Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αύξηση κατά 374 MW για το ωριαίο φορτίο -Στο 23% έπεσαν οι ΑΠΕ την εβδομάδα 12-18/7

Αύξηση κατά 374 MW για το ωριαίο φορτίο -Στο 23% έπεσαν οι  ΑΠΕ την εβδομάδα 12-18/7
Οι σταθερά υψηλές τιμές στη χονδρική αγορα αποδίδονται στην αυξημένη ζήτηση, αλλά και τη μειωμένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ.

Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σημειώνοντας τάση σταθεροποίησης στα γύρω από τα 100 ευρώ/ MWh.

Το γεγονός ανησυχεί όλο και πιο έντονα τόσο ΡΑΕ, όσο και την κυβέρνηση η οποία πάντως, δια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα μιλάει για πανευρωπαϊκό φαινόμενο που οφείλεται στις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και CO2, ενώ σχεδιάζει μέτρα που αφορούν μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Η ηγεσία της ΡΑΕ από την πλευρά της, συνεχίζει εδώ και περίπου δύο μήνες τις επαφές της με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και επιδιώκει την υιοθέτηση ενιαίας ρήτρας χονδρικής τιμής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και πλαφόν 30% στις αυξήσεις αλλά και τις ενδεχόμενες μειώσεις στο μέλλον.

Πάντως οι ανοδικές τάσεις συνεχίζονται και τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για τους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή χονδρικής στην αγορά Επόμενης Ημέρας, τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 83,47 ευρώ/MWh, ήταν αυξημένη κατά 32% σε σχέση με τον Μάιο και κατά 145% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, όταν η ζήτηση ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω του lockdown αλλά και οι τιμές του φυσικού αερίου σε ιστορικά χαμηλά.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου κατέγραψε σημαντική αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε στα 102,78 ευρώ/MWh.

Όσο δε για την σημερινή (20 Ιουλίου) μέση τιμή όπως διαμορφώθηκε στην Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι στα 100,98 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 14,2% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας, αν και η ζήτηση κατέγραψε μείωση μόλις 1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα του Ιουνίου η μέση τιμή ήταν στα 99,93 ευρώ/MWh, ενώ την αντίστοιχη ημέρα του Ιουλίου του 2020 ήταν στα 65,73 ευρώ/MWh.

Αύξηση του ωριαίου φορτίου

Σε ότι αφορά τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα στις 1.287 GWh, ενώ το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 374 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.303 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος που ήταν 17 GWh.

Έτσι οι υψηλές τιμές αποδίδονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και τη μειωμένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 42 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 23%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ ανήλθε σε 291 GWh, σημειώνοντας πτώση 15% σε επίπεδο εβδομάδας.

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 8% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 100 GWh ποσότητα που ήταν αυξημένη κατά 22% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 611 GWh, καλύπτοντας το 47% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 81 GWh, κάλυψε μόλις το 6% της ζήτησης ηλεκτρισμού.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κορυφώθηκε στις 196.995 MWh την Πέμπτη (15/7), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή (18/7) στις 163.038 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 1.286.908 MWh, πιο υψηλά κατά 5,13% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 1.224.076 MWh.

Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 7.660 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα στα 5.299 MW και 10.007 MW αντίστοιχα.

Το 67% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε την προηγούμενη εβδομάδα την Χαμηλή Τάση (πάνω από τις 848 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 22% την Μέση Τάση (περί τις 273 GWh), ενώ το υπόλοιπο 11% αντιστοιχούσε στην Υψηλή Τάση (πάνω από τις 139 GWh), δηλαδή στην ενεργοβόρα βιομηχανία.

Πώς διαμορφώθηκε το μίγμα

Επιπλέον, το εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο σε ποσοστό 47%, ΑΠΕ σε ποσοστό 23%, καθαρές εισαγωγές 16%, μεγάλα υδροηλεκτρικά 8% και λιγνίτη 6%.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια του φυσικού αερίου (ήταν στο 45%), των καθαρών εισαγωγών (ήταν στο 13%) και των μεγάλων υδροηλεκτρικών (ήταν στο 7%), ενώ καταγράφηκε πτώση στα μερίδια των ΑΠΕ (ήταν στο 28%) και του λιγνίτη (ήταν στο 7%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ ανήλθε σε 611.024 MWh και 291.241 MWh αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή ενέργειας από νερά έφτασε τις 99.562 MWh.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι τιμές φυσικού αερίου που είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανόδου και των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στα περισσότερα ευρωπαϊκά ενεργειακά hubs κατέγραψαν αρκετές διακυμάνσεις την προηγούμενη εβδομάδα, με το TTF στην Ολλανδία να διαμορφώνεται χθες στη spot αγορά στα 35,088 ευρώ/MWh και στην front month για τον Αύγουστο στα 34,729 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πτώση μετά τις 12 Ιουλίου.

Ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωσή της.

Επίσης, το καλοκαίρι είναι παραδοσιακά περίοδος κατά την οποία αναπληρώνονται τα επίπεδα στις αποθήκες φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα.

Όμως, τα επίπεδα αποθήκευσης βρίσκονται μόλις στο 51%, δηλαδή στο χαμηλότερο εποχιακά επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς ο μέσος όρος στην αντίστοιχη περίοδο ήταν 68%.

Ένας ακόμα παράγοντας είναι η υψηλή τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών που καθιστά την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο πιο συμφέρουσα σε σύγκριση με τον άνθρακα, αυξάνοντας τη ζήτηση για το εν λόγω καύσιμο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και η προτίμηση των εξαγωγών LNG προς τις αγορές της Ασίας και ο περιορισμός των ποσοτήτων της Gazprom που επίσης επηρεάζουν την εξίσωση στην Ευρώπη.

Τέλος σε ότι αφορά τις συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 220.949 MWh, με την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να σημειώνεται την περασμένη Κυριακή (18/7), διαμορφούμενη στις 36.997 MWh.

Αντίστοιχα, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 16.520 MWh, εκ των οποίων 3.483 MWh, που αποτελούν την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση, εξήχθησαν το περασμένο Σάββατο 17 Ιουλίου.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης