Ενέργεια

Mytilineos: EBITDA 156 εκατ. ευρώ στο α' 6μηνο, +21% κέρδη στο β' τρίμηνο - Ενίσχυση επιδόσεων στα επόμενα τρίμηνα

Mytilineos: EBITDA 156 εκατ. ευρώ στο α' 6μηνο, +21% κέρδη στο β' τρίμηνο - Ενίσχυση επιδόσεων στα επόμενα τρίμηνα
Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30% μέχρι το 2030 και το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050 - Στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ο στόχος της μείωσης των εκπομπών CO2 αγγίζει το 50% και στον τομέα της μεταλλουργίας το 65%
Σχετικά Άρθρα
Αυξημένη κερδοφορία ανακοίνωσε η Mytilineos στο α' 6μηνο του 2021 και παράλληλα ο πρόεδρος μίλησε για σημαντική ενίσχυση των επιδόσεων στα επόμενα τρίμηνα. Στα 77 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη, αυξημένα κατά 11% σε σύγκριση με το α΄εξάμηνο του 2020.

Αναλυτικά, τα δεδομένα είναι τα εξής:

- Tα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 77 εκατ.,αυξημένα κατά +11% σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2020, ενώ ανεξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (
one-off) .
η αύξηση των καθαρών κερδών θα ανέρχονταν σε +51% στα €81 εκατ., έναντι €53 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2020.

- O Κύκλος Εργασιών και τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 994 εκατ. και 156 εκατ. αντίστοιχα για το Α ́ εξάμηνο του 2021, επίσης αυξημένα κατά 7%.  Αντίστοιχα με τα καθαρά κέρδη, αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (
one off) η αύξηση του EBITDA θα ανέρχονταν σε +29% στα €161 εκατ. έναντι €125
εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2020.

- Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 652 εκατ., με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνεται στο 2,00, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.


Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε:


«Οι οικονομικές επιδόσεις της
MYTLINEOS στο Α’ εξάμηνο του 2021 επιβεβαιώνουν ότι η Εταιρεία βρίσκεται σταθερά σε τροχιά επίτευξης νέου ιστορικού υψηλού επιπέδου κερδοφορίας στο σύνολο του έτους, ενώ παράλληλα προχωρά η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, σε ευθυγράμμιση με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουμε θέσει.

Στα επόμενα τρίμηνα
, παρά το αβέβαιο περιβάλλον εξαιτίας της πανδημίας, οι οικονομικές επιδόσεις της
MYTILINEOS αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά, καθώς η ζήτηση και οι τιμές του αλουμινίου και τα premiums διαμορφώνονται σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα, ενώ το περιβάλλον τιμών και η κατανάλωση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσονται ικανοποιητικά.

Παράλληλα
, προχωρά χωρίς καθυστερήσεις η εκτέλεση των συμβάσεων των Τομέων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, ενώ σύντομα αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν οι σημαντικές επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης (αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου, στους 250.000 τόνους (
project new era 250), ολοκλήρωση της κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW, σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό)».



mytil1.JPG

Σε σύγκριση με το Α ́
εξάμηνο 2020 σε ενοποιημένη βάση:
 
O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 994 εκατ. έναντι 927 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση +7%.

Τα
Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 156 εκατ. έναντι €145 εκατ. κατά το Α’ εξάμηνο του 2020 (ενώ αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων η αύξηση του
EBITDA θα ανέρχονταν σε +29% στα €161 εκατ., έναντι €125 εκατ. το Α ́ εξάμηνο του 2020), επωφελούμενα από τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που επανήλθε σε κερδοφορία μετά και την ανάληψη νέων συμβάσεων το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα της Μεταλλουργίας.

Οι
συγκεκριμένες επιδόσεις των Τομέων Μεταλλουργίας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης αντιστάθμισαν πλήρως την αναμενόμενα μειωμένη επίδοση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου που οφείλεται κυρίως στην προγραμματισμένη συντήρηση της μονάδας
KORINTHOS POWER διάρκειας 3 μηνών.
Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 77 εκατ. για το Α’ εξάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 11% σε σύγκριση με τα €69 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή για το Α’ εξάμηνο του 2021 παρουσιάζονται αυξημένα κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων η αύξηση των καθαρών κερδών θα ανέρχονταν σε +51% στα €81 εκατ. έναντι €53 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2020.

Η σύγκριση μεταξύ Β’ τριμήνου 2020 και Β’ τριμήνου 2021, έχει ως εξής:


O κύκλος εργασιών και τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ήταν αυξημένα κατά 19% και 16% αντίστοιχα, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 40 εκατ., σημειώνοντας αντίστοιχα αύξηση +21% παρά και τη μειωμένη επίδοση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου.


7_14.JPG
Στο Α’ εξάμηνο του 2021 ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατέγραψε κύκλο εργασιών €387 εκατ. που αντιστοιχεί σε 39% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι €444 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση κατά 13%.

 συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα στο Α’ εξάμηνο του έτους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, καθώς μετά τη μείωση κατά 5,4% στο Α’ τρίμηνο του έτους λόγω της πανδημίας, η ζήτηση ανέκαμψε δυναμικά (+7,6%) στο 2ο  τρίμηνο του έτους.

Το κύριο χαρακτηριστικό στο Α’ εξάμηνο του 2021 ήταν η σημαντική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων (CO2) που είχαν ως συνέπεια να διαμορφωθούν  συνθήκες εξαιρετικά ισχυρών ανοδικών κοστολογικών πιέσεων, στην ηλεκτροπαραγωγή και εν συνεχεία στη χονδρεμπορική αγορά (+49.7% για το σύνολο του Α’ εξαμήνου και +117% σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο 2020). 

Η παραγωγή των θερμικών μονάδων της MYTILINEOS ήταν μειωμένη στις 2,13TWh από 2,55 TWh στο Α΄ εξάμηνο του 2020, καθώς η Εταιρεία προχώρησε στην προγραμματισμένη τρίμηνη «Μεγάλη Συντήρηση» του σταθμού της Korinthos Power κατά το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2021. Η μονάδα λειτουργεί κανονικά από τις αρχές Ιουνίου συνεισφέροντας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Η παραγωγή των θερμικών μονάδων της MYTILINEOS στο Α΄ εξάμηνο του 2021 αντιστοιχεί στο 8,8% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το 23,6% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου.

Η συνολική παραγωγή τόσο από τις θερμικές, όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της Εταιρείας (211MW) ανήλθε σε 2,39 TWh, που αντιστοιχεί στο 9,8% της συνολικής ζήτησης.

Αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η Protergia ενδυναμώνει την πρωτοκαθεδρία της στη λιανική, ως ο κορυφαίος ανεξάρτητος προμηθευτής, εκπροσωπώντας περίπου 315.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ το μερίδιο της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 8,2% στο τέλος του Α’ εξαμήνου.



2_49.JPG

Κατά το Α’ εξάμηνο του 2021, ο Τομέας Μεταλλουργίας συνέχισε απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του με τα εργοστάσια Αλουμίνας και Αλουμινίου να παραμένουν σε πλήρη λειτουργία, χωρίς προβλήματα, αυξάνοντας τα επίπεδα παραγωγής ιδιαίτερα αναφορικά με το ανακυκλωμένο αλουμίνιο, με στόχο η Εταιρεία να ανταποκριθεί τόσο στην αυξανόμενη ζήτηση, όσο και στους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας στο Α’ εξάμηνο του 2021 κατέγραψε κύκλο εργασιών €305 εκατ., που αντιστοιχεί σε 31% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι €259 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €77 εκατ. έναντι €70 εκατ., την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η τάση αύξησης των τιμών του Αλουμινίου που ξεκίνησε το 2ο εξάμηνο του 2020 επιταχύνθηκε κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, οδηγώντας τη μέση τιμή Αλουμινίου (LME 3Μ) στα επίπεδα των 2.256 $/τόνο, 39,1% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα μέτρα οικονομικής τόνωσης που εφαρμόζονται στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αύξησαν τη ζήτηση των προϊόντων αλουμινίου και σε συνδυασμό με την χαμηλή διαθεσιμότητα του μετάλλου, έχουν οδηγήσει την περίοδο που διανύουμε τις τιμές στο LME κυμαίνονται στα επίπεδα των $2.500 $/τόνο.

Οι τιμές των Premia αναμένεται να παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα, ενώ η προοπτική επιβολής εξαγωγικού φόρου στη Ρωσία για τα προϊόντα αλουμινίου από την 1η  Αυγούστου, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη μετάλλου στην Ευρωπαϊκή αγορά, αναμένεται να δράσει υποστηρικτικά για τις τιμές το επόμενο διάστημα.

Ο δείκτης API της Αλουμίνας σημείωσε επίσης άνοδο, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 288 $/τόνο, σημειώνοντας αύξηση 9,1% σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2020, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό ανόδου των τιμών αλουμινίου. Στον αντίποδα η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησε σε αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, της ενέργειας, του μεταφορικού κόστους, καθώς και των τιμών ρύπων με αποτέλεσμα να πιεστεί ανοδικά το κόστος παραγωγής στο Α΄ εξάμηνο του 2021 τόσο για την Αλουμίνα όσο και για το πρωτόχυτο Αλουμίνιο.


3_36.JPG


Στο Α’ εξάμηνο του 2021, ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €117 εκατ., που αντιστοιχεί σε 12% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 179 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε €8 εκατ. από  €13 εκατ., το Α’ εξάμηνο του 2020.

Αναφορικά με τα έργα για τρίτους, μέσα στο Α’ εξάμηνο συμβασιοποιήθηκε μια σειρά από έργα στη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και το Καζακστάν, με τη συνολική τους ισχύ να ξεπερνά τα 700MW. Πολλά από αυτά τα έργα βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή. Επιπλέον, συνεχίζονται χωρίς προβλήματα οι εργασίες σε χώρες όπως η Χιλή, η Ισπανία, το Ουζμπεκιστάν και η Ελλάδα. Το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο για έργα για τρίτους ανέρχεται στα €367 εκατ. στο τέλος του Α’ εξαμήνου, 160% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο στο τέλος του 2020, ενώ άλλα €102 εκατ. βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης.

Αναφορικά με τα έργα Build, Operate & Transfer (BOT), το Α΄ Εξάμηνο του 2021 ο Τομέας  πραγματοποίησε σημαντικές εξαγορές έργων στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη με τη συνολική ισχύ να ξεπερνά τα 600MW, ενώ ξεκίνησε η κατασκευή περίπου 400MW έργων. Ακόμη, ολοκληρώθηκε η κατασκευή και ηλεκτροδότηση του πρώτου χαρτοφυλακίου έργων στην Αυστραλία με συνολική ισχύ 118MW.

Η συνολική ισχύς του BOT χαρτοφυλακίου πλησιάζει τα 4,3GW συμπεριλαμβανομένων έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, από τα πρώιμα στάδια έως και έτοιμα για κατασκευή.

4_27.JPG

Τα αποτελέσματα του A’ εξαμήνου του 2021 αποτυπώνουν την επανεκκίνηση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, μετά από μία χρονιά που επηρεάσθηκε σημαντικά από την πανδημία του Covid-19. O κύκλος εργασιών ανήλθε σε €185 εκατ. έναντι €45 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Αντίστοιχα, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σε €25 εκατ. έναντι ζημιών €-6 εκατ. στο Α’ Εξάμηνο του 2020.

Οι κυριότεροι παράγοντες που συντέλεσαν στην ανωτέρω πορεία του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι: α) Η επανεκκίνηση του έργου «Μελέτη Προμήθεια και Κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας ισχύος 650Μ» στο Τομπρούκ της Λιβύης συμβατικού τιμήματος $398εκ., β) Η συνέχιση του έργου Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος, συμβατικού τιμήματος για την MYTILINEOS  €182 εκατ. και γ) Η συνέχιση του έργου Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή μιας νέας Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας (CHP) στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας» συμβατικού τιμήματος  €118 εκατ..

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται σε €898 εκατ. στο τέλος του Α΄ εξαμήνου του 2021, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο φτάνει τα €1,65 δισ.

Οι βασικοί άξονες για τις προοπτικές της εταιρείας εδράζονται στα εξής:

  • το ισχυρό περιβάλλον τιμών του αλουμινίου, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής,
  • η ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,
  • η ωρίμανση νέων σημαντικών έργων στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης
  • και η σταδιακή ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων

θέτουν ισχυρές βάσεις για την επίτευξή ιστορικά υψηλών οικονομικών επιδόσεων για τη MYTILINEOS στο σύνολο του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης