Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Θέλει τη βέλτιστη κατανομή εσόδου του ΑΔΜΗΕ από το Τέλος Εξισορρόπησης - Διαφωνεί η Volterra

ΔΕΗ: Θέλει τη βέλτιστη κατανομή εσόδου του ΑΔΜΗΕ από το Τέλος Εξισορρόπησης - Διαφωνεί η Volterra
Η Volterra θεωρεί ότι γίνεται ανισομερής καταμερισμός του κόστους διαχείρισης και λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών

Καλύτερη κατανομή του εσόδου που θα λαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ από το Τέλος Αγοράς Εξισορρόπησης το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φόρα και θα καταβάλλεται από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνει η ΔΕΗ στο πλαίσιο διαβούλευσης που αφορά τη μεθοδολογία υπολογισμού του συγκεκριμένου τέλους, όπως αυτή προτάθηκε από τον ΑΔΜΗΕ.

Η ΔΕΗ αφού δηλώνει ότι αποτιμά θετικά τον επιμερισμό του Τέλους της Αγοράς Εξισορρόπησης σε συνιστώσα ενέργειας (πάγια χρέωση) και συνιστώσα αποκλίσεων (αναλογική χρέωση) ζητεί να διερευνηθεί η βέλτιστη κατανομή του εσόδου μεταξύ των δυο συνιστωσών σε βάση σταθερών μοναδιαίων χρεώσεων.

Σημειώνει δε ότι με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών αποκλίσεων στην ανάκτηση σε ετήσια βάση του απαιτούμενου εσόδου του ΑΔΜΗΕ, καθώς και ότι έτσι το νέο Τέλος μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη μείωση των αποκλίσεων.

Επίσης η ΔΕΗ σημειώνει ότι η υιοθέτηση σταθερών κατ΄έτος μοναδιαίων χρεώσεων του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης που συνάδει με το σχεδιασμό και την εφαρμογή των υπολοίπων χρεώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφενός διασφαλίζει την προβλεψιμότητα τους ύψους των χρεώσεων για τους συμμετέχοντες και αφετέρου δεν διαφαίνεται να έχει κάποια σημαντική επίπτωση στις μηνιαίες χρηματοροές του ΑΔΜΗΕ.

Η τοποθέτηση της Volterra

Αρνητική πάντως είναι η σχετική τοποθέτηση της Volterra η οποία σημειώνει ότι μέσω της προτεινόμενης από τον ΑΔΜΗΕ μεθοδολογίας υπολογισμού του Τέλους γίνεται ανισομερής καταμερισμός του κόστους διαχείρισης και λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης μεταξύ παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης (δηλαδή των παραγωγών ενέργειας) και συμβαλομένων μερών με ευθύνη εξισορρόπησης (δηλαδή των προμηθευτών).

Επίσης η εταιρία θεωρεί ότι το έσοδο που θα έχει ο ΑΔΜΗΕ από το συγκεκριμένο Τέλος θα έπρεπε να ανακτηθεί μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος και όχι με την επιβολή Τέλους στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται αποκλειστικά και μόνο ο εκάστοτε προμηθευτής.

Σημειώνει μάλιστα ότι δεν είναι σωστό αυτό το κόστος να το επωμίζονται αποκλειστικά οι προμηθευτές και ότι δεν διασφαλίζεται έτσι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Η Volterra θεωρεί ότι πρέπει να θεσπιστεί χαμηλότερο μοναδιαίο Τέλος για τους συμβαλλόμενους με ευθύνη εξισορρόπησης, ενώ καταλήγει ζητώντας από τη ΡΑΕ να μη γίνει δεκτή η προτεινόμενη από τον ΑΔΜΗΕ μεθοδολογία και να κληθεί ο Διαχειριστής να επανέλθει με μια πιο ορθολογική και βιώσιμη πρόταση που θα λαμβάνει υπόψιν την πραγματική κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης