Ενέργεια

Σκληραίνει η αντιπαράθεση ΡΑΕ με Προμηθευτές αν και ο διάλογος δεν έχει τελειώσει

Σκληραίνει η αντιπαράθεση ΡΑΕ με Προμηθευτές αν και ο διάλογος δεν έχει τελειώσει
Ενδεχόμενα πρόστιμα θα βρουν προετοιμασμένες νομικές αντιδράσεις - Crash test για το Target Model
Σχετικά Άρθρα

Eτοιμη να επιβάλει τα πρώτα πρόστιμα σε προμηθευτές ρεύματος για καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαια προμήθειας που εντόπισε έπειτα από εκτεταμένο έλεγχο είναι η ΡΑΕ.
Οι καταχρηστικοί όροι αφορούν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές είτε την εφαρμογή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, είτε αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του καταναλωτή. Η ΡΑΕ φέρεται να έχει εντοπίσει και περιπτώσεις ντάμπιγκ τιμών, τις οποίες διερευνά περαιτέρω προκειμένου να υπάρξει τεκμηρίωση που θα οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων. Η άποψη που επικρατεί στη ΡΑΕ είναι ότι, " στην αγορά θα πρέπει να μπουν κανόνες".

Οι διαπιστώσεις της ΡΑΕ περί καταχρηστικής συμπεριφοράς από πλευράς των προμηθευτών ήταν η αιτία της απόφασης να καλέσει τους εκπροσώπους τους στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής και να προτείνει μέτρα τα οποία έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αγοράς.
Η παρέμβαση της ΡΑΕ κινείται πέραν των αρμοδιοτήτων της, σύμφωνα με τους προμηθευτές οι οποίοι εκτιμούν, ότι εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει  εταιρίες στη χρεοκοπία.
"Δεν πουλάμε κάτω του κόστους" δηλώνουν οι προμηθευτές.
"Δεν είμαστε Ουγκάντα. Είναι καθήκον μας να προστατέψουμε τον καταναλωτή" απαντούν κύκλοι της ΡΑΕ, " πρόκειται για παρέμβαση στον τρόπο τιμολόγησης αλλά σε παρέμβαση για την διασφάλιση διαφάνειας των τιμολογίων"

Oι νέες ρήτρες και η κατάργηση των παλαιών

«Ζητάμε οι Ρήτρες αναπροσαρμογής να είναι κατανοητές και ξεκάθαρες για τον καταναλωτή από την αρχή. Να ξέρει ο καταναλωτής ότι αγοράζει ένα προϊόν σε μια τιμή συν- πλην ένα ποσοστό αναπροσαρμογής» τονίζουν από τη ΡΑΕ. Σε ότι αφορά στην κατάργηση της Ρήτρας πρόωρης αποχώρησης, διεκρινίζουν, ότι ο πελάτης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα, εάν θεωρήσει ότι εξαπατήθηκε, να σπάσει το συμβόλαιο χωρίς επιβαρύνσεις σε ένα εύλογο διάστημα, που μπορούμε να το ορίσουμε μέσα από τη συζήτηση με τους προμηθευτές που μόλις άνοιξε. Για την κατάργηση του παγίου η ΡΑΕ είναι κατηγορηματική, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη χρέωση παγίου.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν με την ΡΑΕ να εμφανίζεται ανοιχτή στις προτάσεις των προμηθευτών, επισημαίνοντας ότι η διάθεσή της δεν είναι τιμωρητική, αλλά για να μπουν κανόνες που θα προστατεύουν τον καταναλωτή και θα βελτιώσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Βέβαια δεν αποκλείεται να δούμε νομικές διαμάχες των οποίων τα αποτελέσματα δεν μπορούν να προδικαστούν, αλλά η εφαρμογή του target model είναι εν ισχύ και το θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Η ΡΑΕ είναι ο θεσμικός παράγων και κυρίως ο regulator που είναι το α και το ω για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβάλλει "το αποφασίζομεν και διατάσσομεν".


www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης