει, η ΡΑΕ έχει ζητήσει να καταργηθούν. Για τους προμηθευτές όμως είναι απαραίτητη επειδή επιτρέπει την διαμόρφωση προσφορών αλλά δυναμικών εμπορικών πολιτικών που τελικά είναι σε όφελος του καταναλωτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης