Ενέργεια

Rio Tinto: Θα παράγει λίθιο από ορυκτό που βρίσκεται μόνο στη Σερβία

Rio Tinto: Θα παράγει λίθιο από ορυκτό που βρίσκεται μόνο στη Σερβία

Το έργο, που δημιουργήθηκε σε έναν επιστημονικό κόμβο στα περίχωρα της Μελβούρνης, βρήκε έναν τρόπο οικονομικής εξόρυξης λιθίου από το jadarite, ένα ορυκτό που έχει βρεθεί μόνο σε μια σερβική κοιλάδα

 

 

Η Rio Tinto Ltd πρόκειται να δημιουργήσει ένα πιλοτικό εργοστάσιο επεξεργασίας λιθίου στη Σερβία και θα αποστείλει τον εξοπλισμός από τη Μελβούρνη τις επόμενες εβδομάδες, το αποκορύφωμα της έρευνας μιας δεκαετίας για την εκτόξευση της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο σε ορυκτά μπαταριών.

Το έργο, που δημιουργήθηκε σε έναν επιστημονικό κόμβο στα περίχωρα της Μελβούρνης, βρήκε έναν τρόπο οικονομικής εξόρυξης λιθίου από το jadarite, ένα ορυκτό που έχει βρεθεί μόνο σε μια σερβική κοιλάδα.
Η Rio την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε το έργο των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα φέρει τον παραγωγό σιδηρομεταλλεύματος, χαλκού, αλουμινίου και ειδικών ορυκτών σε δέκα κορυφαίους παραγωγούς λιθίου, καθώς η ζήτηση από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται.
"Δεν είναι ένα τεράστιο ορυχείο αλλά θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη για τουλάχιστον δέκα χρόνια και θα φέρει το λίθιο στην αγορά σε κλίμακα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Sinead Kaufman, Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος Ορυκτών της Rio.
Τέσσερα εμπορευματοκιβώτια 40 ποδιών με εξοπλισμό θα αναχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες για ένα ταξίδι εννέα εβδομάδων.

Κατασκευή

Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους, με την επιφύλαξη περιβαλλοντικών εγκρίσεων, με την πρώτη παραγωγή να αναμένεται να ξεκινήσει από το 2026.
Το ορυχείο αναμένεται να παράγει αρκετό λίθιο για να κινεί ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα.
Θα παράγει επίσης βορικό οξύ, που χρησιμοποιείται σε κεραμικά και μπαταρίες, και θειικό νάτριο, που χρησιμοποιείται σε απορρυπαντικά. Σημαντικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, η Volkswagen και η κορυφαία Tesla Inc, επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από τον κυρίαρχο παραγωγό Κίνα. «Δεν έχουμε δεσμευτεί ακόμη για παραγγελίες, αλλά σίγουρα έχουμε δει μεγάλο ενδιαφέρον», δήλωσε ο Kaufman. Η Rio σχεδιάζει σημαντική αύξηση στην έρευνα και ανάπτυξη πέραν των 260 εκατομμυρίων δολαρίων που δαπανά κάθε χρόνο, δήλωσε ο Jared Osborne, γενικός διευθυντής της R&D, καθώς επιταχύνει τους τρόπους αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αειφόρο παραγωγή υλικών. Ήδη ερευνά πώς να φτιάχνει αλουμίνιο χωρίς άνθρακα στον Καναδά και συνεργάζεται με χαλυβουργούς, συμπεριλαμβανομένου της China Baowu Steel Group, για την παραγωγή πράσινου χάλυβα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης