Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προμηθευτές σε ΡΑΕ: Δεν πουλάμε κάτω του κόστους - Μικροπολιτική ή απελευθέρωση αγοράς;

Προμηθευτές σε ΡΑΕ: Δεν πουλάμε κάτω του κόστους - Μικροπολιτική ή απελευθέρωση αγοράς;
Έτοιμοι για τα Δικαστήρια οι Προμηθευτές - Αναμένεται σκληρή κόντρα

«Δεν πουλάμε κάτω του κόστους» είναι η απάντηση της αγοράς στην πρόταση της ΡΑΕ για επιβολή πλαφόν 30% στις Ρήτρες Αναπροσαρμογής βάσει της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος που περιλαμβάνουν τα μεταβλητά τιμολόγια ρεύματος.
Πρόκειται για το βασικότερο μέτρο του πακέτου που πρότεινε η ΡΑΕ στην τηλεδιάσκεψη με τους προμηθευτές της περασμένης Παρασκευής σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις ρεύματος που έχει πυροδοτήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη η διπλή κούρσα των τιμών CO2 και φυσικού αερίου.
Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει επίσης , την κατάργηση του παγίου με το σκεπτικό, ότι οι προσφορές που κάνουν οι πάροχοι για δωρεάν ή χαμηλά πάγια προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν συγκρίσεις.
Επίσης την κατάργηση της Ρήτρας πρόωρης αποχώρησης, που συνοδεύεται κατά βάση με προωθητικές ενέργειες και προσφορές για να παραμείνει στο συμβόλαιο ο πελάτης και τέλος, τριμηνιαίο έλεγχο των τιμολογίων, στοιχεία που όπως τονίζει η πλευρά των προμηθευτών αποστέλλονται ήδη στη ΡΑΕ η οποία λόγω έλλειψης προσωπικού προφανώς αδυνατεί να ελέγξει.

Και στα δικαστήρια οι προμηθευτές

Οι προμηθευτές στο σύνολό τους έχουν ενοχληθεί από την παρέμβαση της ΡΑΕ, την οποία θεωρούν ότι κινείται πέραν των αρμοδιοτήτων της και αναμένουν τις τελικές εισηγήσεις να τοποθετηθούν συνολικότερα. Αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα Δικαστήρια, κάτι που έχουν κάνει ήδη σε σχέση με προηγούμενη σύσταση που απηύθυνε στην αγορά πριν από ένα χρόνο σε σχέση και πάλι με τις Ρήτρες.
Οι εταιρίες προμήθειας δεν μπορούν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς, τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, επισημαίνοντας ότι εάν αυτό επιβληθεί θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία.
Εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν επίσης ότι οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες από τι στιγμή που η Ευρώπη πήρε την πολιτική απόφαση για μετάβαση στις ΑΠΕ και οι τιμές των CO2 από τα 4 ευρώ ο τόνος πριν από τρία χρόνια έχουν εκτιναχθεί σε πάνω από 55 ευρώ ο τόνος σήμερα.
Για την κατάργηση του παγίου, σημειώνουν ότι «το πάγιο έχει μια συγκεκριμένη λογική καθώς υπάρχουν λογαριασμοί που δεν έχουν καθόλου κατανάλωση αλλά ο προμηθευτής πληρώνει κάποια έξοδα για να τους εξυπηρετήσει».
Την διαφωνία τους εξέφρασαν στη ΡΑΕ και για την πρόταση κατάργησης της Ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.
Όπως διευκρινίζουν η συγκεκριμένη Ρήτρα συνδέεται με προωθητικές ενέργειες και προσφορές για να κρατήσεις τον πελάτη,  οπότε η κατάργησή της θα είναι εις βάρος του αφού εάν δεν είναι να παραμείνει στο συμβόλαιο τότε δεν έχουν νόημα και οι προσφορές.

Kρίσιμες προκλήσεις για την πολιτική ηγεσία

Κρίσιμη θα είναι η κατεύθυνση των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας.
Και αυτό γιατί το θέμα του κόστους ρεύματος απασχολεί έντονα και τον πρωθυπουργό, που πριν την αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID είχε ζητήσει ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.
Θα περιμένει κανείς να δει αν θα ζητηθεί από την εύρωστη πια ΔΕΗ να παίξει τον ρόλο, που επί του αειμνήστου Θεόδωρου Καρατζά είχε η Εθνική Τράπεζα στο τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή να μειώνει τα επιτόκια δανεισμού για να γίνεται φθηνότερο το κόστος χρηματοδότησης.
Λίγο ως πολύ η ενεργειακή αγορά είναι σε εμβρυακή ακόμα φάση απελευθέρωσης, χωρίς ολοκλήρωση των εργαλείων και με το CRM για παράδειγμα, που υποστηρίζει τις μονάδες φυσικού αερίου να καθυστερεί, επιβραδύνοντας τις επενδύσεις ή επιβαρύνοντας όσους έχουν ήδη αναλάβει το κόστος της επένδυσης.
Άλλο τόσο από την άλλη μεριά η Μέση Τάση βλέπει αυξήσεις της τάξης του 17% και διαμαρτύρεται.
Όμως επί θέματος αρχής αυτός που μοιράζει την πίττα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δημιουργήσει μια εύρωστη αγορά ή θα κάνει μικροπολιτική.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης