Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Να εφαρμοστεί άμεσα η στρατηγική εφεδρεία και το demand response στην αγορά ηλεκτρισμού

ΕΒΙΚΕΝ: Να εφαρμοστεί άμεσα η στρατηγική εφεδρεία και το demand response στην αγορά ηλεκτρισμού
Οι θέσεις για PPAs και Αγορά Εξισορρόπησης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Market Reform Plan

Yπέρ της άμεσης έγκρισης του μηχανισμού Strategic Reserve και ταχείας προώθησης της συμμετοχής του demand response σε όλους τους μηχανισμούς της αγοράς ηλεκτρισμού τάσσεται η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ζητώντας παράλληλα την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας τουλάχιστον για έξι μήνες, δεδομένου ότι λήγει τον Σεπτέμβριο.

Οι θέσεις αυτές εκφράζονται από την ΕΒΙΚΕΝ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διενεργεί η ΡΑΕ για το Market Reform Plan το οποίο θα κατατεθεί εντός του μήνα στην Κομισιόν η οποία με τη σειρά της θα το θέσει σε τετράμηνη διεθνή δημόσια διαβούλευση.

 Οι ΑΠΕ μόνες τους δεν λύνουν το έλλειμμα ανταγωνισμού

Στην επιστολή της προς την ΡΑΕ, η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν μπορεί να λύσει από μόνη της το έλλειμμα στοιχειώδους ανταγωνισμού τόσο στην χονδρεμπορική αγορά, όσο και στην αγορά προμήθειας μέσω των πράσινων διμερών συμβολαίων αγοράς ηλεκτρισμού (PPAs) και επιφυλάσσεται να καταθέσει τις απόψεις της στη διαβούλευση που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πιστεύουμε ότι το σχέδιο εφαρμογής θα πρέπει να κατατεθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης του μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας” συνεχίζει η ΕΒΙΚΕΝ, θεωρώντας προφανές ότι τυχόν απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέσα στο 2021, θα δημιουργήσει de facto πρόβλημα επάρκειας ισχύος στο σύστημα, ιδιαίτερα στους μήνες αιχμής έως ότου τεθεί σε λειτουργία η νέα υπό κατασκευή μονάδα συνδυασμένου κύκλου ή/και η Πτολεμαΐδα 5».

Υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας, στον οποίο θα είναι δυνατή η ισότιμη συμμετοχή της Ζήτησης με όρους που προσιδιάζουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΒΙΚΕΝ υπενθυμίζει ότι η μόνη δυνατότητα συμμετοχής της Ζήτησης στην αγορά είναι μέσω του υφιστάμενου μηχανισμού Διακοψιμότητας, η ισχύς του οποίου λήγει τον Σεπτέμβριο 2021 και ζητεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη συμμετοχή της ζήτησης στην Αγορά Εξισορρόπησης, καθώς σε άλλα κείμενα υπάρχουν αναφορές για έναρξη συμμετοχής τον Φεβρουάριο του 2022 και σε άλλα για τον Ιούνιο του 2022.

Τονίζει επίσης ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε θα είναι δυνατή η συμμετοχή της Ζήτησης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά.

«Θεωρούμε επομένως απαραίτητο ……να αναδειχθεί η μη δυνατότητα συμμετοχής της Ζήτησης στην αγορά κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2021-Σεπτεμβρίου 2022 και να ζητηθεί η παράταση της Διακοψιμότητας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών» αναφέρει η επιστολή

Σχετικά με την Αγορά Εξισορρόπησης και τα προβλήματα που απορρέουν από την ανατροπή του αρχικού προγραμματισμού της αγοράς, αποδίδει την ευθύνη σε στρατηγικές αντικρουόμενων προσφορών στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Αγορά Εξισορρόπησης (ISP) με τελικό αποτέλεσμα το πολύ υψηλό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης.

Πρόσθετο κόστος από την αγορά εξισορρόπησης

Κατά την ΕΒΙΚΕΝ, το 20% των εσόδων των παραγωγών προέρχεται από την αγορά εξισορρόπησης, πράγμα που αντιστοιχεί σε πρόσθετο κόστος στα τιμολόγια 10-12 Ευρώ/Μwh.

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τον εξορθολογισμό της αγοράς. «Έως τότε θεωρούμε ότι οποιαδήποτε πρόταση για υιοθέτηση μακροχρόνιου μηχανισμού επάρκειας ισχύος είναι ανεδαφική» αναφέρει η επιστολή, υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας δεν υφίσταται «missing money problem» για τις υφιστάμενες μονάδες συνδυασμένου κύκλου, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν υπερβεί τα 10 χρόνια ζωής και έχουν σχεδόν αποσβεστεί.

Παράλληλα η ΕΒΙΚΕΝ φέρνει στο προσκήνιο τον μηχανισμό scarcity pricing function, ο οποίος, σύμφωνα με τους βιομηχανικούς καταναλωτές, διασφαλίζει στις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου (CCGTs) επιπλέον έσοδα σε περιόδους έλλειψης ισχύος, συνθήκη η οποία μετά την αποχώρηση των λιγνιτικών μονάδων θα είναι συχνή.

Σε ότι αφορά τον μηχανισμό CRM(μηχανισμός επάρκειας ισχύος) η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι μπορεί να εξεταστεί αργότερα καθώς εκτιμά ότι δεν προκύπτει άμεση ανάγκη αποζημίωσης των μονάδων φυσικού αερίου.

Η Ένωση εκφράζει επίσης την αντίθεση της στον υφιστάμενο περιορισμό ( 20% επί των πωλήσεών τους) που έχει τεθεί στους καθετοποιημένους προμηθευτές, ως μεταβατική διάταξη, στη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων και ζητά να καταργηθεί. Υποστηρίζει ότι η εν λόγω διάταξη αποτελεί σοβαρή στρέβλωση και οδηγεί σε μη ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.

“Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε …..στη διατήρηση του μέτρου αυτού. Ούτε συμφωνούμε…..με τη θέση ότι επειδή η συμμετοχή στην προθεσμιακή αγορά είναι προαιρετική, δεν υπάρχει λόγος η πολιτεία να παρέμβει και να πάρει μέτρα “, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Σχετικά με τα διμερή συμβόλαια αγοράς ηλεκτρισμού (PPAs) διατηρεί επιφυλάξεις. “Μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν η προτεινόμενη λειτουργία πλατφόρμας (multi buyer- multi seller) θα διευκολύνει τη σύναψη των PPAs με βιομηχανίες έντασης ενέργειας, μέσω και των εγγυήσεων για την αντιστάθμιση του κινδύνου των μακροχρόνιων PPAs που προβλέπονται στον εν λόγω μηχανισμό.” τονίζει το κείμενο της Ενωσης.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης