Ενέργεια

Bloomberg: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην καθαρή ενέργεια

Bloomberg: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην καθαρή ενέργεια
Η ζήτηση για καθαρή ηλεκτρική ενέργεια σε επίπεδο εταιρειών μειώνεται για πρώτη φορά, καθώς η τηλεργασία έχει αυξηθεί ραγδαία

Μετά τις ανθρώπινες απώλειες και τις τεράστιες οικονομικές ζημιές που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, προστέθηκε και η μεγάλη καταστροφή των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση για καθαρή ηλεκτρική ενέργεια σε επίπεδο εταιρειών μειώνεται για πρώτη φορά, καθώς η τηλεργασία έχει αυξηθεί ραγδαία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εταιρείες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να αντισταθμίσουν το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με καθαρή ενέργεια (RE100) ανέφεραν πτώση στην κατανάλωσή τους. Αυτό γιατί, εργάστηκαν σε διαφορετικούς χώρους, σύμφωνα με τον Kyle Harrison, αναλυτή στο Βloomberg New Energy με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Το RE100 εξακολουθεί να παρουσιάζει μια απίστευτη επενδυτική ευκαιρία για καθαρή ενέργεια, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές έχουν μειωθεί ελαφρώς», δήλωσε ο Harrison. Ενώ οι μεγάλοι χρήστες ενέργειας είδαν σημαντικές αυξήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η QTS Realty Trust (29%), η General Motors (28%), η Schneider Electric (25%) και η Vodafone (17%), αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει μειώσεις από άλλες εταιρείες, δήλωσε ο Harrison. Οι αξιοσημείωτες εταιρείες που ανέφεραν τις μεγαλύτερες μειώσεις ήταν οι AstraZeneca (13%), Signify (23%) και Siemens (36%).

Οι «αναγνώσεις»

Για ορισμένους, η πτώση στην κατανάλωση μπορεί να είναι μια προσωρινή ανατροπή, αλλά για άλλους, ίσως χρειαστεί αρκετός καιρός, προκειμένου να ανακάμψουν. Οι επιχειρήσεις στρέφονται σε ένα πλήρες ή υβριδικό απομακρυσμένο περιβάλλον εργασίας. Οι 222 εταιρείες στο RE100 που θέτουν στόχους 100% καθαρής ενέργειας θα πρέπει να αγοράσουν επιπλέον 247 TWh καθαρής ενέργειας το 2030, εκτιμά η BNEF. Αυτό είναι χαμηλότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις 269 TWh από την εταιρεία ερευνών τον Ιανουάριο και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι προοπτικές του 2030 έχουν μειωθεί.

Η προσοχή

Οι μεγαλύτεροι πάροχοι καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε εταιρείες είναι οι Invenergy LLC, Ignis, Engie SA, NextEra Energy Inc. και Orsted σύμφωνα με την BNEF. Ενώ οι προοπτικές για καθαρή ηλεκτρική ενέργεια παραμένουν ανοδικές προς το παρόν, η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον ιδιωτικό τομέα είναι κάτι που οι προγραμματιστές πρέπει να παρακολουθούν, δήλωσε ο Harrison.

Ο όγκος των εταιρικών συμφωνιών αγοράς ενέργειας αυξήθηκε κατά 86% το πρώτο εξάμηνο του 2021 από την προηγούμενη χρονιά, εξαιτίας της άρσης των lockdowns. Ενώ η εταιρική ζήτηση παραμένει μια υγιής ευκαιρία, o Covid-19 μπορεί να εξακολουθήσει να δείχνει το άσχημο πρόσωπό του» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης